Οικονομία

ΕΦΚΑ: Κύμα φυγής στη σύνταξη και… παραμονής στην εργασία

Κίνητρο (πρόωρης) συνταξιοδότησης με ταυτόχρονη… παράτασης της εργασίας αποτελεί το νέο καθεστώς απασχόλησης συνταξιούχων.

Η κατάργηση του πέναλτι 30% επί των κύριων και επικουρικών συντάξεων σε περίπτωση ανάληψης εργασίας ωθεί πολλούς μισθωτούς, αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες, να καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης, χωρίς να παραιτηθούν από την εργασία του (ή να κλείσουν την επιχείρησή τους).

Εις το εξής θα λαμβάνουν πλήρεις αποδοχές σύνταξης και, σαν αντιστάθμισμα, θα τους παρακρατείται υπέρ ΕΦΚΑ το 10% των αποδοχών (μισθωτοί) ή θα καταβάλουν συν 88 ευρώ τον μήνα, επιπλέον των νόμιμων ασφαλίστρων για κύρια σύνταξη, στον ΕΦΚΑ. Ήτοι σύνολον 263,75 ευρώ τον μήνα εισφορές κύριας σύνταξης (ελεύθεροι επαγγελματίες).

Το «κύμα φυγής» αφορά τόσο όσους μπορούν να λάβουν μειωμένη σύνταξη (μισθωτοί με λιγότερα από 40 έτη ασφάλισης ή 12.000 ένσημα, γυναίκες με ανήλικο την περίοδο 2010-12, ασφαλισμένοι με βαρέα κ.α., όσο και εκείνους που έχουν συμπληρώσει το 62ο έτος και δύνανται να συμπληρώσουν 40 έτη ασφάλισης με την αναγνώριση πλασματικών.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν από 700 έως και πάνω από 1.500 ευρώ τον μήνα επιπλέον ως συνολικές αποδοχές.

1. Η σύνταξη θα καταβάλλεται ολόκληρη και όποιος έχει 20 έτη ασφάλισης, θα λαμβάνει ακέραια και την εθνική σύνταξη των 426 ευρώ τον μήνα.

2. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα «επιβαρύνονται» μόλις με 88 ευρώ τον μήνα, έναντι μιας σύνταξης άνω των 850 ευρώ που θα λαμβάνουν (υποχρεωτικά θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει 40ετία για να συνταξιοδοτηθούν, κατά συνέπεια στην κατώτερη ασφαλιστική κλάση με τα σημερινά δεδομένα λαμβάνουν 866 ευρώ τον μήνα μείον 6% εισφορές Υγείας ήτοι 814 ευρώ καθαρά). Ταυτόχρονα, θα συνεχίζουν το επάγγελμά τους.

3. Οι μισθωτοί μπορούν να συνεχίσουν την απασχόλησή τους στο ίδιο πόστο, αυξάνοντας το μηνιαίο εισόδημά τους κατά το ύψος της σύνταξης, μείον την παρακράτηση του 10% επί της αμοιβής από την εργασία.

Η μόνη κρυφή επιβάρυνση παραμένει η Εφορία, καθώς με τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης θα αθροίζεται το εισόδημα από κάθε πηγή (εργασία και σύνταξη), οπότε θα επιβαρύνεται με μεγαλύτερο φόρο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, προκύπτει όφελος από την απόκτηση της «διπλής ιδιότητας»: Εργαζόμενος – συνταξιούχος.

Ρίσκο τα πλασματικά

Το μόνο ρίσκο που προκύπτει είναι η αναγνώριση των πλασματικών για την συμπλήρωση των προϋποθέσεων για συνταξιοδότηση.

Το εν λόγω ποσό υπολογίζεται σε 20% επί του μεικτού μισθού του προηγούμενου της αίτησης (αναγνώρισης πλασματικών) μήνα και 178,83 ευρώ τον μήνα για τους ελεύθερους επαγγελματίες (σ.σ. εάν βρίσκονται στην κατώτερη ασφαλιστική κλάση). 

Ωστόσο, το συγκεκριμένο ποσό δεν πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ παρά παρακρατείται από την σύνταξη κάθε μήνα. Εξάλλου, μέχρι να εκδοθεί η οριστική συνταξιοδοτική πράξη θα περάσει χρόνος πάνω από 12 μήνες άρα ο ΕΦΚΑ θα πρέπει να αποδώσει αναδρομικά 10.000 ευρώ (ή και πολύ περισσότερα) με τα οποία ισοφαρίζεται η «ζημιά» από την αναγνώριση των πλασματικών.

Και στο τέλος του εργασιακού βίου, τα έτη της «διπλής ιδιότητας» αναγνωρίζονται και θα προσαυξηθεί η σύνταξη για τα έτη της εργασίας ως συνταξιούχων…

ΠΡΟΣΟΧΗ! Εάν υπάρχουν οφειλές προς τον ΕΦΚΑ (ελεύθεροι επαγγελματίες) και με τα πλασματικά έτη αναγνώρισης το ποσό ξεπεράσει τα 20.000 ευρώ, θα πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ το υπερβάλλον ποσό. Και αυτό καθώς ακόμη το Υπουργείο Εργασίας δεν έχει εκδώσει την εγκύκλιο (νόμος του περασμένου Δεκεμβρίου) που να επιτρέπει τη συνταξιοδότηση ακόμη και με οφειλές 30.000 ευρώ (οι οποίες θα εξυπηρετούνται από τις μηνιαίες καταβολές της σύνταξης).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Η δολοφονία της Κυριακής «ανοίγει» τα στόματα κακοποιημένων γυναικών - Οι περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα
Θρίλερ στην Ηλιούπολη: Ποιος σκότωσε μητέρα και γιο - Ήταν νεκροί για μέρες
Chevron Right