Ενώ στη Βουλή συζητείται το «ασφαλιστικό του 2060», χρονιά κατά την οποία οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας (από 1/1/2022) θα λαμβάνουν τις πρώτες (επικουρικές) συντάξεις, είναι προφανές ότι το «ιδιωτικό οικοδόμημα» στηρίζεται πάνω στα αποκαΐδια.
Δεν είναι μόνο τα 78 δις ευρώ του ασφαλιστικό κενού, το ποσό δηλαδή που θα λείψει από το σύστημα καθώς οι εισφορές των νέων θα τοποθετούνται σε κλειστούς λογαριασμούς, άρα θα χρειαστούν κεφάλαια για τις συντάξεις των ήδη συνταξιούχων και όσων εργαζομένων έχουν θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, αλλά το γεγονός ότι είναι τρεμάμενη όλη δομή του Ασφαλιστικού:
1) Περισσότεροι από 300.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης βρίσκονται στον e-ΕΦΚΑ και μένουν στοιβαγμένες σε υπόγεια και φωριαμούς ανεπεξέργαστες, χωρίς να υπάρχει μια σαφής δέσμευση για την απόδοση των αποδοχών στους συγκεκριμένους ανθρώπους, πολλοί εκ των οποίων αναμείνουν τις συντάξεις για 3 ή 4 χρόνια.
2) Σε ένα μήνα κλείνουν δύο χρόνια από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που όρισε καλύτερα ποσοστά ανταπόδοσης για ασφαλίσω άνω των 30 ετών και ακόμη η κυβέρνηση δεν διόρθωσε το πρόβλημα (δεν απέδωσε τα αναδρομικά).
3) Εδώ και 19 μήνες ψηφίστηκαν στη Βουλή (ν.4670/20) τα νέα ποσοστά σύνταξης, αλλά ο ΕΦΚΑ συνεχίζει να εκδίδει τις συνταξιοδοτικές πράξεις με τις προβλέψεις του προηγούμενου νόμου 4387/16 (Κατρούγκαλου). Έτσι ώστε να χρειαστεί και νέος υπολογισμός της σύνταξης. Δηλαδή νέες καθυστερήσεις, γραφειοκρατία και ανασφάλεια του πολίτη έναντι της Διοίκησης.
4) Οι περισσότερες από τις μισές συνταξιοδοτικές πράξεις είναι λάθος, οι ασφαλισμένοι καταθέτουν σωρηδόν «αιτήσεις θεραπείας», αλλά σε πολλές περιπτώσεις δεν αποστέλλονται καν σε εξαμηνιαία βάση το εκκαθαριστικά της σύναξης (τρόπος υπολογισμού, αρχικό ποσό, κρατήσεις κ.α.).
5) Ακόμη εκκρεμή η έκδοσης της απόφασης του ΣτΕ (πιλοτική δίκη) αναφορικά με τα Δώρα της περιόδου Ιουλίου 2015-Μαίου 2016, καθώς η κυβέρνηση δεν ενσωμάτωσε στην σχετική νομοθεσία (4670/20) την προηγούμενη απόφαση (Οκτώβριος 2019) του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου. Πρόκειται για ένα ποσό της τάξης των 2,5 δις ευρύ το οποίο, πιθανότατα, θα πρέπει να εκταμιεύσει το δημόσιο προκειμένου να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των συνταξιούχων…
6) Στις 15 Σεπτεμβρίου εκδικάζεται στην Ολομέλεια του Ελεγκτικό Συνεδρίου η προσφυγή των συνταξιούχων του Δημοσίου για καταβολή των αναδρομικών για την περίοδο 2015-2018 (αφορά τις διορθώσεις για τα Δώρα και τα ποσά της ανταποδοτικής σύνταξης για πέραν των 30 ετών ασφάλισης, ποσά που το ΣτΕ περιόρισε στους 11 μήνες για τον ιδιωτικό τομέα, αλλά το τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε, κατ αρχήν, διαφορετικά, επιτρέποντας την καταβολή αναδρομικών για 3,5 έτη).
7) Το Δημογραφικό αποδεικνύεται η χειρότερη εθνική υπονόμευση και θα προκαλέσει τεράστιες επιπτώσεις στην απασχόληση, την αποταμίευση, τις επενδύσεις και, εν τέλει, τις θέσεις εργασίας. Άρα, και εάν ακόμη το ιδιωτικό κεφαλαιοποιητικό είναι η λύση για τις επικουρικές συντάξεις των νέων, ανακύπτουν τα εξής ζητούμενα (πέραν του γεγονότος ότι δεν διασφαλίζονται απολύτως οι πληρωμές των νέων για μετά 40-50 χρόνια): α/τι θα γίνει με τις κύριες συντάξεις που αποτελούν το 80% των αποδοχών των συνταξιούχων; β/Ποιοι νέοι θα εργαστούν και θα καταναλώσουν έτσι ώστε να ύπαρχοι στοιχειώδης ανάπτυξη; γ/Ποιοι θα αποτελέσουν τον Εθνικό κορμό της πατρίδας;