Οικονομία

Σε δίνη οι συντάξεις χηρείας – Τι θα γίνει με το 35% και τη δεύτερη εθνική σύνταξη

Άγνωστο είναι τι θα γίνει με τις συντάξεις χηρείας. Ειδικά στις περιπτώσεις που υφίσταται και σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος.

Το οικονομικό μπρος – πίσω της κυβέρνηση συνεχίζεται και με τις συντάξεις χηρείας. Με αποτέλεσμα να ενισχύεται η ανασφάλεια ως προς τις αποδοχές των δικαιούχων.

 Μετά τις παλινδρομήσεις ως προς τη χορήγηση κάρτας εργασίας στους μετανάστες (η κυβέρνηση έκανε… όπισθεν λόγω ακροδεξιάς) και την αναδίπλωση ως προς την αύξηση των φορολογικών συντελεστών των ελευθέρων επαγγελματιών (προσωρινό «πάγωμα» του μέτρου λόγω του μεγάλου αριθμού φορολογουμένων, πολλοί εκ των οποίων μετακινήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ λόγω ασφαλιστικού… Κατρούγκαλου), σειρά τώρα έχει το Ασφαλιστικό.

Στο υπό κατάθεση ασφαλιστικό νομοσχέδιο, και παρά τις αρχικές κυβερνητικές υποσχέσεις, δεν περιλαμβάνεται η διάταξη για την λείανση των ακροτήτων με την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ). Εισφορά που αποτελεί διπλή φορολογία και χωρίς, μάλιστα, να τηρείται το αφορολόγητο των συνταξιούχων (8.634 ευρώ), καθώς επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ…

Παράλληλα, άγνωστο είναι τι θα γίνει με τις συντάξεις χηρείας. Ειδικά στις περιπτώσεις που υφίσταται και σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος.

Μετά την 3ετία

 Στο θέμα των συντάξεων λόγω θανάτου υπάρχουν δύο εκκρεμότητες. Και οι δύο αφορούν σε περικοπές (από τη μη εφαρμογή νόμων των νόμων εκ μέρους της κυβέρνησης).

1. Στον ιδιωτικό τομέα οι συντάξεις χηρείας δεν περικόπτονται μετά τη την 3ετία από το 70% στο 35% της σύνταξης του/της συζύγου, όταν ο έμμεσος δικαιούχος εργάζεται ή συνταξιοδοτείται ήδη.

Η σχετική διάταξη το ν.4387/16 εφαρμόζεται μόνο στο δημόσιο τομέα, αλλά όχι στο πρώην ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κ.λπ. Αποτέλεσμα, ακόμη και για τρία χρόνια (από το 2020 σε περίπτωση λήψης σύνταξης λόγω θανάτου το 2017, όταν άρχισε να εφαρμόζεται ο συγκεκριμένος νόμος), να πιστώνεται στον τραπεζικό τους λογαριασμό πολλών δικαιούχων ολόκληρο το ποσό της σύνταξης (70%). Και αυτό λόγω αδυναμίας του ΕΦΚΑ να εφαρμόσει την σχετική πρόβλεψη (και να καταβάλει μετά την 3ετία τα μισά σε περίπτωση εργασίας ή συνταξιοδότησης εξ ιδίου δικαιώματος).

Αναδρομικά

Οι συγκεκριμένοι δικαιούχοι φοβούνται ότι θα κληθούν τώρα να επιστρέψουν σαν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά που ανέρχονται ήδη σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης είχε δηλώσει ότι η περικοπεί θα ισχύσει από εδώ και μπροστά, χωρίς αναδρομική ισχύ.

 Σε μια τέτοια περίπτωση αφίστανται δύο, διαμετρικά αντίθετες, παρενέργειες:

α) Η διαφορετική αντιμετώπιση μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

β) Ο κίνδυνος να εκληφθεί η εφαρμογή του νόμου σαν περικοπή αποδοχών από τη ΝΔ…

2. Η δεύτερη εκκρεμότητα αφορά και αυτή στην πρόβλεψη του νόμου Κατρούγκαλου περί καταβολής μόνο μιας Εθνικής Σύνταξης (σήμερα 413 ευρώ για 20 έτη ασφάλισης, μείον 2% για κάθε χρόνο λιγότερο και έως τα 371,7 ευρώ για 15 έτη ασφάλισης).

Εάν εφαρμοστεί ο νόμος θα πρέπει να περικοπεί το τμήμα της εθνικής σύνταξης στις περιπτώσεις δικαιούχων που λαμβάνουν εθνική σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος (70% κατά τα τρία πρώτα χρόνια και 35% στη συνέχεια). Όπως δεν καταβάλλεται δεύτερη εθνική σύνταξη σε κανένα εξ ιδίου δικαιώματος. Που ασφαλίστηκε δηλαδή σε περισσότερα του ενός ασφαλιστικά ταμεία και λαμβάνει δεύτερη ή τρίτη σύνταξη μετά το 2016…

 Κάτι τέτοιο όμως θα σημάνει την… εξαΰλωση των συντάξεων χηρείας. Οπότε προκύπτει ζήτημα πολιτικού κόστους.

 Κατά συνέπεια απαιτείται να αλλάξει ολόκληρη η αρχιτεκτονική των συντάξεων λόγω θανάτου και να καταβάλλεται ίσως και ολόκληρο το ποσό της εθνικής σύνταξης…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Οι 2.500 αστυνομικοί που θα έφευγαν από τους «επώνυμους» έγιναν ήδη 1.500 και βλέπουμε
Γιατί στη Σουηδία «βγαίνει» ο στρατός στους δρόμους - Το χρονικό των αιματηρών περιστατικών
Chevron Right