Η χτεσινή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βελιγράδι και η συνάντηση του με τον Σέρβο Πρόεδρο, Αλεκσάνταρ Βούτσιτς, σχεδόν δυόμιση χρόνια από την τελευταία τους συνάντηση το 2019, είχε νικητή.
Κι αυτός δεν ήταν άλλος από τον Σέρβο Πρόεδρο ο οποίος πήρε δημόσια τη διαβεβαίωση του Έλληνα Πρωθυπουργού ότι δεν θα αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο η Ελλάδα. Αυτό σημαίνει εξάλλου το «δεν αλλάζει η θέση της πατρίδας μας, παραμένει αμετάβλητη» που ανέφερε στην κοινή συνέντευξη με τον Βούτσιτς ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι πέντε χώρες της ΕΕ, η Ελλάδα, μαζί με την Κύπρο, την Ισπανία, την Ρουμανία και την Σλοβακία δεν έχουν αναγνωρίσει το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, μετά την μονομερή του ανεξαρτητοποίηση από την Σερβία το 2008.
Ο Βούτσιτς, μετά την αναβολή του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας που ήταν να πραγματοποιηθεί στο Βελιγράδι στις 28 Ιανουαρίου, λόγω των χιονοπτώσεων στην Ελλάδα, εξέφρασε την επιθυμία να συναντηθεί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, κι έτσι κλείστηκε η 16η Φεβρουαρίου, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε μόνος του στο Βελιγράδι, χωρίς κανέναν Υπουργό.
Είθισται ο Πρωθυπουργός να συνοδεύεται σε επισκέψεις επίσημες ή εργασίας από κάποιον Υπουργό. Μόνο στις ιδιωτικές επισκέψεις δεν παρίσταται κάποιος, όμως αυτή, η χτεσινή, δεν ήταν ιδιωτική, καθώς πέρα από το φωτογραφικό υλικό, υπήρχε και κοινή συνέντευξη τύπου που υποδηλώνει ότι δεν ήταν επίσκεψη σε «φίλο» του.
Το πρώτο ερώτημα που γεννάται είναι, γιατί δεν πήρε κάποιον Υπουργό και πρώτιστα τον ΥΠΕΞ; Δεν είναι η πρώτη φορά που ταξιδεύει στο εξωτερικό χωρίς τον ΥΠΕΞ ο Πρωθυπουργός. Αρκούν οι σύμβουλοι του για να έχει επαφές με ξένους ηγέτες και κυβερνήσεις;
Πέρα όμως από την αστοχία να πάει μόνος στο Βελιγράδι, οι σύμβουλοι του Πρωθυπουργού θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι η Σερβία από την Τρίτη έχει μπει σε προεκλογική περίοδο καθώς ο Σέρβος Πρόεδρος διέλυσε τη Βουλή και προκήρυξε εκλογές για τις 3 Απριλίου.
Φυσικά δεν σημαίνει ότι το κράτος σταματάει να λειτουργεί, όμως δεν είναι και η καλύτερη περίοδος για να επισκεφθεί την Σερβία ο Πρωθυπουργός.
Το δεύτερο ερώτημα που εγείρεται είναι, αν η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Σερβία, έχει σχέση με την επιστολή που απέστειλε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών στο Βελιγράδι στις 15 Φεβρουαρίου για την Ημέρα του Κράτους στη Σερβία όπου του ζητά να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο, με τον Μπλίνκεν να είναι ξεκάθαρος ότι η αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της πορείας ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ.
Μετέφερε κάποιο μήνυμα από την Ουάσιγκτον ο Πρωθυπουργός στο Βελιγράδι για την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου και δεν χρειαζόταν τον ΥΠΕΞ ή κάποιον άλλο Υπουργό του;
Οι φήμες είναι πολλές ότι η Ελλάδα επίκειται να αναγνωρίσει το καθεστώς της Πρίστινα κάτι που έχει εκνευρίσει το Βελιγράδι. Αυτό τουλάχιστον βγαίνει από τα σχόλια που ακούγονται τόσο στη Σερβική Πρωτεύουσα όσο και στην Πρίστινα. Το μαρτυρούν άλλωστε οι πυκνές επισκέψεις Ελλήνων αξιωματούχων στο Κοσσυφοπέδιο.
Αν λειτούργησε ως ταχυδρόμος ο Πρωθυπουργός κατ΄ εντολή των ΗΠΑ, είναι προβληματικό, γιατί μπαίνει σε αμφισβήτηση η στρατηγική σχέση Σερβίας Ελλάδας και ο ρόλος της χώρας στα Βαλκάνια.
Στην τελική, ο Σέρβος Πρόεδρος πήρε αυτό που ήθελε, την διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα δεν θα αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο. Ο Μητσοτάκης τι πήρε από αυτό το τόσο μοναχικό ταξίδι;