Σημαντικές απώλειες κατέγραψε την Πέμπτη (10/4) η Wall Street, για να εξανεμίσει έτσι μεγάλο μέρος των κερδών της προηγούμενης συνεδρίασης.
Καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, έπειτα από τη νέα αύξηση των δασμών που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ για τα κινεζικά προϊόντα (στο 145%), οι δείκτες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έκλεισαν στο «κόκκινο».
Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με πτώση 1,014,79 μονάδων (-2,50%), στις 39.593,66 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq, στον οποίο δεσπόζουν τίτλοι εταιρειών του τομέα της τεχνολογίας, έκλεισε με πτώση 737,66 μονάδων (-4,31%), στις 16.387,31 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση 188,85 μονάδων (-3,46%), στις 5.268,05 μονάδες.
Βέβαια, τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι χειρότερα στη Wall Street, αφού κατά τη διάρκεια της ημέρας είχαν καταγραφεί πολύ μεγαλύτερες απώλειες, τις οποίες όμως «συμμάζεψε» προς το τέλος της συνεδρίασης.
Ενδεικτικά, λίγο πριν τις 19:00 (ώρα Ελλάδας) ο Dow Jones υποχωρούσε κατά 4,10%, ο Nasdaq κατά 5,66% και ο S&P 500 κατά 4,93%.
Κανείς στη Wall Street δεν έπεσε από… τα σύννεφα
Βέβαια, κανείς στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης δεν ένιωσε έκπληξη με τη σημαντική υποχώρηση που κατέγραψαν όλοι οι δείκτες κατά τη διάρκεια της Πέμπτης (10/4).
Ενδεικτικά, ο Πάτρικ Ο’Χέιρ, αναλυτής της ιστοσελίδας Briefing, σημείωσε ότι λαμβάνοντας υπόψη τα σημαντικά κέρδη της προηγούμενης ημέρας, μετά τα… μπρος-πίσω του Τραμπ με τους δασμούς και γνωρίζοντας ότι η αβεβαιότητα για την οικονομία «δεν έχει επιλυθεί», η εξέλιξη αυτή ήταν άκρως αναμενόμενη.
Η αναστολή της επιβολής δασμών για 90 ημέρες, την οποία ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, «είναι χρήσιμη, αλλά δεν αποτελεί λύση για την αβεβαιότητα», συνόψισε ο Ο’Χέιρ.
Ο Κρίστοφερ Λόου, της FHN Financial, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «η περίοδος της αναστολή επιβολής των δασμών είναι αρκετά μικρή» και για να στηριχθεί μια δυναμική άνοδος στη Wall Street, θα χρειαστεί «να συναφθούν συμφωνίες» με έναν αριθμό χωρών.
Βέβαια, ο βασικός λόγος για τον οποίο οι δείκτες επέστρεψαν στα «κόκκινα», είναι πως πολλοί επενδυτές θεώρησαν ότι ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία για να πουλήσουν (να το μοσχοπουλήσουν θα έλεγε κανείς) το «δώρο» που έλαβαν από τον Τραμπ λίγες ώρες νωρίτερα.
Τραμπ: Η μετάβαση θα έχει κόστος και θα προκαλέσει προβλήματα
Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας στη συνεδρίαση του Υπουργικού του Συμβουλίου στον Λευκό Οίκο που ήταν ανοιχτή για τους δημοσιογράφους, σημείωσε ότι η 9η Απριλίου «ήταν η μεγαλύτερη ημέρα στην ιστορία των αγορών».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εκτίμησε ότι «η μετάβαση θα έχει ένα κόστος και θα προκαλέσει προβλήματα, όμως στο τέλος θα είναι ένα καλό πράγμα», ενώ εξέφρασε την πεποίθησή του πως «όλοι θέλουν να έρθουν και να κάνουν μια συμφωνία» για τη μείωση των δασμών.
Με τη σειρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, είπε στη συνεδρίαση ότι καθώς θα συνάπτονται συμφωνίες με τις χώρες, θα υπάρξει μεγαλύτερη βεβαιότητα στην εμπορική πολιτική.
Τραμπ: Χώρες μου φιλούν τον κ@λο για να κάνουν μια συμφωνία
Τα όσα ανέφερε ενώπιων της κυβέρνησής του ο Τραμπ, δεν διαφέρουν πολύ από τις εξαιρετικά προκλητικές και προσβλητικές δηλώσεις που έκανε για τις χώρες που επιδιώκουν μία συμφωνία με τις ΗΠΑ.
Υπενθυμίζεται ότι, μιλώντας σε εκδήλωση των Ρεπουμπλικάνων στην Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ καυχήθηκε για τον αριθμό των χωρών που επικοινώνησαν μαζί του, προσπαθώντας να συνάψουν συμφωνία για να πέσουν οι δασμοί,
Όπως μετέδωσε το BBC, ο Τραμπ υπερηφανεύτηκε πως «αυτές οι χώρες μου τηλεφωνούν, μου φιλούν τον κ@λο… πεθαίνουν να κάνουν μια συμφωνία…».
Περιγράφοντας τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες προστρέχουν για μία συμφωνία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε: «Σας παρακαλώ, σας παρακαλώ, κύριε, κάντε μια συμφωνία. Θα κάνω τα πάντα».
Υποστήριξε επίσης ότι ο ίδιος έχει δίκιο και όλοι οι άλλοι έχουν άδικο σχετικά με τους κινδύνους των δασμών.
View this post on Instagram
«Ξέρω τι στο διάολο κάνω. Ξέρω τι κάνω και ξέρετε κι εσείς τι κάνω», είπε και πρόσθεσε: «Είμαι ο μόνος που θα μπορούσε να επιβάλει δασμούς, επειδή όλοι φοβόντουσαν. Φοβόντουσαν μήπως τους ασκήσουν κριτική».
Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λίβιτ, δήλωσε νωρίτερα ότι τα τηλέφωνα «χτυπούσαν ασταμάτητα» και ότι μέχρι στιγμής τους έχουν προσεγγίσει 70 χώρες για να συνάψουν συμφωνίες για την άρση των δασμών τους.
Ο Τραμπ υπερηφανεύτηκε ότι μόνο αυτός μπορεί να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, απορρίπτοντας την ιδέα ότι το Κογκρέσο μπορεί να αναλάβει.
«Αν κάποιος επαναστάτης Ρεπουμπλικάνος -κάποιος τύπος που θέλει να κάνει φιγούρα και πει “νομίζω ότι το Κογκρέσο πρέπει να αναλάβει τις διαπραγματεύσεις”, επιτρέψτε μου να σας πω ότι δεν διαπραγματεύεστε όπως διαπραγματεύομαι εγώ», ανέφερε ακόμη ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος.
Σχετικά με την Κίνα, παρέμεινε σταθερός και δικαιολόγησε το τεράστιο ποσοστό των δασμών ως «αντίποινα για την πολυετή εκμετάλλευση» από πλευράς Πεκίνου, υποστηρίζοντας: «Είναι η σειρά μας να κάνουμε το ξήλωμα».