Οικονομία

Γιατί έγινε «χρυσό» το αρνί το φετινό Πάσχα – Έως 2 ευρώ ακριβότερο από την περσινή χρονιά

Εκπρόσωποι του κλάδου της κτηνοτροφίας και πώλησης κρέατος, εξηγούν στο iEidiseis.gr γιατί είναι αυξημένη φέτος η τιμή του αρνιού.
Αρνί, οβελίας
ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

«Φωτιά» είναι τη φετινή χρονιά οι αυξήσεις που θα δουν οι καταναλωτές στην τιμή του αρνιού και του κατσικιού. Όπως ανέφεραν στο iEidiseis.gr, εκπρόσωποι από τους κλάδους της κτηνοτροφίας και πώλησης κρέατος, η τιμή είναι φέτος αυξημένη κατά περίπου 2 ευρώ, με αποτέλεσμα το αρνί να πωλείται στα κρεοπωλεία 17 ευρώ το κιλό. Μια αύξηση που όπως επεσήμαναν,  οφείλεται εν πολλοίς στην τεράστια μείωση -της τάξεως του 25%-, που καταγράφηκε στο ζωικό κεφάλαιο τη φετινή χρονιά, εξαιτίας φυσικών καταστροφών και ζωονόσων.

«1.5-2 ευρώ αύξηση»

Σύμφωνα με όσα σχολίασε στο iEidiseis ο Δημήτρης Μόσχος, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, ο οποίος ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή, σε όλη την Ελλάδα, η τιμή πώλησης του αρνιού από τους παραγωγούς, κυμαίνεται από τα 9 ευρώ έως τα 10-10,5 ευρώ το κιλό. Στο κατσίκι η τιμή είναι περίπου ένα ευρώ υψηλότερη».

Αυτές οι τιμές όπως ανέφερε ο ίδιος, είναι «αυξημένες κατά περίπου 1.5-2 ευρώ σε σχέση με πέρυσι».

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που σύμφωνα με τον κ. Μόσχο είναι πολυπαραγοντικό, όμως ο βασικότερος λόγος είναι ότι «λείπουν πάρα πολλά ζώα από την παραγωγή. Έχουν χαθεί από τις φωτιές, τις πλημμύρες και τι ζωονόσους του τελευταίου διαστήματος. Πέρσι σφάχτηκαν περίπου 750-760 χιλιάδες αρνιά. Φέτος η εκτίμηση είναι ότι στην ελληνική αγορά, υπάρχουν λιγότερα από 450.000 ελληνικά αρνιά. Μας λείπουν τουλάχιστον 250.000 από την παραγωγική διαδικασία συγκριτικά με πέρυσι».

Όπως ανέφερε ο ίδιος, «ευελπιστούμε τουλάχιστον να μην μας έρθει και ο αφθώδης πυρετός, η άλλη ζωονόσος που πλήττε την Ευρώπη, επειδή αυτό θα επηρεάσει όλα τα ζώα και τα αιγοπρόβατα».

«Η επόμενη χρονιά αναμένεται χειρότερη»

Δεν είναι βέβαια το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί: «πολλοί συνάδελφοι εγκαταλείπουν τη διαδικασία παραγωγής, επειδή δεν αξίζει τον κόπο να ασχολείσαι με αυτή τη δουλειά, με τις τόσες ώρες εργασίας. Το εργατικό δυναμικό είναι πολύ μειωμένο συγκριτικά με πριν λίγα χρόνια. Πριν από τρία χρόνια, ο μέσος όρος ηλικίας των παραγωγών κυμαινόταν στα 53 χρόνια. Τώρα είναι πάνω από τα 59 χρόνια. Φεύγουν οι νέοι και ακολουθούν οι άνθρωποι που είναι κοντά στη συνταξιοδότηση».

