Αντί για 5 δισ. ευρώ παραπάνω έσοδα, η κυβέρνηση το 2024 μάζεψε 11,4 δισ. επιπλέον από τους φορολογουμένους. Και τώρα επιστρέφει 1 στα 6 δισ. από τα παραπανήσια που πήρε από τις τσέπες μας… σε μορφή επιδομάτων.
Αυτός είναι, με απλά λόγια, ο λογαριασμός των φόρων, των περικοπών στις κοινωνικές μεταβιβάσεις και υποδομές και, εν τέλει, τις (προεκλογικής φύσης) κυβερνητικές παροχές που εξάγγειλε χθες 22/4 ο κ.Μητσοτάκης.
Εξάλλου υπήρξε αποκαλυπτικό το τέλος του πρωθυπουργικού διαγγέλματος ως προς την προετοιμασία εκλογικού κλίματος: «Τα καλύτερα έρχονται…».
Εξάλλου, τα κυβερνητικά «δώρα» δεν δόθηκαν τα Χριστούγεννα ως είθισται, ενώ φαινόταν το υπερβολικό πλεόνασμα, δεν άντεχε η οικονομία για το (πρόσφατο) Πάσχα, όταν είχε διαπιστωθεί η υπέρβαση στο πλεόνασμα, παρά ανακοινώνονται την επομένη των εορτών για τον μακρινό… Νοέμβριο.
Ώστε να είναι «δεμένοι» οι ψηφοφόροι στην ανάγκη συνέχισης της διακυβέρνησης Μητσοτάκη…
Αντίστοιχες, τηρούμενων των αναλογιών, εξαγγελίες είχε κάνει τον Μάιο του 2019 και ο κ.Τσίπρας, κάτι που δεν απέτρεψε την ήττα στις ευρωεκλογές εκείνης της χρονιάς και σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες στις αρχές Ιουλίου…
Τα θηριώδη υπερέσοδα (πρωτογενές πλεόνασμα 4,8% του ΑΕΠ ή 11,4 δισ. ευρώ έναντι υποχρέωσης για πλεόνασμα 2,1% ή λιγότερα από 5 δισ. ευρώ) προήλθαν, κυρίως, από τους ληστρικούς έμμεσους και άμεσους φόρους.
-Τον ΦΠΑ που αβγατίζει το κρατικά έσοδα όσο αυξάνονται οι τιμές και η ακρίβεια κατατρώει το διαθέσιμο εισόδημα. Άρα για την κρατική λειτουργία και το συγκεκριμένο κυβερνητικό μοντέλο οικονομικής πολιτικής, η έκρηξη των τιμών μοιάζει… καλοδεχούμενη! Και
-Από την μη τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας. Έτσι, ακόμη και από τις, κατώτερες του επίσημου πληθωρισμού, αναπροσαρμογές μισθών και συντάξεων, η εφορία λαμβάνει όλο και περισσότερο σαν φορολογικά έσοδα.
Άρα, το υπερπλεόνασμα (4,8% επί του ΑΕΠ, από υποχρέωση για πλεόνασμα 2,1%) από την πλευρά των εσόδων προήλθε από τους καταναλωτές (έμμεσοι φόροι), τους μισθωτούς και συνταξιούχος και τους ελεύθερους επαγγελματίες που φορολογούνται με βάση αντικειμενικά κριτήρια (ετήσιο εισόδημα από 13.000 έως και πάνω από 15.000 ευρώ ανεξαρτήτως τζίρου).
Και από την πλευρά των δαπανών από την συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, τη χαμηλή χρηματοδότηση της Παιδείας και της Υγείας.
Να σημειωθεί ότι το 2017 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε διαπραγματευτεί ετήσιο πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και όλοι τότε, συμπεριλαμβανομένης της ΝΔ του κ.Μητσοτάκη, έκαναν λόγω για καταστροφικά, για την οικονομική λειτουργία και κοινωνική συνοχή, πλεονάσματα…
Από τα (επιπλέον των 5 δισ. που είχαν προβλεφθεί) 6,4 δισ. ευρώ φόρων η κυβέρνηση θα επιστρέψει πίσω έως 1,1 δισ. ευρώ τον προσεχή Νοέμβριο. Κυρίως στους ενοικιαστές και τους χαμηλοσυνταξιούχους με βάση του ακόλουθους πίνακες με κωδικοποιημένα τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και τα ποσά που θα διατεθούν.
Α/Επιδότηση Ενοικίου
Μίσθωμα 800 ευρώ
Παιδί +50 ευρώ
Φοιτητικό διαμέρισμα 800 ευρώ
Β/Περιουσιακά Στοιχεία
Όριο περιουσίας 120.000 ευρώ
Μέλος οικογένειας 20.000 ευρώ
Ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ
Ζευγάρι 28.000 ευρώ
Προστατευόμενα μέλη 4.000 ευρώ
Μονογονεϊκές 32.000 ευρώ
Γ/Δώρο Συνταξιούχων 250 ευρώ
Ετήσιο εισόδημα 14.000 ευρώ
Μηνιαία μεικτή σύνταξη 1.167 ευρώ Εισόδημα εγγάμων 26.000 ευρώ
Ηλικία 65+
Ανάπηροι ΟΠΕΚΑ/ΕΦΚΑ
Αποκλεισμοί
Ωστόσο ο κυβερνητικός σχεδιασμός περιλαμβάνει πολλές γκρίζες ζώνες:
1.Μια οικογένεια που μένει στο νοίκι και έχει παιδί που φοιτά σε άλλη πόλη, αποκλείεται από την επιδότηση (τόσο της κατοικίας όσο και του φοιτητικού διαμερίσματος), εάν οι δύο γονείς αθροιστικά έχουν μηνιαίο εισόδημα πάνω από 2.360 ευρώ.
2. Με την επιδότηση των ενοικίων η κυβέρνηση, όπως με το πρόγραμμα «Σπίτι 1 και 2», συνεχίζει και επιδοτεί την ζήτηση, άρα ενισχύει την ανοδική τάση στην αγορά κατοικίας, ωστόσο δεν τονώνει και την προσφορά στέγης (αφορολόγητο ιδιοκτητών κλειστών διαμερισμάτων, εντάξεις στα σχέδια πόλης, κίνητρα ανέγερσης/αγοράς κατοικίας, επαναφορά των επιδοτούμενων δανείων).
3. Πριν 5 χρόνια η κυβέρνηση κατάργησε τις εισφορές υπέρ Εργατικής Κατοικίας σαν μέτρο ενίσχυσης της απασχόλησης (μείωση μη μισθολογικού κόστους). Έκτοτε όμως… αυξήθηκε το μη μισθολογικό κόστος λόγω εφορίας (σ.σ. τα 50 ευρώ της αύξησης στον βασικό μισθό αποδεικνύονται 61 για τις επιχειρήσεις και μόλις 34 στον εργαζόμενο!), ενώ απωλέσθηκε το εργαλείο της παρέμβασης στην εργατική/κοινωνική κατοικία.
4. Η επιστροφή ενός ενοικίου έως 800 ευρώ (συν 50 ευρώ για κάθε τέκνο) αποτελεί έκπτωση του ετήσιου κόστους για στέγαση κατά 8,33%. Ωστόσο, εάν η συνολική δαπάνη για στέγαση εξέπιπτε από το φορολογητέο εισόδημα, το όφελος θα ήταν 22%.
5. Αποκλείονται της επιδότησης ζευγάρια με κοινό εισόδημα πάνω από 2.000 ευρώ το μήνα.