Ευτυχώς η προσπάθεια της ΝΔ απέτυχε.
Όσο κι αν πιεστικά επιχείρησε-με την συμβολή και των φιλικών της μέσων ενημέρωσης- να υποβαθμίσει και να εξαφανίσει από την επικαιρότητα την θεσμική παρέμβαση του Προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη, με βάση την απόπειρα παγίδευσης του κινητού του.
Απέτυχε γιατί πρόκειται για ένα μείζον θέμα δημοκρατίας. Που σε τελική ανάλυση σήμερα αφορά ένα αρχηγό κόμματος(τον πρώτο πανευρωπαϊκά ευρωβουλευτή για τον οποίο διαπιστώθηκε η απόπειρα) και την πολιτική του δράση, αύριο όμως και τον κάθε πολίτη.
Γιατί είναι ανεπίτρεπτο να αισθάνεται ο καθένας μας ότι κάποιοι μπορούν να μας παγιδεύουν, ότι παραβιάζουν ατιμώρητοι βασικά δικαιώματα μας, ότι επιχειρούν να ελέγξουν την ζωή μας. Είναι ένα θέμα που αφορά όλους μας.
Είναι μάλιστα θετικό ότι σε αντίθεση με την επιλογή της Ελληνικής Κυβέρνησης, τόσο η ΕΕ, όσο και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, αξιολόγησαν και πρόβαλαν σημαντικά το θέμα, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ενημέρωση της κοινής γνώμης.
Η αποφασιστική στάση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, αλλά και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, επέβαλλε τον κυβερνητικό ελιγμό με την αποδοχή από τον κ Μητσοτάκη της συνεδρίασης της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής.
Ήταν μια ειλικρινής αλλαγή στάσης;
Κατά την γνώμη μου ΟΧΙ.
Ήταν απλά μια υποκριτική προσπάθεια της ΝΔ, για να διασώσει τα προσχήματα για την ως τότε αρνητική στάση της. Την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενη.
Εξ άλλου κάτι ανάλογο έγινε και με το πρόσφατο και σχετικό θέμα της παρακολούθησης -μετά την ΕΥΠ και από κακόβουλο λογισμικό-του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, όπου η ΝΔ διακρίθηκε στην προσπάθεια συγκάλυψης του. Η χθεσινή μάλιστα τοποθέτηση του επικεφαλής της ΕΥΠ στη Βουλή, δημιουργεί πρόσθετα σοβαρά ζητήματα.
Τα γενικότερα ερωτήματα παραμένουν επίσης:
- Γιατί η Κυβέρνηση δεν πρωτοστάτησε -ως όφειλε-από την πρώτη στιγμή στις ενέργειες αποκάλυψης των υπευθύνων για αυτή την απόπειρα; Αν δε το αξιολόγησε ή το αντιμετώπισε ως θέμα κομματικού ανταγωνισμού, είναι πράγματι απαράδεκτο.
- Γιατί οι αρμόδιες ανεξάρτητες αρχές παρέμειναν σιωπηρές; Έχουν αντιληφθεί τον ρόλο τους και τις ευθύνες τους; Εύχομαι να ετοιμάζουν ήδη τις παρεμβάσεις τους.
- Τι έκαναν οι αρμόδιες -μυστικές και μη-υπηρεσίες του κράτους; Έχουν αντιληφθεί ότι ο ελληνικός λαός τις πληρώνει για να μας προστατεύουν και να αποκαλύπτουν το ποιοι μας παρακολουθούν;
Ας απαντήσουν οι ίδιοι.
Η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και διαφάνειας της Βουλής πιστεύω ότι τουλάχιστον θα δρομολογήσει διαφορετικές εξελίξεις, στην κατεύθυνση της διαφάνειας, του ελέγχου, της αποκάλυψης των ενόχων.
Με πρώτο βήμα την σαφή ενημέρωση των κομμάτων, για το αν κρατικές υπηρεσίες έχουν προμηθευτεί ή όχι το κακόβουλο λογισμικό. Σ’ αυτό υπήρξε χθες αρνητική τοποθέτηση Υπουργού.
Φυσικά και την δρομολόγηση ευρύτερων πρωτοβουλιών προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών.
