Η έννοια της αγάπης μας ζορίζει. Οι άνθρωποι αναζητούν τη λέξη «αγάπη» στο Google περίπου 1,2 εκατομμύρια φορές το μήνα. Περίπου το ένα τέταρτο αυτών των αναζητήσεων ρωτούν «τι είναι αγάπη» ή ζητούν έναν «ορισμό της αγάπης».
Γιατί όλο αυτό το μπέρδεμα;
Η νευροεπιστήμη μας λέει ότι η αγάπη προκαλείται από ορισμένες χημικές ουσίες στον εγκέφαλο. Για παράδειγμα, όταν συναντάτε κάποιον που σας ενδιαφέρει ερωτικά, οι ορμόνες ντοπαμίνης και νορεπινεφρίνης μπορούν να προκαλέσουν μια ανταπόκριση ανταμοιβής που σας κάνει να θέλετε να ξαναδείτε αυτό το άτομο. Όπως όταν δοκιμάζεις σοκολάτα, θέλεις κι άλλο.
Τα συναισθήματά σας είναι το αποτέλεσμα αυτών των χημικών αντιδράσεων. Όταν είστε δίπλα σε κάποιον που σας αρέσει ερωτικά ή τον κολλητό σας, πιθανότατα νιώθετε κάτι σαν ενθουσιασμό, έλξη, χαρά και στοργή. Λάμπετε όταν μπαίνουν στο χώρο. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να νιώσετε άνεση και εμπιστοσύνη. Η αγάπη ανάμεσα σε έναν γονέα και ένα παιδί διαφέρει, συχνά είναι κάποιος συνδυασμός στοργής και φροντίδας.
Ωστόσο, στην αγάπη εμπεριέχονται μόνο τα συναισθήματα εκείνα που προκαλούνται από χημικές αντιδράσεις στον εγκέφαλό σας; Αν ναι, τότε η αγάπη φαίνεται να είναι κάτι που σε μεγάλο βαθμό σας τυχαίνει. Θα είχατε τόσο έλεγχο στο να ερωτευτείτε όσο θα είχατε στο να πέσετε κατά λάθος σε μια λακκούβα – δηλαδή όχι και πολύ.