Εκτός προστασίας απολύσεων είναι πια όσοι εργαζόμενοι είχαν τεθεί σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας ως το τέλος Μαϊου γεγονός που προκαλεί ανησυχία για περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας. Ο προβληματισμός εντείνεται και από την άρνηση των επιχειρήσεων να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Συν-εργασία».
Ειδικότερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open ο Ιούλιος φαίνεται ότι θα είναι μήνας απολύσεων και όπως δηλώνει ο εκπρόσωπος ΓΣΕΕ «εκατοντάδες χιλιάδες αναμένεται να διαβούν το κατώφλι της ανεργίας, αφού λήγει η προστασία που είχαν εξαιτίας της αναστολής των συμβάσεων εργασίας». Οι εργαζόμενοι βλέπουν το εργασιακό τους μέλλον αβέβαιο, καθώς στην αγορά εργασίας κυριαρχούν ελαστικές μορφές απασχόλησης και χαμηλοί μισθοί.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Ιούνιο το 40,67% των νέων προσλήψεων αφορούσε μερική απασχόληση και το 9,49% εκ περιτροπής. Αυτό σημαίνει ότι το 50% των νέων προσλήψεων έγινε με συμβάσεις-«λάστιχο». Την ίδια στιγμή παραμένει σταθερή και η άρνηση των επιχειρήσεων να χρησιμοποιήσουν το πρόγραμμα «Συν-εργασία». Αν και έχουν πληγεί σημαντικά από την κρίση του κορονοϊού, διστάζουν να βάλουν σε καθεστώς μειωμένου ωραρίου τους εργαζομένους τους.
Σε έναν μήνα εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Συν-εργασία» μόλις 5.600 επιχειρήσεις, ενώ ο αριθμός των εργαζομένων που μπήκαν σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας ανήλθε σε περίπου 52.000 άτομα.