Ταυτόχρονα, «το αυξημένο κόστος παραγωγής, οδηγεί πολλούς συναδέλφους στο να προτιμήσουν να έχουν λιγότερα ζώα, αλλά να έχουν υψηλότερες αποδόσεις στο γάλα».

Την ίδια στιγμή, «οι ζωοτροφές φέτος έχουν αυξηθεί κατά 17%. Το ρεύμα και τα φάρμακα των ζώων είναι αυξημένα. Όλα έχουν ακριβύνει σε σχέση με πέρυσι».Παράλληλα, «όταν πάμε για παράδειγμα, εκατό αρνιά στο σφαγείο, περίπου 15 εξ αυτών, δεν θα είναι πρώτης κατηγορίας, με αποτέλεσμα αυτά να πληρωθούν φθηνότερα έως και 3 ευρώ το κιλό».

Στη μείωση της επιδότησης, έχει οδηγήσει σύμφωνα με τον κ. Μόσχο και ότι «ο μέσος όρος της μείωσης των επιδοτήσεών μας τα τελευταία χρόνια, κυμαίνεται στο 36%. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε χάσει το 17% του εισοδήματός μας. Ακόμη δεν μας έχουν καταβληθεί επιδοτήσεις που έπρεπε να έχουμε λάβει έως τα τέλη του 2024. Το υπουργείο λέει ότι θα δοθούν μετά το Πάσχα ή σε τρείς δόσεις μέχρι το καλοκαίρι. Αντιλαμβάνεστε ότι η επόμενη χρονιά αναμένεται να είναι ακόμη χειρότερη από αυτή που ζούμε σήμερα».

«Μείωση 25%»

Από την πλευρά του, o Γιάννης Φασουλάς, πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΤΟΚΚ) σχολίασε στο iEidiseis.gr, ότι «ο πιο κερδισμένος φέτος είναι ο παραγωγός και δικαίως, επειδή τα προηγούμενα χρόνια, σήκωνε το κόστος της παραγωγής. Όλοι οι υπόλοιποι όμως χάνουν λεφτά και χρηματοδοτούν την πώληση του οβελία».

Σύμφωνα με όσα σχολίασε ο ίδιος, «το γεγονός ότι το αρνί μπήκε στο «Καλάθι του νοικοκυριού” συμπίεσε την τιμή. Στα σούπερ μάρκετ πωλείται περίπου 11.50 ευρώ το κιλό, ίσως λίγο παραπάνω». Μια τιμή που όπως σχολίασε είναι ιδιαιτέρως χαμηλή, καθώς «τα κρεοπωλεία θα αναγκαστούν να πουλήσουν όσο αγοράζουν, ίσως και παρακάτω. Σε διαφορετική περίπτωση, αν δεν ακολουθήσουν την αγορά, δεν θα ξεπουλήσουν».

Τη φετινή χρονιά, «θα σφάξουμε 400-500 χιλιάδες αρνιά. Πρόκειται για μια μείωση της τάξεως του 25% σε σχέση με πέρυσι». Μάλιστα, τα νούμερα μπορεί να κινούνταν ακόμη χαμηλότερα, όμως, «οι παραγωγοί είδαν ότι το αρνί πιάνει φέτος καλή τιμή, επομένως, ζώα που ήθελαν να παρακρατήσουν για αργότερα, τα έσφαξαν νωρίτερα».

Πάντως, η σημαντική μείωση του ζωικού κεφαλαίου, θα πρέπει σύμφωνα με τον κ. Φασουλά, να οδηγήσει στο «να πάει ο κόσμος όσο νωρίτερα γίνεται για να προμηθευτεί αρνί, επειδή αν το αφήσει για την τελευταία ημέρα, μπορεί κάποιοι να μείνουν φέτος χωρίς κρέας».

