Opinions

ΔΕΘ: Η αλλαγή ρόλων για Μητσοτάκη και Τσίπρα

Η φετινή ΔΕΘ φέρνει σε άλλους ρόλους τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα, τον πρώτο ως Πρωθυπουργό και τον δεύτερο ως αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εκτός από την αλλαγή ρόλων αναμένεται να αναδειχθεί η διαφορετική προσέγγιση και οπτική τους για μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων. Ουσιαστικά μια πρόγευση θα υπάρξει και για την μελλοντική τους στρατηγική και πως θα κινηθεί ο ένας έναντι του άλλου, καθώς με βάση και το εκλογικό αποτέλεσμα είναι οι δυο βασικοί παίκτες στο πολιτικό παιχνίδι.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου ο Κυρ. Μητσοτάκης αναμένεται, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, να παρουσιάσει το συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης για μειώσεις φόρους που θα αφορούν όλους ανεξαιρέτως τους Έλληνες καθώς και για τη δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

Οι βασικοί «πυλώνες» θα αφορούν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας προκειμένου να μειωθεί περαιτέρω το ποσοστό της ανεργίας , μείωση φόρων καθώς και η εμπέδωση της ασφάλειας σε κάθε σημείο της ελληνικής επικράτειας.

Το σχέδιο «ανάπτυξη για όλους» περιλαμβάνει πρωτοβουλίες αλλά και το ξεμπλοκάρισμα σειράς μεγάλων επενδύσεων οι οποίες θα δημιουργήσουν κατά την εκτίμηση του πρωθυπουργικού γραφείου δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε σειρά επαφών και συσκέψεων με τομεάρχες, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και συνεργάτες του ενόψει της ΔΕΘ όπου θα αποτυπωθεί το ευρύτερο αντιπολιτευτικό σχέδιο, μαζί με το πολιτικό στίγμα και την πολιτική πρόταση για την οικονομία, μετά την έξοδο από τα μνημόνια.

Οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους θα αναπτυχθεί η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ είναι η οικονομία, όπου διαπιστώνεται μία διαρκής προσπάθεια της κυβέρνησης να καρπωθεί επιτεύγματα και πρωτοβουλίες της προηγούμενης κυβέρνησης («τρώει από τα έτοιμα» λένε χαρακτηριστικά στελέχη, π.χ. μείωση του ΕΝΦΙΑ ήταν ψηφισμένη από το Νοέμβριο του 2018, 120 δόσεις), το κοινωνικό κράτος και τα εργασιακά, όπου διαρκώς η ΝΔ προσπαθεί να φέρει από την πίσω πόρτα μνημονιακές ρυθμίσεις (π.χ. τροπολογίες Βρούτση που αποτελούσαν πάγιο αίτημα του ΔΝΤ και του ΣΕΒ) και στους θεσμούς, όπου διαπιστώνεται από όλα τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης μία καθεστωτική αντίληψη (βλέπε μεθοδεύσεις για ξήλωμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, για την οποία η υπόθεση εκκρεμεί στο ΣτΕ το Δεκέμβριο, την σκανδαλώδη τροπολογία για την ΕΥΠ κλπ ).

Στην Κουμουνδούρου δίνουν μεγάλη σημασία στη φετινή παρουσία του πρώην Πρωθυπουργού, η οποία θα είναι αμιγώς πολιτική. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει σφοδρή επίθεση από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η εμφάνιση του Αλ. Τσίπρα, μια εβδομάδα μετά την παρουσία του Μητσοτάκη, το διήμερο 14-15 Σεπτεμβρίου ουσιαστικά θα σημάνει και επίσημα την έναρξη της επιθετικής στρατηγικής που έχει χαράξει ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της κυβέρνησης. Κυρίως θα δείξει ο Τσίπρας τον τρόπο και το ύφος με το οποίο θα κινηθεί το επόμενο διάστημα, σε μια προσπάθεια να αποδομήσει την κυβέρνηση.

Επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επιτεθεί στην κυβέρνηση λέγοντας ότι κρατά τη χώρα δεσμευμένη στο στόχο για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα για τα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, δημιουργεί δημοσιονομικό κενό ύψους 1,8 δισ. ευρώ το 2020 και τίθεται το ερώτημα από πού θα το καλύψει.

 

 

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Νέο ιστορικό χαμηλό για τα ελληνικά ομόλογα
Μουντομπάσκετ 2019: Έγραψε ιστορία η Τσεχία, στο «καναβάτσο» οι Τούρκοι
Chevron Right