Οικονομία

Τρεις Έλληνες στη λίστα «30 under 30» 2025 του Forbes για την Ευρώπη – Ο λόγος που ξεχωρίζουν

Το μέλλον της Ευρώπης, σύμφωνα με το Forbes, οδηγούν 300 νέοι ηγέτες που δραστηριοποιούνται σε διάφορους χώρους.

Η λίστα «30 under 30» του Forbes για το 2025 περιλαμβάνει τρεις Έλληνες.

Το αμερικανικό Μέσο σημειώνει ότι τα «κλειδιά της επιτυχίας» στο σημερινό ανταγωνιστικό επιχειρηματικό κλίμα αποτελούν η επινοητικότητα, η αυτάρκεια και η εφευρετικότητα. Αυτό το ξέρουν οι συμμετέχοντες στη λίστα του Forbes «30 Under 30» 2025 για την Ευρώπη.

Σύμφωνα με το Forbes, οι συμμετέχοντες της λίστας χτίζουν το μέλλον, εν μέσω ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου, ενός κανονικού πολέμου στην Ουκρανία και των εξελίξεων με την τεχνητή νοημοσύνη που αλλάζει τους κανόνες στην εργασία, στη δημιουργικότητα και τον καπιταλισμό. Παρόλα αυτά, οι εφευρέσεις πληθαίνουν. Οι νέοι της Ευρώπης δημιουργούν εικονικούς κόσμους, φέρνουν επανάσταση στη γονιμότητα, επανεφευρίσκουν το λιανικό εμπόριο και κυριαρχούν στον τομέα της ψυχαγωγίας.

Οι Έλληνες της λίστας «30 under 30» 2025 του Forbes για την Ευρώπη

Οι τρείς Έλληνες που βρίσκονται στη λίστα, είναι:

Αλέξανδρος Φωκιανός: Συνιδρυτής με την Aurora Maggio της εταιρείας Zefi, η οποία βοηθά τις επιχειρήσεις να βελτιώσουν την εξυπηρέτηση των πελατών τους και να ανακαλύψουν νέες ευκαιρίες ανάπτυξης. Η εταιρεία σήκωσε 1,7 εκατ. δολάρια σε ένα γύρο χρηματοδότησης τον Μάιο του 2024, και διεύρυνε το πελατολόγιό της σε 15 εταιρείες. Η πλατφόρμα της Zefi που λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη αναλύει και ενοποιεί όλες τις αλληλεπιδράσεις πελατών, παρέχοντας πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο σχετικά με την απόδοση των προϊόντων και την εμπειρία των χρηστών. Η εταιρεία οραματίζεται να εφαρμόσει την τεχνολογία της σε τομείς όπως οι έξυπνες πόλεις και η πολιτική.

Μαρία Σταματοπούλου: Συνιδρύτρια της Laelaps AI μαζί με τις Sophia Belser και Rokas Bendikas. Η Laelaps AI αναπτύσσει πλήρως αυτόνομους ρομποτικούς πράκτορες ασφαλείας, σχεδιασμένους για περιπολίες σε περιμετρικές ζώνες κατοικιών, περιφραγμένους χώρους και βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Αφού εξασφάλισαν χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος και την Google, ενώ ολοκλήρωσαν τα διδακτορικά τους, οι Σταματοπούλου, Belser και Bedikas τώρα βρίσκονται σε έναν νέο γύρο χρηματοδότησης ύψους 3 εκατ. δολαρίων. Έχουν ήδη εξασφαλίσει συνεργασίες με κορυφαίες εταιρείες ασφαλείας όπως η G4S και διαπραγματεύονται τα πρώτα συμβόλαια πωλήσεων.

Έρικα Κοντός: Υπεύθυνη για την επιχειρηματική στρατηγική και τα οικονομικά της διεθνούς ομάδας ΜΜΕ των NBA και WNBA, με στόχο τα εν λόγω πρωταθλήματα να επεκτείνουν την παρουσία τους ανά τον κόσμο. Το έργο της βοήθησε στις επιτυχημένες διαπραγματεύσεις για τις συμφωνίες -11ετούς διάρκειας- για τα δικαιώματα των πρωταθλημάτων που ανακοινώθηκαν τον Ιούλιο του 2024.

