Οποίος άκουσε σήμερα την κα. Πελώνη στον Παύλο Τσίμα κατάλαβε ότι τελειώσαμε με τον East Med.
«Δεν ξέρουμε επίσημα, αυτά τα πράγματα δεν γίνονται με non paper, εμείς πάντα είμαστε υπέρ οικονομικά βιώσιμων λύσεων, σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει αλλαγή της στάσης των ΗΠΑ απέναντι σε Ελλάδα και Τουρκία , οι τριμερείς συνεργασίες Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ πάντα ισχύουν».
Και αυτή και η προηγούμενη κυβέρνηση είχαν προειδοποιηθεί ότι είναι ασύμφορος ο αγωγός και από οικονομική και από περιβαλλοντική άποψη. . Όμως και πολιτικά ήταν εσφαλμένη επιλογή. Η κυπριακή κυβέρνηση για να εγκαταλείψει την πολιτική επίλυσης του Κυπριακού , που ήταν προϋπόθεση για να υπάρξει η πιο συμφέρουσα λύση αγωγού μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας, έφερε την τότε Ελληνική κυβέρνηση ουσιαστικά προ τετελεσμένου.
Αντικατέστησε την πολιτική επίλυσης που είχε φτάσει σχεδόν σε αίσιο τέλος στην διάσκεψη στο Κραν Μοντανά, με την πολιτική των εξορύξεων. Πολιτική που έχει αποτύχει παταγωδώς γιατί εξορύξεις δεν γίνονται ενώ η Τουρκία έχει κυριολεκτικά σμπαραλιάσει την κυπριακή ΑΟΖ. Η συνδεδεμένη με αυτή την αντίληψη κίνηση ήταν οι τριμερείς η πολυμερείς συνεργασίες με ουσιαστική στόχευση να αποκλειστεί η Τουρκία από την εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων ενεργειακών πηγών στην Ανατολική Μεσόγειο.
Όποιος περίμενε ότι η Τουρκία δεν θα αντιδράσει δεν καταλαβαίνει από γεωπολιτική. Ακολούθησε το Τουρκολυβικό σύμφωνο και νέες περιπέτειες . Σε εκείνη την φάση αλλά και αργότερα δημιουργήθηκε η ψευδαίσθηση ότι ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Αίγυπτος και Ισραήλ θα προστρέξουν να μας στηρίξουν. Ο κ. Δένδιας νόμιζε ότι οικοδομούσε σταθερούς αντιτουρκικούς άξονες. Η Ιταλία απεσύρθη εξαρχής σεμνά και ταπεινά. Η Τουρκία δε εδώ και καιρό έχει αποδυθεί σε διπλωματική προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων με ΗΠΑ, Αίγυπτο, Ισραήλ και Ηνωμενα Αραβικά Εμιράτα . Ο East Med μέσα σε αυτές τις συνθήκες ήταν απολύτως φυσιολογικό να εγκαταλειφθεί.
Το συμπέρασμα από αυτή την περιπέτεια είναι ότι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό δεν υπάρχει άλλη λύση από τον διάλογο, τον συμβιβασμό και στο τέλος Χάγη. Ξέρω ότι δεν είναι δημοφιλής αυτή η πρόταση. Τα μεγαλεπίβολα East Med , οι τριμερείς η πολυμερείς συμφωνίες βολεύουν καλύτερα το εθνικό θυμικό. Πλην όμως δεν ισχύουν . Καταρρέουν και αφήνουν πίσω τους άλυτα προβλήματα.
(Ο Νίκος Μπίστης είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ)