Ενώ πριν δύο χρόνια η (τότε) κυβέρνηση διόρθωσε το δικό της λάθος και επανέφερε την σύνταξη χηρείας στο 70% της σύνταξης του θανόντος εφ όρου ζωής, αντί για τα 3 πρώτα χρόνια που ίσχυε το συγκεκριμένο ποσοστό. Μετά περιοριζόταν στο 50% που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου. Ωστόσο υπάρχουν πολλές ακόμη περιπτώσεις που η σύνταξη λόγω θανάτου μειώνεται δραματικά ή, κόβεται εντελώς.
Πλαφόν 360 ευρώ
Αναλυτικά:
1.Η σύνταξη λόγω θανάτου (χηρείας) χορηγείται σε κάθε περίπτωση στο 70% της σύνταξης του αποβιώσαντος-άμεσα ασφαλισμένου. Αν υπάρχουν ανήλικα ή ανίκανα προς εργασία τέκνα, τότε η σύνταξη επιμερίζεται μεταξύ συζύγου και παιδιών. Εξυπακούεται ότι στις περιπτώσεις ανίκανου προς εργασία τέκνου, η σύνταξη είναι εφ όρου ζωής. Η σύνταξη χηρείας δεν μπορεί να περιοριστεί κάτω των 360 ευρώ το μήνα.
2.Αν όμως ο/η δικαιούχος σύνταξης χηρείας μετά την 3ετία εργάζεται ή συνταξιοδοτείται εξ ιδίου δικαιώματος, η παροχή μειώνεται στο 50% της αρχικής (ήτοι 35% της σύνταξης του/ης θανόντος/ούσης). Τα παιδιά συνεχίζουν να λαμβάνουν το τμήμα της σύνταξης που τους αναλογεί μέχρι το 24ο έτος της ηλικίας.
3. Όταν όμως πρόκειται για χώρα Ε.Ε. ή κράτος με το οποίο έχει συναφθεί Διμερής Σύμβαση Κοινωνικής Ασφάλειας, η εν λόγω μείωση εφαρμόζεται μόνο στις περιπτώσεις που από το άλλο κράτος χορηγείται σύνταξη από άλλη αιτία (λόγω γήρατος ή αναπηρίας) .
4.Στην περίπτωση που υφίσταται σωματική ή πνευματική αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω του επιζώντος συζύγου/ετέρου μέρους του συμφώνου συμβίωσης/διαζευγμένου κατά την ημερομηνία θανάτου χορηγείται η σύνταξη, χωρίς περικοπή, για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η αναπηρία του.
5. Όταν ο/η επιζών/-ούσα σύζυγος κατά την ημερομηνία θανάτου του/της συζύγου του/της είναι ανάπηρος/η σε ποσοστό 67%, το ποσό της σύνταξης λόγω θανάτου δεν περιορίζεται κατά 50% λόγω εργασίας για όσο διάστημα διαρκεί η αναπηρία με το ποσοστό αυτό.
6.Το ποσό της σύνταξης που χορηγείται σε τέκνα λόγω θανάτου του γονέα τους από 13/5/2016 δεν επηρεάζεται από εργασία/αυτοαπασχόληση ή συνταξιοδότησή τους από άλλη πηγή.
Η διαφορά… κόβει τη σύνταξη
7. Η σύνταξη του επιζώντος/ούσης συζύγου μειώνεται στην περίπτωση που η διαφορά ηλικίας μεταξύ των συζύγων, συντρόφων ή συμβιωνόταν (θρησκευτικός ή πολιτικός γάμος ή σύμφωνο συμβίωσης) είναι μεγαλύτερη των δέκα ετών, αφαιρουμένου του χρονικού διαστήματος του γάμου. Η μείωση καθορίζεται ρητά με ποσοστά που αφορούν πλήρη έτη διαφοράς ηλικίας και φτάνουν το 5% για έτη από 36 και πάνω.
Για παράδειγμα: Αν η σύζυγος είναι 15 χρόνια νεώτερη και ο θάνατος επέλθει στον 4ο χρόνο του γάμου, θα έχει επιπλέον μείωση στη σύνταξη χηρείας στο 15%.
Αν η διαφορά ηλικίας μεταξύ αποβιώσαντος και συζύγου, αφαιρουμένου του διαστήματος του γάμου τους, είναι μεγαλύτερη από δέκα έτη, η σύνταξη του επιζώντος συζύγου υφίσταται μείωση για κάθε πλήρες έτος διαφοράς, που καθορίζεται σε:
- 1% για τα έτη από το 10ο έως και το 20ό έτος
- 2% για τα έτη από το 21ο έως και το 25ο έτος
- 3% για τα έτη από το 26ο έως και το 30ό έτος
- 4% για τα έτη από το 31ο έως και το 35ο έτος
- 5% για τα έτη από το 36ο και άνω