Δεν θέλω να πιστεύω ότι θα επικρατήσει η επικίνδυνη λογική του βουλευτή της ΝΔ που μας συνέστησε να αποδεχθούμε τον κίνδυνο παγίδευσης και απλά να μη μιλάμε στα κινητά !!!
Όπως και δεν είναι δυνατόν να επαναληφθούν τα όσα έγιναν -με ανάλογες πρακτικές-στο παρελθόν, που η παράταξή μας βίωσε με οδυνηρό τρόπο.
Χρειάζονται όμως και αποφασιστικές θεσμικές παρεμβάσεις, τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και από την ελληνική κυβέρνηση.
Το κακόβουλο λογισμικό πωλείται ήδη σε εταιρείες που μπορούν να το χρησιμοποιήσουν κατά το δοκούν. Βέβαια σε μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, γιατί κοστίζει εκατομμύρια ευρώ.
Έχουμε αναλογιστεί το τι σημαίνει και πού μπορεί να οδηγήσει η παγίδευση των προσωπικών δεδομένων πολιτικών, αλλά και των πολιτών; Το ποιες συνέπειες μπορούν να υπάρξουν για τις πολιτικές εξελίξεις και τα πολιτικά συστήματα, για την ίδια την ποιότητα της Δημοκρατίας;
Για το ποιες δυνατότητες για μεγάλα οικονομικά -επικίνδυνα- παιχνίδια, από ολιγάρχεs, προσφέρονται αυτές οι παρακολουθήσεις; Πού θα μπορούν να κερδοσκοπούν και αισχροκερδούν, έχοντας γνώση για την στάση και κρίση των πολιτών απέναντι σε διαδικασίες που έρχονται;
Το κακόβουλο λογισμικό σήμερα -αύριο μπορεί να βρεθεί στο κινητό του καθένα μας και τίποτε δεν εγγυάται ότι θα το σβήσουν όλοι.
Πρέπει να παρθούν πανευρωπαϊκά, αλλά και εθνικά μέτρα. Θεσμικές πρωτοβουλίες για την προστασία των θεσμών, των δικαιωμάτων, της δημοκρατίας, της πολιτικής ζωής.
Να τεθούν κανόνες.
Να απαγορευτεί η ελεύθερη πώληση και διακίνηση τέτοιων λογισμικών.
Να αποκαλύπτονται και τιμωρούνται όσοι το επιχειρούν.
Οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να προχωρήσουν αποφασιστικά στην έρευνα τους, τόσο για την υπόθεση της καταγγελίας του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, όσο και για την αποκάλυψη τυχόν άλλων ανάλογων ενεργειών στο εσωτερικό της χώρας μας.
Ενημερώνοντας για τα αποτελέσματα τους πολίτες, ώστε να αισθάνονται ασφαλείς για τα δεδομένα και τα δικαιώματα τους.
Δεν μπορεί να επικρατεί ο φόβος για τον «μεγάλο αδελφό», που παρακολουθεί το κάθε μας βήμα.
Σε αυτές τις περιπτώσεις η σιωπή δεν είναι χρυσός.
Μια τελευταία παρατήρηση:
Η υπαγωγή της ΕΥΠ απευθείας στον Πρωθυπουργό, τελικά ενισχύει την αδιαφάνεια και δημιουργεί πρόσθετα ερωτήματα. Ας το επανεξετάσουν και ας το αλλάξουν. Είναι αναγκαίο να υπάρχει ένας θεσμικός έλεγχος, όπως επιβάλλεται από τον σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς.
Συμπέρασμα:
Η θεσμική παρέμβαση Ανδρουλάκη προσφέρει μια μεγάλη ευκαιρία, για την ενίσχυση της ποιότητας της δημοκρατίας μας. Αφορά όλους μας, είναι ευθύνη όλων μας η δυναμική στήριξη της, ώστε να φέρει τα αποτελέσματα που πρέπει.
Χωρίς μικρόψυχες λογικές κομματικού ανταγωνισμού ή προσπάθειες συγκάλυψης.
(Ο Χρήστος Πρωτόπαπας είναι πρώην υπουργός)