«Ανοιγοκλείνουμε το οξυγόνο την ώρα που οι περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται σε διασωλήνωση» είπε ο κ. Καββαθάς φωτογραφίζοντας την πρακτική του «ακορντεόν» στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής όπου συζητούνται νέα έκτακτα μέτρα του υπουργείου Οικονομικών για τις επιχειρήσεις. Τόνισε, μάλιστα, ότι τα μέχρι τώρα μέτρα που έχουν ληφθεί για την στήριξη της οικονομίας αν και θετικά «φαίνεται πως δεν επαρκούν για να κρατήσουμε όρθιες τις επιχειρήσεις». Σημείωσε δε ότι αυτό γίνεται όλο και πιο φανερός καθώς όσο περνάει ο χρόνος σημαντικοί κλάδοι της ελληνικής οικονομίας «παραμένουν σε κατάσταση ΜΕΘ».
Έξι στις 10 επιχειρήσεις φοβούνται ότι θα κλείσουν
Προκειμένου να δείξει το μέγεθος του προβλήματος κ. Καββαθάς τόνισε στη Βουλή ότι σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία από τις μετρήσεις που διενεργεί το Ινστιτούτο Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ «8 στις 10 επιχειρήσεις κατέγραψαν μείωση του τζίρου τους το 2020». Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι για αυτές τις επιχειρήσεις ο μέσος όρος μείωσης του τζίρου έφτασε το 48,8%.
Πρόσθεσε επίσης ότι 1 στις 2 πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχει κάποιου είδους ληξιπρόθεσμη οφειλή (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές, τράπεζες). Αντίστοιχα 1 στις 2 επιχειρήσεις εκφράζει τον φόβο ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της το επόμενο διάστημα. Οι μισές επιχειρήσεις έχουν ρευστότητα (ταμειακά διαθέσιμα) για όχι παραπάνω από 1 μήνα. Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ συμπλήρωσε ότι σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία 1 στις 4 επιχειρήσεις δεν έχει καθόλου ταμειακά διαθέσιμα (ρευστότητα). Προειδοποίησε δε ότι με βάση αυτά σχεδόν 6 στις 10 πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις φοβούνται ότι θα κλείσουν το επόμενο διάστημα. Μάλιστα 4 στις 10 φοβούνται ότι δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν το επόμενο εξάμηνο.
«Είναι αναγκαίο τα επόμενα μέτρα που θα ληφθούν για την στήριξη της οικονομίας και ιδιαίτερα για την στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων να αποκτήσουν καλύτερη στόχευση» ανέφερε ο κ. Καββαθάς και σημείωσε ότι τέτοιου είδους μέτρα θα έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.