Οικονομία

Airbnb: Τι θα γίνει – Τα νέα μέτρα και οι σαρωτικές αλλαγές

Airbnb: Τι θα γίνει, τα νέα μέτρα και οι σαρωτικές αλλαγές. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού σχεδιάζει αλλαγές στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Μεγάλες αλλαγές έρχονται το επόμενο διάστημα στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπως το Airbnb.

Η κυβέρνηση στοχεύει να θέσει εκτός πλατφόρμας όλα τα αδήλωτα ακίνητα (όσα δεν εχουν Αριθμό Μητρώου Ακινήτου), διαδικασία που θα διεκπεραιωθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Στο επίκεντρο των αλλαγών βρίσκεται και το ζήτημα της ασφάλειας των ακινήτων που προσφέρονται στο Airbnb και το Booking, καθώς η χώρα μας καλείται να ακολουθήσει τα διεθνή πρότυπα.

Ακόμη, μια ρύθμιση που ενδέχεται να προωθηθεί είναι η ασφάλιση των ακινήτων και των επισκεπτών. Ταυτόχρονα το οικονομικό επιτελείο φέρεται πρόθυμο να συζητήσει την δυνατότητα φορολογικής αναγνώρισης των εξόδων και των πάγιων δαπανών ιδιοκτητών AirBnb όπως το νερό, η ηλεκτροδότηση, τα δημοτικά τέλη και τα κοινόχρηστα, για τις ιδιοκτησίες που είναι φυσικά δηλωμένες στην εφορία.

Το επόμενο διάστημα η ΑΑΔΕ θα στείλει e-mail στην Airbnb, ζητώντας αναλυτικά στοιχεία για 20.000 ελληνικά ακίνητα, τα οποία εμφανίζονται στις ενεργές αγγελίες της πλατφόρμας, αλλά οι ιδιοκτήτες τους ή οι διαχειριστές τους δεν έχουν δηλώσει τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου.

H αλματώδης ανάπτυξη της βραχυχρόνιας μίσθωσης εις βάρος της μακροχρόνιας προκάλεσε εκτίναξη των ενοικίων από 15% έως και 30% στις γειτονιές υψηλής ζήτησης. Περισσότερα από 15.000 ακίνητα διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση στην Αττική, 12.000 στην πρωτεύουσα, 1.200 στο ιστορικό κέντρο.

Το μέτρο που φέρνει ισχυρό πλήγμα στο Airbnb

Σε πολλές πόλεις του εξωτερικού, από το 2016 ακόμη, έχουν αρχίσει να επιβάλλονται απαγορεύσεις και περιορισμοί, π.χ. στον αριθμό των ακινήτων που μπορούν να διατεθούν στην πλατφόρμα ή στον αριθμό ημερών που αυτά μπορούν να εκμισθωθούν

Στη Μαδρίτη «κόβονται» πολλά ακίνητα που διετίθεντο μέσω Airbnb και Homeaway, καθώς επιβάλλεται η ύπαρξη ξεχωριστής κύριας εισόδου στην περίπτωση που η εκμίσθωση ξεπερνά τις 90 ημέρες τον χρόνο.

Ο νέος κανονισμός θέτει χρονικό όριο ενοικίασης στο Airbnb ή παρεμφερείς πλατφόρμες τις 90 ημέρες. Αν κάποιος διαθέσει για μεγαλύτερο διάστημα το διαμέρισμά του σε τουρίστες, θα θεωρηθεί ότι ασκεί εμπορική δραστηριότητα και θα χρειάζεται νέα, ειδική άδεια, με τις αντίστοιχες φορολογικές και γραφειοκρατικές επιβαρύνσεις.

Το βασικότερο, όμως, είναι ότι τα διαμερίσματα εντός οικιστικού ιστού που διατίθενται προς ενοικίαση μέσα από πλατφόρμες βραχυχρόνιας διαμονής θα πρέπει να διαθέτουν ξεχωριστή είσοδο από αυτήν που χρησιμοποιούν οι ένοικοι της πολυκατοικίας. Επιπλέον, το κάθε ακίνητο θα πρέπει να βρίσκεται σε κτίριο με ξεχωριστό ασανσέρ για τους επισκέπτες, καθώς δεν θα επιτρέπεται στους τουρίστες η χρήση του ανελκυστήρα των ενοίκων.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Γκοτσόπουλος: Ο δάσκαλος στις Άγριες Μέλισσες και η Ελεονώρα Ζουγανέλη
Τραμπ σε Ερντογάν: «Μην το παίζεις σκληρός, μην είσαι ανόητος!»
Chevron Right