Opinions

Ισχυρή εντολή μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ δίνει το 31,5%

Ισχυρή εντολή μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ δίνει το 31,5% των ψήφων που έλαβε το κόμμα στις κάλπες της 7ης Ιουλίου.

 

Η εδραίωση του ΣΥΡΙΖΑ ως βασικού πόλου στο πολιτικό σύστημα και εκφραστή της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης δημιουργεί νέα δεδομένα και επιταχύνει τις εξελίξεις.

Εξάλλου και η σύνθεση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας δίνει ένα ισχυρό σήμα στον Αλ. Τσίπρα να προχωρήσει πιο δυναμικά στα σχέδιά του και αρκετά απελευθερωμένος σε σχέση με το παρελθόν, ετοιμάζεται να προχωρήσει στον μετασχηματισμό του κόμματος.

Ο πρώην Πρωθυπουργός μιλώντας χθες στη συνεδρίαση του Συντονιστικού της Προοδευτικής Συμμαχίας αναφέρθηκε στην στρατηγική απόφαση να υπάρξει κοινή πορεία μέσα, «σε μια θαρραλέα διαδικασία ανασυγκρότησης», όπως είπε, με στόχο τη δημιουργία ενός μαζικού, λαϊκού κόμματος όλων των προοδευτικών και δημοκρατικών πολιτών. Και αυτό για να υπάρξει η αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος, δηλ. της μη κομματική αντιστοιχίας με την ευρεία κοινωνική βάση.

«Το 31,53% θέτει τις βάσεις για τη δημιουργία ενός πλατιού μετώπου για μαχητική προγραμματική και κοινωνική αντιπολίτευση απέναντι στις προωθούμενες νεοφιλελεύθερες και συντηρητικές πολιτικές της ΝΔ σε βάρος των συμφερόντων της ευρείας κοινωνικής πλειοψηφίας» τόνισε με έμφαση στα μέλη της Προοδευτικής Συμμαχίας που ουσιαστικά ενσωματώνεται στο ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυοφορία του μετασχηματισμού δεν είναι εύκολη και ήδη καταγράφονται διάφορες ενστάσεις, αν και κοινός τόπος όλων των κεντρικών στελεχών αποτελεί το εγχείρημα της Προοδευτικής Συμμαχίας. Το στοίχημα είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ –θέμα αλλαγής ονόματος δεν τίθεται αυτή τη στιγμή- θα μετεξελιχθεί σε ένα μαζικό και λαϊκό κόμμα.

Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ εκτός από το Κοινοβούλιο θα επιχειρήσει να στήσει και γέφυρες στην αυτοδιοίκηση και στα συνδικάτα, θέλοντας να υπάρξει και αντιπολίτευση σε κοινωνικό πεδίο, αλλά σε άλλη γραμμή από αυτή του 2012-2014, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα είναι μαχητική.

Ένας από τους «πιλότους» για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ είναι το μοντέλο λειτουργίας του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας υπό τον Τζέρεμι Κόρμπιν.

Εξάλλου, ο Αλ. Τσίπρας εμμένει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον εδραιώθηκε στο πολιτικό σκηνικό ως ο δεύτερος βασικός πόλος και είναι ο αδιαμφισβήτητος εκφραστής των αριστερών, προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει και πολιτική πίεση προς τις δυνάμεις που στηρίζουν το ΚΙΝΑΛ το επόμενο διάστημα

Κομβικό σημείο στην φάση του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το συνέδριο του κόμματος που θα γίνει στις αρχές του 2020.

Στην πορεία προς το συνέδριο και στο πλαίσιο της επιχείρησης υλοποίησης του σχεδίου του Αλ. Τσίπρα είναι κρίσιμο, όπως λέει και ο ίδιος, να εγγραφεί το 10% ως μέλη από τους 1,8 εκατ. ψηφοφόρους. Άρα, ο κεντρικός στόχος είναι από τα 30.000 μέλη που έχει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ να φθάσει στα τέλη του φθινοπώρου ή τέλη του έτους, τις 170.000-180.000 μέλη.

Σε αυτό το πλαίσιο θα εξελιχθεί μια πλατιά καμπάνια οργανωτικής ανασυγκρότησης που θα δώσει έμφαση κυρίως στις ηλικίες 17-24 ετών, μια κατηγορία ψηφοφόρων που σε ποσοστό 38% ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ.

Η επιδίωξη είναι το συνέδριο να γίνει με νέα σύνθεση, αντιπροσωπευτική και του εκλογικού σώματος που στήριξε το ΣΥΡΙΖΑ και όχι με τους σημερινούς συσχετισμούς δυνάμεων που δεν έχουν καμία σχέση με το εκλογικό του ποσοστό. Γι’ αυτό και είναι κρίσιμο να προχωρήσει, το άνοιγμα στην κοινωνία και μετά να γίνει το συνέδριο.

Η αυξημένη δύναμη των «προεδρικών» στη νέα Κ.Ο. και η πλειοψηφία στην Κ.Ε. αποτελούν εγγύηση για την προώθηση των σχεδίων του Αλ. Τσίπρα που έχει πάρει απόφαση να μετασχηματίσει το κόμμα.

Η προεδρική ομάδα είναι πιο ισχυρή με ονόματα, όπως του Δημήτρη Τζανακόπουλου, του Νίκου Παππά, της Έφης Αχτσιόγλου, του Γιώργου Τσίπρα, του Κώστα Ζαχαριάδη, Κώστα Μπάρκα, κ.α. να είναι στο επίκεντρο. Στη νέα ηγετική ομάδα είναι και ο Αλέξης Χαρίτσης που εξελέγη στην Μεσσηνία και αποτελεί από τα δυνατά στελέχη της επόμενης φάσης, ενώ έχει την δυνατότητα να κινείται μεταξύ προεδρικών και «53+». Στην Κ.Ο. ανήκουν και άλλα στελέχη που εξελέγησαν και αποτελούσαν και επιθυμία του Αλ. Τσίπρα, όπως του Γιάννη Μπουρνούς, της Κατερίνας Νοτοπούλου, κ.α.

Η ομάδα των «53+» έχασε δυνάμεις και έχει μειωμένη εκπροσώπηση στην Κ.Ο. με κύριο εκφραστή τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και μέλη κυρίως την Θεανώ Φωτίου και τον Θοδωρή Δρίτσα, καθώς αρκετοί, όπως π.χ. ο Παναγιώτης Μαντάς, η Αννέτα Καββαδία, ο Χρήστος Καραγιαννίδης, κ.α. δεν κατάφεραν να εκλεγούν.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το πώς θα κινηθεί το επόμενο διάστημα και η τριανδρία, Νίκου Βούτση, Νίκου Φίλη που επανεξελέγησαν με άνεση στην Α΄ Αθηνών (ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής πρώτος και ο πρώην υπουργός τρίτος) και Πάνου Σκουρλέτη, αλλά και το ρόλο που θα διαδραματίσουν πολύπειροι παράγοντες, όπως ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης που ήρθε πρώτος στο δυτικό τομέα της Β΄ Αθηνών.

Επίσης, ρυθμιστικός παράγοντας στα πλαίσια του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι και οι πάρα πολλοί πασοκογενείς που ανήκουν πλέον στην Κ.Ο., όπως π.χ. η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Θάνος Μωραϊτης, ο Γιάννης Ραγκούσης, κ.α.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
ΗΠΑ: Τέλος το άσυλο για πρόσφυγες που φθάνουν στη χώρα μέσω Μεξικού
Ποιοι παίρνουν θέσεις κλειδιά στον ΣΥΡΙΖΑ
Chevron Right