Ένας κορυφαίος οικονομολόγος και ειδικός σε θέματα κινδύνου λέει ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε ένα από τα πιο επισφαλή επενδυτικά περιβάλλοντα των τελευταίων δεκαετιών – και ενώ ορισμένοι επενδυτές πανηγυρίζουν για το ράλι των μετοχών, ο ίδιος έχει το βλέμμα του στραμμένο σε μια πιθανή κατάρρευση της αγοράς.
Ο Nassim Taleb, συγγραφέας του «The Black Swan» (Μαύρος Κύκνος), της διάσημης πραγματείας για τους κινδύνους που σχετίζονται με απίθανα γεγονότα, εξέφρασε τις ανησυχίες του για την κατάσταση της αγοράς σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Bloomberg.
Το περιβάλλον, είπε, αντανακλά προηγούμενες καταρρεύσεις και πρόσθεσε ότι έχει επικεντρωθεί στην προετοιμασία για ένα τέτοιο γεγονός.
«Έχουμε πολλούς κινδύνους που συσσωρεύονται», δήλωσε ο σύμβουλος της Universa Investments στο Bloomberg την Παρασκευή. «Θα έλεγα ότι … η εστίασή μου θα ήταν περισσότερο στο να είμαι θωρακισμένος απέναντι σε μια ενδεχόμενη κατάρρευση της αγοράς, επειδή είμαστε πιο εύθραυστοι από ό,τι ήμασταν πιθανώς σε οποιοδήποτε σημείο τα τελευταία 20 χρόνια, αν όχι, ξέρετε, 30 χρόνια», πρόσθεσε αργότερα.
Ο Taleb επεσήμανε μια σειρά κινδύνους που ελλοχεύουν πάνω από την αγορά, παρά το ανοδικό σκηνικό για τις μετοχές κατά το τελευταίο έτος.
Οι τιμές των μετοχών φαίνονται «τρελές», είπε, σημειώνοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος του ράλι του S&P 500 έχει συγκεντρωθεί σε μια μικρή ομάδα εταιρειών που συνδέονται με την τεχνητή νοημοσύνη.
Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν αυτές οι εταιρείες διαθέτουν τις περισσότερες δυνατότητες ανάπτυξης, είπε, επισημαίνοντας την εναλλαγή των εταιρειών με τις καλύτερες επιδόσεις κατά τη διάρκεια της φούσκας dot-com.
«Η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι η καλύτερη επένδυση. Αλλά ίσως όχι σε αυτές τις εταιρείες», είπε.
«Σπιράλ θανάτου»
Εν τω μεταξύ, η αμερικανική οικονομία είναι «μπερδεμένη», με αβεβαιότητα σχετικά με το αν ορισμένοι τομείς υπερθερμαίνονται, δήλωσε ο Taleb.
Οι παγκόσμιες οικονομίες εξαρτώνται επίσης περισσότερο η μία από την άλλη, χάρη στην αυξημένη παγκοσμιοποίηση μετά την πανδημία. Αυτό σημαίνει ότι τα ξένα σοκ είναι πιο πιθανό να εξαπλωθούν, σημείωσε, ένας άλλος παράγοντας που περιπλέκει το επενδυτικό περιβάλλον.
Η Δύση κρατά επίσης περισσότερο χρέος «από όσο μπορούμε να διαχειριστούμε», είπε ο Taleb, με τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ στις ΗΠΑ να φτάνει το 124% στα τέλη Σεπτεμβρίου. Εάν τα υψηλά επίπεδα χρέους συνδυαστούν με ένα εξωτερικό σοκ, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα «σπιράλ θανάτου», έχει προβλέψει στο παρελθόν ο Taleb.
Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές βγαίνουν από μια περίοδο στην οποία κυριαρχούν τα χαμηλότερα επιτόκια. Πολλοί συμμετέχοντες στην αγορά έχουν συνηθίσει να απομακρύνονται από τα πιο «συντηρητικά» περιουσιακά στοιχεία και αυτή η στάση υπέρ του κινδύνου θα μπορούσε να θέσει τους συναλλασσόμενους σε ευάλωτη θέση, είπε.
«Αυτές οι κρίσεις συμβαίνουν όταν τις περιμένεις λιγότερο», δήλωσε ο Τάλεμπ. «Και νομίζω ότι μοιάζουμε πολύ με το περιβάλλον που είχαμε σε προηγούμενες καταρρεύσεις και η αγορά εφησυχάζει. Ο κόσμος έχει συνηθίσει. Μπορεί να έχουν κάποια προφύλαξη στην αρχή, αλλά στη συνέχεια ρίχνουν την προφύλαξη στον άνεμο … και τότε είναι που η ευπάθεια θα είναι στο μέγιστο βαθμό».
Η Universa Investments είναι τεχνικά «τυφλή από την αγορά», δήλωσε ο Taleb, καθώς η εταιρεία εφαρμόζει μια επενδυτική στρατηγική που αγνοεί τις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις της αγοράς.