Τα μακεδονίτικα κάλαντα για τα Φώτα τελειώνουν ως εξής : «…σφάξαμε τον πετεινό, είδαμε τα Φώτα, δώστε μας το μπαξίσι μας, να πάμε σ’ άλλη πόρτα».
Φέτος, τα παιδιά δεν θα το πάρουν το μπαξίσι, ούτε τα καλούδια των νοικοκυρών, γιατί μπροστά στον κίνδυνο να τα πληρώσουν με τη ζωή τη δική τους ή πολύ περισσότερο των αγαπημένων τους, θα μείνουν σπίτι.
Όπως έμειναν έγκλειστα την Παραμονή των Χριστουγέννων, την Πρωτοχρονιά, τις μέρες πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις εορτές. «Θα αγκαλιαστούμε άλλη στιγμή. Τώρα έχουμε κορονοϊό» μου είπε η πεντάχρονη κόρη μιας φίλης μου που συνάντησα στη γειτονιά.
Τα παιδιά, ακόμα και τα μικρότερα, αισθάνθηκαν, αν δεν κατανόησαν πλήρως, τον κίνδυνο. Και συμμορφώθηκαν χωρίς αντιδράσεις. Κι ας χάνουν ανεπίστρεπτες στιγμές της παιδικής τους ηλικίας.
Οι ιερωμένοι; Οι επί της γης διδάσκοντες την αγάπη του Χριστού, επίσης τήρησαν τις οδηγίες της πολιτείας. Όλες εκτός από την τελευταία. Αυτή που αφορά τον σημερινό εορτασμό της εξαιρετικά σημαντικής για τη Χριστιανοσύνη εορτής των Φώτων. Δήλωσαν μάλιστα χωρίς δεύτερη σκέψη κάποιοι ότι “δεν συναινούν” και ότι “η αστυνομία θα κάνει τη δουλειά της κι εμείς τη δική μας”.
Και το δήλωσαν αυτό, τώρα, όχι το περασμένο Πάσχα, ούτε τα Χριστούγεννα. Τώρα που πέντε Μητροπολίτες «εκοιμήθησαν» προσβεβλημένοι από τον COVID-19, που δεκάδες ιερωμένοι ανά την επικράτεια κόλλησαν και μετέδωσαν τον ύπουλο ιό.
Ποια θεία αποστολή, άραγε, δικαιούνται να παραγνωρίζει τον κίνδυνο στον οποίον θα εκτεθούν οι πιστοί που θα προσέλθουν σήμερα μαζικά στους αγιασμούς των υδάτων; Μπορεί να ισχύει κι εδώ το “πίστευε και μη ερεύνα”; Αφού οι επιστημονικές έρευνες αποφάνθηκαν, τα νούμερα είναι πραγματικά και η αλήθεια δραματική όσο και αυταπόδεικτη. Το ίδιο και ο αριθμός των θυμάτων που συγκλονίζει τους πάντες, εκτός ίσως από εκείνους που αντιλαμβάνονται το τέλος ( των άλλων ) ως μετάβαση στον παράδεισο και άρα καλοδεχούμενη.
Και από που άραγε προκύπτει ότι οι ιεράρχες δύνανται να “συναινούν” ή να μην “συναινούν” με τις αποφάσεις της εκάστοτε εκλεγμένης κυβέρνησης, πολύ περισσότερο, δε, όταν αυτές αφορούν την προστασία της δημόσιας υγείας; Η πανδημία, μέσα σε λίγους μήνες πήρε ζωές, ξεκλήρισε οικογένειες, έκλεισε μαγαζιά και σπίτι, ανέτρεψε σταθερές και κεκτημένα αιώνων. Όλοι μας προσαρμοστήκαμε. Άλλοι πιο εύκολα, άλλοι πιο δύσκολα, αλλά πάντως προσαρμοστήκαμε. Και όσοι συνέχισαν να εργάζονται και όσοι σταμάτησαν. Και όσοι είχαν να φάνε μετά τις αναγκαίες κυβερνητικές αποφάσεις, και όσοι δεν είχαν. Όλοι ανεξαιρέτως.
Όλοι, εκτός από την Εκκλησία.
Κατά τη χθεσινή τους συνάντηση, ο πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος βρήκαν έναν κοινό τόπο. Οι υπόλοιποι ιεράρχες, τί θα πράξουν, άραγε;
Η σημερινή μέρα, είναι μια στενάχωρη μέρα για τους απανταχού πιστούς που θα πρέπει να διαλέξουν αν θα πάνε με τις οδηγίες της ΕΛΑΣ ή με τις παροτρύνσεις όσων ιεραρχών, αποφάσισαν να προτάξουν τα στήθη τους και να τους οδηγήσουν να επιλέξουν.
Και η πίστη; Κατά πού να πάει;
(Η Έλλη Τριανταφύλλου είναι δημοσιογράφος)