Αναφορικά με το ζήτημα των ζωνόσων, ο κ. Φασουλάς επεσήμανε ότι «υπάρχουν περιοχές που έχουν επαρκή σφαγεία, αλλά δεν μπορούν να σφάξουν, επειδή δεν μπορούν να φέρουν ζώα από άλλες περιοχές εξαιτίας των απαγορεύσεων διακινήσεων για τον περιορισμό εξάπλωσης των ζωονόσων. Σε άλλες περιοχές υπάρχει το αντίστροφο πρόβλημα, καθώς δεν υπάρχουν αρκετά σφαγεία. Κι όλα αυτά ενώ σε όλη τη χώρα έχει σημάνει συναγερμός, επειδή αν μπει στη χώρα ο αφθώδης πυρετός, θα καταστραφούμε εντελώς».

Σχετικά με την εισαγωγή αρνιού από το εξωτερικό, ο ίδιος δήλωσε ότι «τις τελευταίες ημέρες γίνεται έλεγχος σε ανθρώπους που εισήγαγαν αρνί από τη Ρουμανία, για να διαπιστωθεί αν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Πάντως, διεξάγονται αυτές τις ημέρες έλεγχοι σε λιμάνια και σύνορα, οπότε αυτός που θα θελήσει να κάνει κάτι παράνομο, θα είναι διστακτικός».

«Η αγορά χρειάζεται 650.000 αρνιά, αλλά θα σφαχτούν 450.000»

Σύμφωνα με όσα σχολίασε στο iEidiseis.gr ο Στέφανος Τικελλής, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, «αγοράζουμε πιο ακριβά, απ’ ότι πουλάνε λιανική στα σούπερ μάρκετ. Αυτοί πουλάνε 11 ευρώ το κιλό κι εμείς αγοράζουμε πάνω από 12 ευρώ το κιλό. Κι αυτό συμβαίνει παρότι κι αυτοί αγοράζουν ακριβά. Στην οικονομική κατάσταση που βρίσκεται ο κόσμος, μια διαφορά 5 ευρώ το κιλό, είναι σημαντική. Πώς να συναγωνιστούμε;».

Ως αποτέλεσμα, η τιμή του αρνιού στα κρεοπωλεία, κυμαίνεται «στα 17 ευρώ το κιλό. Κι αυτό χωρίς να βγάλουμε τίποτα. Έχουμε να πληρώσουμε 13% ΦΠΑ, υπάρχει φίρα 10%, φορολογία και λειτουργικά έξοδα».

Όπως εξήγησε ο κ. Τικελλής, εκτός από τη μείωση του ζωικού κεφαλαίου εξαιτίας καταστροφών και ζωονόσων, «συνέπεσε παράλληλα να έχουμε Πάσχα Ορθόδοξων και Καθολικών, ενώ υπάρχει και το Ραμαζάνι με αποτέλεσμα να μειωθεί περαιτέρω το ποσοστό τω αμνοεριφίων στην ελληνική αγορά».

Κι ενώ υπολογίζεται πως φέτος θα σφαχτούν περίπου 450 χιλιάδες αρνιά, ο κ. Τικελλής θεωρεί ότι «η αγορά χρειάζεται περίπου 650 χιλιάδες αρνιά. Έχουν μπει μέσα χιλιάδες αρνιά από τη Ρουμανία, όμως δεν βλέπω πουθενά να λένε για αρνί Ρουμανίας. Όλοι ελληνικό λένε». Πάντως, ο ίδιος σχολίασε ότι «δεν ξέρουμε ακόμη αν φέτος θα είναι αυξημένες οι εισαγωγές, ακόμη όλα είναι στον αέρα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Δημήτρης Σταρόβας Chevron Left
Δημήτρης Σταρόβας: «Έχω πάρει από άγνωστο κόσμο ευχές για τρεις ζωές»
Η ΕΛ.ΑΣ. φοβάται νέο χτύπημα με βόμβα μεγαλύτερης ισχύος - Ψάχνουν δίδυμο τρομοκρατών
Τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία της Hellenic Train Chevron Right