Forbes: Οι λόγοι για τους οποίους ξεχωρίζουν

Όσον αφορά το τι κάνουν καλά οι συμμετέχοντες της λίστας και ξεχωρίζουν, το Forbes αναφέρει ότι, για παράδειγμα, ο Fabian Kamberi, ο οποίος προσπαθεί να αναζωογονήσει την metaverse αγορά που βρίσκεται σε ύφεση. Η startup gaming του Slay έχει δημιουργήσει το επιτυχημένο παιχνίδι Pengu. Η εφαρμογή επιτρέπει στους χρήστες να «δημιουργούν» και να μεγαλώνουν εικονικούς πιγκουίνους και να παίζουν με φίλους. Έχει προσελκύσει 10 εκατομμύρια χρήστες και κορυφαίους επενδυτές όπως η Accel, ο Scooter Braun και ο Harry Stebbings, οι οποίοι έχουν επενδύσει 20 εκατ. δολάρια στην εταιρεία.

Ο 25χρονος Kamberi επισημαίνει: «Βοηθάμε στην αποκατάσταση της Ευρώπης ως κόμβου για καταναλωτικές εφαρμογές και παιχνίδια, δείχνοντας ότι η καινοτομία παγκόσμιας κλίμακας μπορεί να προέλθει από οπουδήποτε». Πέρα από την ανατροφή ενός εικονικού φίλου, η Slay έχει αναπτύξει και την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης frfr (for real for real) με τεχνητή νοημοσύνη. Το όνομα είναι ειρωνικό επίτηδες – η εφαρμογή επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν, να στέλνουν και να λαμβάνουν ανώνυμα φωνητικά μηνύματα στον «τόνο» κάποιου celebrity.

Πίσω στον πραγματικό κόσμο, κάποιοι από τους συμμετέχοντες στη λίστα των «30 Under 30» αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα. Η Felicia von Reden, 29 ετών, είναι συνιδρύτρια της Ovom Care, που χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη στον τομέα της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η Ovom χρησιμοποιεί τη μηχανική μάθηση για να εντοπίσει τα πιο βιώσιμα ωάρια και σπέρμα για έναν ασθενή. Το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης της βοηθά επίσης τους γιατρούς να επιλέξουν τα καλύτερα φάρμακα και τις κατάλληλες δόσεις για τον εκάστοτε ασθενείς.

Τα πράγματα κινούνται γρήγορα: από το 2024 που η Ovom άνοιξε την πρώτη της κλινική, η εταιρεία έχει βοηθήσει 350 γυναίκες στο ταξίδι της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Έχει σηκώσει περίπου 8 εκατ. δολάρια σε χρηματοδότηση με την αποτίμησή της να φτάνει στα 22 εκατ. δολάρια.

Άλλοι στοιχηματίζουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο διαφημιζόμαστε και ψωνίζουμε. Η Flore Lestrade, 26 ετών, ο Tristan François, 26 ετών, και ο Christian Kotait, 25 ετών, έχουν δημιουργήσει το Veeton, ένα εργαλείο που επιτρέπει στους πωλητές ρούχων να παρουσιάζουν τα προϊόντα τους χρησιμοποιώντας υπερρεαλιστικά μοντέλα μόδας τεχνητής νοημοσύνης. Η τεχνολογία τους επιτρέπει στις εταιρείες ένδυσης να επιδεικνύουν μια μεγάλη ποικιλία μεγεθών και στυλ – και μάλιστα πολύ φθηνότερα.

Στο μεταξύ, ο Frederic Boesel και ο Jonas Muller έχουν δημιουργήσει τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης που μετατρέπει το κείμενο σε εικόνα μέσω της start up Black Forest Labs. H εταιρεία έχει συγκεντρώσει αρχικά κεφάλαια ύψους 31 εκατ. δολαρίων από την Andreessen Horowitz και συνεργάζεται με εταιρείες όπως ο γερμανικός τηλεπικοινωνιακός κολοσσός Deutsche Telekom για να τις βοηθήσει να δημιουργήσουν όλες τις εικόνες μάρκετινγκ με το μοντέλο Flux. Συνολικά, οι εταιρείες της λίστας έχουν συγκεντρώσει χρηματοδοτήσεις που ξεπερνούν τα 800 εκατ. δολάρια.

