Ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου μετέφερε την αγωνία του κλάδου της εστίασης για την επόμενη μέρα στον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Καταναλωτή, Παναγιώτη Σταμπουλίδη.
Παρότι παραδέχτηκε ότι σύμφωνα με όσα λένε οι επιδημιολόγοι «είναι ρίσκο να ανοίξει η εστίαση», επισήμανε ότι «μετά θάνατον μέτρα δεν λένε κάτι».
Όπως είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ:
«Σύμφωνα με αυτά που μας λένε οι λοιμωξιολόγοι και οι επιδημιολόγοι και χωρίς εμβόλια, φοβάμαι ότι είναι ένα μεγάλο ρίσκο. Από την άλλη όμως, τι λέμε σε συνεργάτες και υπαλλήλους και τι λένε και οι συνάδελφοί μου; Δουλεύω 16 ώρες ακόμα και τώρα που είμαι κλειστός για να κρατάω συνταγογραφήσεις και να δώσω στον κόσμο κάτι άλλο αφού μαγειρεύει στα σπίτια του. Το θέμα είναι ο εργαζόμενος τι κάνει. Έχει πέσει στα 534 ευρώ.»
Κληθείς να αναφέρει τι ζητά ο κλάδος από την εστίαση απάντησε: «Να μας δώσει υπομονή και κουράγιο. Τα έχουμε εξαντλήσει όλα».
Θέτοντας μια σειρά από ζητήματα, επισήμανε, μεταξύ άλλων:
«Πέρα από τη μισή επιστρεπτέα προκαταβολή που είναι ένα πάγιο βοήθημα έχουμε τα πάγια λειτουργικά κόστη. Πόσοι πιστεύετε ότι ήρθαμε σε διαπραγμάτευση τους προηγούμενους μήνες και πληρώσαμε το 40-60 των μισθωμάτων; Όλο το καταβάλλαμε. Και στις ΔΕΚΟ όλα τα καταβάλλαμε, και στο ΕΦΚΑ όλα τα καταβάλλαμε. Θα μπορούσε το ΕΦΚΑ να πάει σε μια αναστολή όπως γίνεται με τον στρατό και να είναι τα ένσημα εξαγοράσιμα μετά από κάποια χρόνια».
Απαντώντας στα παραπάνω θέματα, ο κ. Σταμπουλίδης υπογράμμισε ότι «το πακέτο στήριξης έχει πιάσει τόπο». «Η κυβέρνηση», συνέχισε, «έχει ενεργοποιήσει ποσά 815 εκατομμύρια περίπου έχουν δοθεί στην εστίαση μόνο, προκειμένου να στηριχθούν οι επιχειρήσεις και να βρουν τον βηματισμό τους την επόμενη μέρα. Οι εργαζόμενοι δεν τους λογαριάζουμε σε αυτό το κόστος, είναι κάτι που είναι από άλλη πηγή».
Όσο για το αν θα δοθεί επιπλέον στήριξη, ο κ. Σταμπουλίδης απάντησε:
«Όσο ανοίγουν κλάδοι και κάποιοι μένουν πίσω κλειστοί τόσο αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερο βάρος σε αυτούς που παραμένουν για μεγάλη διάρκεια κλειστοί. Δεν είναι μόνοι τους σε αυτή τη μάχη. Δεν ζούμε σε άλλη χώρα. Ό,τι μπορεί να γίνει παραπάνω θα γίνει».
Ο σεφ Λαζάρου περιέγραψε ωστόσο την κατάσταση και το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στην εστίαση δεν μπορούν να ζήσουν με 534 ευρώ.
«Είχαμε παιδιά όταν τελειώνουν τη σχολή έρχονται στα εστιατόριά μας και κάνουν ένα μεταπτυχιακό αμειβόμενοι σαν δεύτεροι, τρίτοι μάγειροι και παίρνουν κάποια χρήματα περισσότερα από τον βασικό μισθό. Αυτά τα παιδιά δεν είναι όλα από την Αθήνα. Μπαίνοντας στο δεύτερο lockdown αναγκάστηκαν να αφήσουν τα σπίτια τους γιατί όταν πληρώνεις 250 ευρώ ενοίκιο, αντιλαμβάνεστε ότι με τα 534 ευρώ δεν μπορεί να ζήσει ο άνθρωπος, οπότε γύρισαν στα πατρικά τους σπίτια. Είναι γεγονός λοιπόν και το ξέρουμε όλοι, ότι η εστίαση είναι ένα κομμάτι του πολιτισμού και είναι το 40% της οικονομίας μας.»
Και έθεσε το εξής ερώτημα:
«Πώς θα τα φέρουμε πίσω αυτά τα παιδιά; Που η ψυχολογία τους θα έχει πέσει στο μηδέν; Άρα όλα αυτά τα μέτρα που ακούω από τον κύριο Γραμματέα θα παρθούν, καλό είναι να μας πουν ποια είναι αυτά. Και τι σκοπεύουν να κάνουν και πώς το βλέπουν; Μετά θάνατον μέτρα δεν μου λέει κάτι εμένα, για να κάνουμε ένα προγραμματισμό.»
Απαντώντας σε αυτό ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή επισήμανε:
«Τα μέτρα που έχουμε εφαρμόσει είναι σε φάση υλοποίησης όλα. Και η έκτη επιστρεπτέα. Όσοι έχουν την απώλεια σε σύγκριση με τα προηγούμενες αντίστοιχες περιόδους θα καλυφθεί από το κράτος.
Εδώ και δύο μήνες οι επιχειρήσεις έχουν απαλλαγή ενοικίου κατά 100%.
Για επιχειρήσεις που είναι με κρατική εντολή κλειστές προφανώς θα υπάρξει μια πρόνοια.
Εάν υπάρχει κάποια πρόταση για να το λύσουμε θεσμικά για αυτά τα παιδιά πολύ ευχαρίστως να το συζητήσουμε.
Ως προς την ενεργοποίηση της οικονομίας, είναι ένα ζωντανό πράγμα που βρίσκει τον ρυθμό της.»