Οικονομία

Πτώση στις ευρωαγορές, η μεγαλύτερη των δύο τελευταίων μηνών – Στα 91 δολάρια το πετρέλαιο

Στο κόκκινο άνοιξαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν μέσω κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή.

Με απώλειες άνω του 1% άνοιξαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών, εν μέσω κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή, με τους δείκτες να ακολουθούν τις βαριές απώλειες σε ΗΠΑ και Ασία και ενώ οι επενδυτές περιμένουν ένα νέο μπαράζ μακροοικονομικών ανακοινώσεων σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 1% στις 10:13 ώρα Ελλάδας, οδεύοντας προς την πρώτη εβδομαδιαία πτώση άνω του 1% από τα μέσα Ιανουαρίου.

Ο γερμανικός DAX υποχωρεί σε ποσοστό 1,1% στις 18.199,57 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει πτώση 1,2% στις 8.051,87 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 1% στις 7.898,44 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί 1,4%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημειώνει πτώση 1%.

Οι μετοχές των εταιριών ταξιδίων και αναψυχής σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση, λόγω της αύξησης των τιμών στο πετρέλαιο μπρεντ εξαιτίας των φόβων για προβλήματα στην τροφοδοσία, μετά την κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Fed στη Μινεάπολη, Neel Kashkari, δήλωσε χθες Πέμπτη (4/4) ότι οι μειώσεις των επιτοκίων μπορεί να μην χρειαστούν φέτος, εάν η πρόοδος στον πληθωρισμό σταματήσει.

Ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ από πλευράς του σε πρόσφατες δηλώσεις του ανέφερε ότι δεν υπάρχει βιασύνη να προχωρήσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα σε μειώσεις επιτοκίων μέχρι να είναι διαθέσιμα πέρισσότερα στοιχεία για τους οικονομικούς δείκτες. 

Tην ανιούσα παίρνει το πετρέλαιο

Την ίδια στιγμή, στην αγορά εμπορευμάτων, το πετρέλαιο ξεπέρασε τα 91 δολάρια/βαρέλι. Η τιμή του έχει αυξηθεί κατά 18% φέτος, εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, καθώς και των περιορισμών προσφοράς από τον ΟΠΕΚ+ και της υγιούς ζήτησης.

Την ίδια ώρα, το μπρεντ βρίσκεται στα 90,81 δολάρια ανά βαρέλι.

Σημειώνεται πως ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) άντλησε 26,42 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) τον περασμένο μήνα, ποσότητητα μειωμένη κατά 50.000 bpd σε σχέση με τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την έρευνα του Reuters, η οποία βασίστηκε σε ναυτιλιακά στοιχεία και πληροφορίες από πηγές του κλάδου.

Αρκετά μέλη του ΟΠΕΚ+, ο οποίος περιλαμβάνει τον ΟΠΕΚ, τη Ρωσία και άλλους συμμάχους, προχώρησαν σε νέες περικοπές τον Ιανουάριο για να αντιμετωπίσουν την οικονομική αδυναμία και την αύξηση της προσφοράς εκτός της ομάδας. Οι παραγωγοί συμφώνησαν τον περασμένο μήνα να τις διατηρήσουν σε ισχύ μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Oι μεγαλύτερες μειώσεις

Οι μεγαλύτερες μειώσεις παραγωγής τον Μάρτιο προήλθαν από το Ιράκ και τη Νιγηρία, σύμφωνα με την έρευνα.

Το Ιράκ ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα μειώσει τις εξαγωγές για να αντισταθμίσει την άντληση πάνω από τον στόχο του ΟΠΕΚ, μια υπόσχεση που θα μείωνε τις αποστολές κατά 130.000 bpd από τον Φεβρουάριο. Η μείωση κατά 50.000 bpd τον Μάρτιο, σύμφωνα με την έρευνα, δίνει το περιθέρωριο για συνέχιση των μειώσεων.

Η παραγωγή από τη Νιγηρία μειώθηκε επίσης, με τις εξαγωγές να μειώνονται πιο απότομα σύμφωνα με ορισμένους ανιχνευτές πλοίων, καθώς το διυλιστήριο Dangote έλαβε περισσότερα φορτία.

Ο ΟΠΕΚ έμεινε περίπου 190.000 bpd πίσω από τις στοχευμένες περικοπές του τον Μάρτιο, κυρίως λόγω του ότι το Ιράκ, η Νιγηρία και η Γκαμπόν άντλησαν περισσότερο από ό,τι είχαν στοχεύσει, σύμφωνα με την έρευνα.

Οι παραγωγοί του Κόλπου, η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διατήρησαν την παραγωγή κοντά στους εθελοντικούς τους στόχους, σύμφωνα με την έρευνα, όπως και η Αλγερία.

Η παραγωγή στο Ιράν, που εξαιρείται από τις ποσοστώσεις, μειώθηκε, σύμφωνα με την έρευνα. Το Ιράν εξακολουθεί να αντλεί κοντά στο υψηλό πενταετίας που πέτυχε τον Νοέμβριο, αφού κατέγραψε μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις της παραγωγής του ΟΠΕΚ το 2023, παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ που εξακολουθούν να ισχύουν.

Σύμφωνα με την έρευνα, δεν υπήρξε σημαντική αύξηση της παραγωγής από καμία χώρα του ΟΠΕΚ τον περασμένο μήνα. Η Λιβύη, η οποία επίσης εξαιρείται από τις ποσοστώσεις, άντλησε επιπλέον 20.000 bpd καθώς η παραγωγή της χώρας επανήλθε στο κανονικό επίπεδο μετά τη διακοπή του Φεβρουαρίου.

Η έρευνα του Reuters αποσκοπεί στην παρακολούθηση της προσφοράς στην αγορά και βασίζεται σε ναυτιλιακά δεδομένα που παρέχονται από εξωτερικές πηγές, δεδομένα ροών της LSEG, πληροφορίες από εταιρείες που παρακολουθούν τις ροές – όπως η Petro-Logistics και η Kpler – και πληροφορίες που παρέχονται από πηγές σε πετρελαϊκές εταιρείες, τον ΟΠΕΚ και συμβούλους.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Απίστευτη ιστορία στις ΗΠΑ: Σκυλίτσα βρέθηκε 3.770 χλμ μακριά από το σπίτι της 9 μήνες μετά
Τρεις υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας μέσα σε ένα 24ωρο σε Κύμη, Χαλκίδα και Τρίπολη
Chevron Right