Θα ήθελα ως άνθρωπος,να εκφράσω τα συλλυπητήρια μου στην οικογένεια του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ. Ως πολιτικός, θα σταθώ επικριτικά στην θητεία του, την περίοδο 1964 – 1975, καθώς υπήρξε ο υπαίτιος της θυελλώδους πολιτικής ανωμαλίας εκείνης της περιόδου, ενεργώντας ως προωθητικός κριός των σκοτεινών δυνάμεων του κράτους, του παρακράτους και των ξένων συμφερόντων, κατά της λαοπρόβλητης κυβέρνησης του 53% της Ένωσης Κέντρου και του Γεωργίου Παπανδρέου.
Με όχημα την αποστασία εκείνης της εποχής, καθοδηγητής της οποίας υπήρξε ο αείμνηστος Κ. Μητσοτάκης, ο πρώην βασιλιάς, όπως επιβεβαιώνουν ιστορικές πηγές, είχε εμπλοκή και σε σχεδιαζόμενο πραξικόπημα, με στρατηγούς εκείνης της εποχής, προκειμένου να ανακοπεί η δημοκρατική επάνοδος στην εξουσία, των προοδευτικών δυνάμεων του Γέρου της Δημοκρατίας.
‘Όλοι οι συνυπεύθυνοι εκείνης της πολιτικής ανωμαλίας δημιούργησαν το κλίμα του πραξικοπήματος των Συνταγματαρχών, για να βάλουν στον γύψο, επί επτά χρόνια, τον Ελληνικό λαό και τη Δημοκρατία στον τόπο μας. Οι πραξικοπηματίες δεν σταμάτησαν εκεί, αλλά προχώρησαν στην εσχάτη προδοσία, να αποσύρουν την Ελληνική μεραρχία από την Κύπρο όπου είχε μεταφερθεί εκεί, βοηθητικά (κρυφίως)από την κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, προκειμένου να υποστηρίξει την Κύπρο, σε περίπτωση ανάγκης.
Το αποτέλεσμα της πράξης απόσυρσης της Ελληνικής Μεραρχίας από την Κύπρο, ήρθε τον Ιούλιο του 1974, με την διχοτόμηση του Κράτους της Κύπρου και με τις γνωστές συνέπειες που βιώνουν η Ελλάδα και η Κύπρος μέχρι σήμερα.
Η ιστορία όμως επαναλαμβάνεται, όταν οι σκοτεινές δυνάμεις του τότε βασιλικού παρακράτους μεθόδευσαν, δια της αποστασίας, την ανατροπή της Ένωσης Κέντρου και αναζήτησαν την συνταγματική νομιμοποίηση, μέσα από την επιστράτευση του αείμνηστου καθηγητή Χ. Σγουρίτσα, ο οποίος ήταν ο μόνος συνταγματολόγος που γνωμοδότησε θετικά για τη νομιμοποίηση του βασιλικού πραξικοπήματος.
Σήμερα, έχουμε μια νέα γνωμοδότηση, από τον αξιότιμο εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αυτή τη φορά, με στόχο να ανακόψει τη δημοκρατική λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών, κατοχυρωμένων από το Σύνταγμα. Στην δεκαετία του 1960, μέσα σε εκείνον τον ζόφο, υπήρξαν δημόσιοι άντρες – πραγματικοί λειτουργοί, όπως οι αείμνηστοι Χ. Σαρτζετάκης και Π. Δελαπόρτας, οι οποίοι υποστήριξαν τους θεσμούς της Δημοκρατίας. Θέλω να πιστεύω ότι και σήμερα υπάρχουν αντίστοιχοι δημόσιοι λειτουργοί ανάμεσά μας.
(Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής είναι βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πρώην υπουργός)