Στη βιομηχανία της ψυχαγωγίας, κυριαρχούν οι μεγάλες και πολύ μικρές οθόνες. Η Ella Purnell, 28 ετών, είναι ηθοποιός, γνωστή για τους ρόλους της στις τηλεοπτικές σειρές «Fallout» και «Yellowjackets». Και η India Amarteifio, 23 ετών, είναι η βραβευμένη ηθοποιός της σειράς του Netflix «Queen Charlotte: A Bridgerton Story».

Μεταξύ των επιτυχημένων στη μικρή οθόνη είναι ο δημιουργός περιεχομένου David Cánovas Martínez, 27 ετών, γνωστός ως «TheGrefg» στους οπαδούς του gaming. Ο streamer μετρά 48 εκατ. συνδρομητές στο YouTube, το Twitch, το Instagram και το TikTok. Και η Tamanna Kaur, 24 ετών, μετρά περισσότερους από 3 εκατομμύρια followers και 71 εκατομμύρια προβολές για το lifestyle περιεχόμενό της που εστιάζει στην ενδυνάμωση των γυναικών.

Για την κατάρτιση της λίστας, οι συντάκτες του Forbes συνεργάστηκαν με ειδικούς κριτές -ανάμεσά τους ο μουσικός Sam Smith, ο επικεφαλής των podcasts του Spotify για την Κεντρική Ευρώπη Saruul Krause-Jentsch και η σχεδιάστρια μόδας Stella Jean- για να εξετάσουν περισσότερες από 10.000 υποψηφιότητες, αξιολογώντας τους ως προς τον αντίκτυπο, τα οικονομικά στοιχεία και τη δημιουργικότητα.

Το αποτέλεσμα: 300 νέοι ηγέτες που οδηγούν το μέλλον της Ευρώπης.

Forbes: Οι «Under 30» της Ευρώπης για το 2025 σε αριθμούς

Χρηματοδότηση: +800 εκατ. δολάρια

Περισσότερα από 800 εκατ. δολάρια άντλησαν οι συμμετέχοντες από χρηματοδοτήσεις. Πέρυσι το αντίστοιχο ποσό ξεπερνούσε το 1 δισ.

Μέση ηλικία: 27

Ο μέσος όρος ηλικίας των Under 30 παρέμεινε στα 27. Νεότερη όλων η 14χρονη Frankie Corio από την κατηγορία «Ψυχαγωγία». Η Corio είναι Σκωτσέζα ηθοποιός, γνωστή για τους ρόλους της στις ταινίες «Aftersun» (2022) -στο πλευρό του Paul Mescal- και «Bagman» (2024).

Ως «Μη Λευκοί» αυτοπροσδιορίζεται το 26%. Πέρυσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 23%.

Φύλο: 40% γυναίκες, 58% άντρες, 1% non binary

Η ισότητα των φύλων έφτασε σε ιστορικό υψηλό για την ευρωπαϊκή λίστα φέτος.

GEN Z: 44%

Περίπου οι μισοί συμμετέχοντες στη λίστα είναι γεννημένοι από το 1997 και μετά.

Ιδρυτές / Συνιδρυτές: 70%

Επτά στους δέκα της λίστας είναι ιδρυτές ή συνιδρυτές μιας εταιρείας, το ίδιο ποσοστό με πέρυσι. Οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους είναι ηθοποιοί, αθλητές, μουσικοί ή έχουν τα δικά τους brand names.

Κορυφαίες πόλεις: Λονδίνο, Βερολίνο, Παρίσι

Το Μόναχο της Γερμανίας και το Ελσίνκι της Φινλανδίας συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα.

Followers: +170 εκατομμύρια

Οι 24 με τους περισσότερους followers της φετινής λίστας συγκεντρώνουν συνολικά 120 εκατ. followers σε όλες τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης – με το TikTok και το Instagram να είναι οι πιο δημοφιλείς πλατφόρμες, και να ακολουθούν το YouTube και το Twitch.

Δείτε εδώ όλες τις κατηγορίες της λίστας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Κοζάνη Chevron Left
Πώς γράφτηκε η τραγωδία στην Εγνατία Οδό: «Λαμπάδιασαν» φορτηγό και Ι.Χ μετά την καραμπόλα - Νέες εικόνες και βίντεο
Λαϊκό Λαχείο 15/4/2025: Αυτός είναι ο πίνακας κερδών στη 15η κλήρωση
λαικο λαχειο πινακασ κερδων Chevron Right