Η σημερινή επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα δεν αφορά μόνον τις βέβαιες παρενέργειες της στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού αλλά και τους συσχετισμούς και ισορροπίες της τουρκοκυπριακής πολιτικής σκηνής.
Μετά από μια ολιγόμηνη Ρεαλπολιτίκ χαμηλών τόνων και προσπαθειών εξομάλυνσης των σχέσεων τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με την Ε.Ε η επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα είναι η πρώτη απόπειρα η μάλλον η πρώτη διερεύνηση αν υπάρχει χώρος για την συνέχιση της ρητορικής περιφερειακής πυγμής και ισχύος χωρίς να προκύψουν νέες τριβές με την Ουάσιγκτον.
Με δυο λόγια, σε αντίθεση με το παρελθόν, φέτος τις τοποθετήσεις Ερντογάν στους πανηγυρικούς εορτασμούς για την 47η επέτειο της εισβολής θα παρακολουθήσουν εκτός της Αθήνας και της Λευκωσίας οι ΗΠΑ, η Γερμανία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος αλλά και η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοι της στον Κόλπο.
Το κυρίως ζητούμενο από τα μηνύματα που θα στείλει ο Ερντογάν από τα κατεχόμενα είναι σε ποιο βαθμό θα πρόκειται για ρητορική που προορίζεται για εσωτερική κατανάλωση η για τακτικό διαπραγματευτικό ελιγμό.
Με άλλα λόγια αν ΗΠΑ και Ε.Ε δεν θέλουν να δουν να καταρρέει πλήρως το πλαίσιο της προσπάθειας του ΟΗΕ για επίλυση του Κυπριακού να αναγνωρίσουν το δικαίωμα της Άγκυρας να προασπίζεται στην Συρία και το Ιράκ αλλά και την Λιβύη τα διακυβεύματα που θεωρεί ως ζωτικά της συμφέροντα.
Με τις προσπάθειες εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Σαουδική Αραβία να μην έχουν αποδώσει η όποια επιθετική ρητορική Ερντογάν από τα κατεχόμενα δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα καταγραφεί από τις παραπάνω χώρες ως διεκδίκηση βαρύνοντος ρόλου στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τι θα κάνει τελικά σήμερα ο Ερντογάν;
Θα πατήσει τις κόκκινες γραμμές προκαλώντας νέα κρίση στις σχέσεις με τις ΗΠΑ αλλά και να προκαλέσει δυσαρέσκεια και στο Βερολίνο η θα ισορροπήσει στην κόψη του ξυραφιού;
Ο Ερντογάν χρειάζεται σταθερότητα για να μην καταρρεύσει το εθνικό νόμισμα η Λίρα ώστε να μπορεί την κατάλληλη στιγμή να προσφύγει σε πρόωρες Εκλογές καθώς η εξάντληση της θητείας του στα μέσα του 2023 εμπεριέχει τον σοβαρό κίνδυνο να χάσει τον έλεγχο των εξελίξεων.
Τούτων λεχθέντων η άρνηση των Ταλάτ και Ακιντζί να παραστούν στην ομιλία Ερντογάν αναδεικνύει τα Κατεχόμενα ως μείζονα πολιτική παρενόχληση.
Έτσι τρεις παράγοντες διαμορφώνουν το πλαίσιο των αυριανών παρεμβάσεων Ερντογάν:
– Η ανάγκη να υπάρξει στο εσωτερικό ακροατήριο η διαβεβαίωση ότι σταθεροποίηση των σχέσεων με ΗΠΑ και Ευρώπη δεν σημαίνει υποστολή του εθνοϊσλαμικού αφηγήματος για περιφερειακό ρόλο της χώρας.
– Η ανίχνευση των κόκκινων γραμμών της ανοχής της Δύσης , μια μορφή διπλωματικής επιθετικής αναγνώρισης.
– Και τέλος η αποτροπή περαιτέρω αμφισβήτησης της πολιτικής του από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στα κατεχόμενα.
(Ο Γιώργος Καπόπουλος είναι δημοσιογράφος-συγγραφέας)