Opinions

Γιώργος Καπόπουλος: Από τη Νέα Υόρκη στο Μπαλί

Αφού θα έχει προηγηθεί η καταμέτρηση των συσχετισμών Ουάσιγκτον – Μόσχας στον ΟΗΕ η δοκιμασία θα επαναληφθεί στη Σύνοδο των G-20 του Μπαλί.

Ο Λαβρόφ θα παραστεί στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο στην Νέα Υόρκη με κύριο ζητούμενο, εκτός από την ομιλία του, τον αριθμό των χωρών που δεν θα προσέλθουν να τον ακούσουν ή θα αποχωρήσουν όταν ανέβει στο βήμα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Επόμενο ραντεβού η Σύνοδος Κορυφής  της Ομάδας των G-20 στο Μπαλί της Ινδονησίας τον προσεχή Νοέμβριο αναδεικνύεται εκ των πραγμάτων σε διεθνές πολιτικό γεγονός βαρύνουσας σημασίας.

Επί της ουσίας πρόκειται για την πρώτη Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στην Ρωσία και στην Κίνα.

Ο Νοέμβριος προδιαγράφεται να είναι ένας δύσκολος μήνας για τον Μπάιντεν ,καθώς αμέσως μετά τις Ενδιάμεσες Εκλογές πρέπει να αντιμετωπίσει την πρόκληση της Συνόδου Κορυφής της Ομάδας των G-20 στο Μπαλί της Ινδονησίας όπου είναι πλέον βέβαιο ότι θα είναι παρόντες ο Πούτιν και ο Σιτζιπίγκ όπως έγινε γνωστό προχθές από τον Πρόεδρο της φιλοξενούσας χώρας.

Η πρόκληση για τις ΗΠΑ και για την Δύση είναι πολύ απλά η προσγείωση στην πραγματικότητα που δεν είναι άλλη από την εν εξελίξει ανάδυση ενός πολυκεντρικού και πολυπολικού κόσμου με πρωταγωνιστές την πλειοψηφία των μελών της Ομάδας των G-20 και διαφαινόμενο σκληρό πυρήνα την διευρυμένη Ομάδα BRICS.

Ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στην Ουκρανία και στην Ταιβάν η  ανασύνταξη του Ελεύθερου Κόσμου που επιχειρεί ο Μπάιντεν με στόχο την ανάσχεση και στην συνέχεια την απομόνωση της Μόσχας και του Πεκίνου είναι ένα φιλόδοξο στοίχημα παρά μια νέα πραγματικότητα.

Αντίθετα, οι διεργασίες που καταγράφονται στην Ομάδα BRICS–G-20 αντανακλούν μια νέα πραγματικότητα και συσχετισμούς μια κατάσταση πραγμάτων που οριοθετεί την ολική επαναφορά των ΗΠΑ που επιχειρεί ο Μπάιντεν.

Το μήνυμα της Συνάντησης Κορυφής στο Μπαλί είναι ήδη ξεκάθαρο και δεν επιδέχεται παρερμηνείες , μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων θα διαμορφωθεί χωρίς ηγεμονική κυριαρχία μιας Υπερδύναμης αλλά ούτε και ενός διευρυμένου Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η πρόκληση για τις ΗΠΑ είναι σκληρή.

Αφού θα έχει προηγηθεί η καταμέτρηση των συσχετισμών Ουάσιγκτον – Μόσχας στον ΟΗΕ η δοκιμασία θα επαναληφθεί στην Σύνοδο του Μπαλί.

Η παρουσία του Πούτιν και του Σιτζιπιγκ στο Μπαλί πιστοποιεί ότι η πλειοψηφία των χωρών μελών του ΟΗΕ αλλά και του παγκόσμιου πληθυσμού θεωρούν ότι η Ουκρανία και η Ταιβάν δεν αντιμετωπίζονται με τις συνταγές του Ψυχρού Πολέμου.

Η περιχαράκωση του Μπάιντεν σε μια πολιτική ταυτόχρονης πυγμής απέναντι στην Μόσχα και στο Πεκίνο κινδυνεύει να αφήσει ένα κενό το οποίο θα σπεύσουν να καλύψουν όχι μόνον οι Πούτιν και Σιτζιπιγκ αλλά ο Ερντογάν , ο Μπολσονάρο , ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδαραβίας και άλλοι.

Η Σύνοδος των G-20 στο Μπαλί θα αποστείλει και ένα άλλο μήνυμα κυρίως στην Γηραιά Ήπειρο που τον Νοέμβριο θα έχει εισέλθει σε αχαρτογράφητη  περιοχή ότι η Ε.Ε όχι μόνον δεν συνδιαμορφώνει τους νέους παγκόσμιους συσχετισμούς αλλά παρακολουθεί μοιραία και άβουλη την ανάδυση ενός μεταδυτικού κόσμου.

(Ο Γιώργος Καπόπουλος είναι δημοσιογράφος- διεθνολόγος)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Στέλιος Στυλιανίδης - Ζέφη Δημαδάμα: Έμφυλη βία - Το μέσα και το έξω μας
ΣΥΡΙΖΑ για υποκλοπές: Ο Μητσοτάκης εγκέφαλος του επιτελικού παρακράτους
Chevron Right