Μπορεί οι εξαγγελίες Μητσοτάκη για τον επόμενο… 7μηνο (Νοέμβριος 2025) να αγνόησαν τη «μεσαία τάξη», την στιγμή που δεν ικανοποίησαν την κατώτερη τάξη, ωστόσο του… διέφυγαν τα κύρια προβλήματα: Το δημογραφικό, που αποτελεί το πρώτο εθνικό πρόβλημα και η προοπτική των νέων.
Η επιδότηση ενός μισθώματος στους διαμένοντες με ενοίκιο ισοδυναμεί με επιδότηση 8,33% το χρόνο, ενώ η καταβολή 250 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους μια αύξηση από 1,8%, (για όσους λαμβάνουν 14.000 ευρώ ο χρόνο) έως και 3,7% για όσους κινούνται κάτω από το όριο της φτώχειας.
Οι εν λόγω ενισχύσεις δεν συνιστούν ουσιαστική παρέμβαση. Πόσο μάλιστα όταν επιστρέφεται 1 στα 6 ευρώ του υπερ-πλεονάσματος. Οι ενισχύσεις σε ενοικιαστές και χαμηλοσυνταξιούχους υπολογίζονται σε 550 εκ. ευρώ, συν 500 εκ. στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), ήτοι 1,05 δισ. ευρώ. Και αυτά θα «επιστραφούν» προς τα τέλη της επομένης χρονιάς (2025) από τη χρονιά που δημιουργήθηκε (2024) το υπερτροφικό πλεόνασμα.
►Ποιοι δεν θα πάρουν μόνιμα επιδόματα – Οι γκρίζες ζώνες των παροχών Μητσοτάκη
Το κρατικό κέρδος από την… ακρίβεια
Συνολικά τα χρήματα που αφαιρέθηκαν από τη αγορά κυρίως λόγω της ακρίβειας (σ.σ. εκτός από τα ολιγοπώλια, «κερδισμένη» είναι και η εφορία επιβάλλοντας ληστρικό ΦΠΑ επί υψηλότερων τιμών στα αγαθά) και της μη τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας, οδηγούν σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα 11,4 δισ. ευρώ. Περισσότερα κατά 6,4 δισ., πέραν του πλεονάσματος που είχε προϋπολογιστεί (5 δισ. ευρώ).
Ενώ λοιπόν ο περσινός προϋπολογισμός ξεκίνησε για ένα «ανεκτό» πλεόνασμα της τάξης του 2,1%, ήτοι 5 δισ. ευρώ, εισέπραξε άλλα 6,4 δισ. ευρώ επιπλέον εκτινάσσοντας το πρωτογενές αποτέλεσμα κατά την περσινή χρονιά στο 4,8% του ΑΕΠ ή 11,4 δισ. ευρώ. Ξεζουμίζοντας, ουσιαστικά, την αγορά όταν ακόμη και η συμφωνία διαρκείας για ετήσια πλεονάσματα της τάξης του 2,1% που έχουν συμφωνηθεί θεωρείται καταστροφική για την οικονομία, την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.
Πέραν όμως από τις γλίσχρες επιστροφές (πολύ λίγα-πολύ αργά), από τις εξαγγελίες Μητσοτάκη έμειναν εκτός:
- Η μεσαία τάξη. Τα ζευγάρια που λαμβάνουν από 1.000 ευρώ το μήνα μαζί με την εφορία (σ.σ. που ανέρχεται στο τρομακτικό ποσοστό 22% πάνω από τα 715 ευρώ μεικτά τα μήνα και πάνω!) και μένουν στο νοίκι δεν θα λάβουν την επιδότηση του 8,33% για τα μισθώματα (28.000 οικογενειακό εισόδημα).
- Οι νέοι που σπουδάζουν δεν θα βρουν δουλειά στην ελληνική περιφέρεια και θα αναγκαστούν να μετακινηθούν στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη ή να μείνουν στην πόλη φοίτησης (δεν θα επιστρέψουν στο τόπο συμφερόντων τους).
- Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές και όσοι σπουδάζουν σε… ζηλευτές Σχολές (Ιατρική, Μηχανικοί κ.α.) θα συνεχίσουν να μεταναστεύουν στην Ευρώπη.
- Θα γεννιούνται λιγότερα παιδιά. Και αυτό δεν είναι μόνο εθνικό πρόβλημα, εμφανές άλλωστε, αλλά και παραγωγικό. Χωρίς εργαζόμενους και καταναλωτές δεν υπάρχει παραγωγή και οικονομία.
Ειδικά ως προς το Δημογραφικό, ήταν το μόνο πρόβλημα που επιδεινώθηκε στη διάρκεια της (οικονομικής, υγειονομικής και ενεργειακής) κρίσης και δεν έγινε καν προσπάθεια σχετικής ανάταξης.
Γεννιούνται λιγότερα παιδιά
Από την αρχή της οικονομικής κρίσης ο βασικός μισθός ανάκτησε μέρος της χαμένης τιμής (του), οι μέσες απολαβές λιγότερο, αλλά πάντως κάποιες Συλλογικές Συμβάσεις (ΣΣΕ) υπογράφονται, οι συνταξιούχοι ναι μεν συνεχίζουν να έχουν απώλειες στο πραγματικό τους εισόδημα, αλλά γίνονται κάποιες αναπροσαρμογές που προσεγγίζουν τον πληθωρισμό. Αλλά, συνεχώς γεννιούνται όλα και λιγότερα παιδιά χωρίς ουσιαστικά να αντιδρά κανείς…
- α/Η μείωση δε των γεννήσεων οφείλεται στο κόστος ανάπτυξης ενός παιδιού (Μαιευτήριο, παιδικοί σταθμοί, αθλητικές δραστηριότητες, φροντιστήρια, υγεία, φοίτηση κ.α.), τομείς που έχουν καταστεί απλησίαστοι οικονομικά.
- β/Και το Δημογραφικό γιγαντώνεται λόγω της μετανάστευσης (brain-drain) ελλείψει προοπτικών στη χώρα, με κακοπληρωμένες δουλειές και αναξιοκρατία.
Η Μεσαία τάξη, οι Νέοι και το Δημογραφικό δεν είναι μόνο οι μεγάλοι ηττημένοι της τριπλής (οικονομική, υγειονομική και ενεργειακή) κρίσης, αλλά πρόκειται για τους διπλά χαμένους καθώς δεν υπάρχει για αυτές τις κατηγορίες κάποια πρόβλεψη τώρα που βιώνουμε συνθήκες μερικής ανάταξης (υπερπλεονάσματα).
Και αυτό γιατί τέτοιες προβλέψεις (πολιτικές) έχουν μακρό χρόνο απόδοσης… Και ο κ.Μητσοτάκης επείγεται για (δημοκοπικά-εκλογικά) αποτελέσματα…
Ωστόσο, και εδώ ισχύει το «πολύ λίγα-πολύ» ως προς την βελτίωση της εικόνας της ΝΔ…