Οικονομία

Έκρηξη καταγγελιών για εργασιακή βία: Τη σκυτάλη από τ’ αφεντικά πήραν οι… συνάδελφοι

Εντυπωσιακή άνοδος του συνολικού αριθμού των υποθέσεων βίας και παρενόχλησης στην εργασία.
Image by Pexels from Pixabay

Όσα περιστατικά βίας και παρενόχλησης σε εργασιακούς χώρους είχαμε για δύο χρόνια, το 2022 και το 2023, σημειώθηκαν πέρυσι μόνο (2024), μέσα σε μια χρονιά.

Αυτό σημαίνει, ταυτόχρονα, και έξαρση των εργασιακών ακροτήτων, όσο και ουσιαστική αντίδραση-καταγγελία από τους εργαζόμενους.

Οι εργασιακοί χώροι δεν είναι μόνο αυτό που λέει ο ποιητής, εκεί που «μας τρώει τις μέρες τ’ αφεντικό», αλλά είναι και περιοχές (και περίοδοι) έντονης βίας, κυρίως λεκτικής, αλλά και παρενόχλησης.

Σύμφωνα με την ετησία Έκθεση της Επιθεώρησης Εργασίας για την «παρακολούθηση της βίας και παρενόχλησης στην εργασία» όσες περίπου «…καταγγελίες υπεβλήθησαν συνολικά και τα δύο προηγούμενα έτη, 2022 και 2023 (22% και 33% αντίστοιχα) υπεβλήθησαν μόνο εντός του 2024 (45%), οπότε και καταγράφεται κατακόρυφη σχετική αύξηση ποσοστού κατά 110% από το 2022 έως και το έτος αναφοράς, το 2024.

Τα αντίστοιχα ποσά κατά το προηγηθέν έτος 2023 είχαν ανέρθει στις διακόσιες τριάντα (230) σχετικές υποθέσεις για τριακόσιους (300) προσφεύγοντες/-ουσες και το 2022 στις εκατό πενήντα μία (151)…»

Διαπιστώνεται επομένως μια εντυπωσιακή άνοδος του συνολικού αριθμού των υποθέσεων βίας και παρενόχλησης στην εργασία, αλλά και του αριθμού του συνόλου των προσφευγόντων.

Γυναίκες τα θύματα

Όσον αφορά στο φύλο των καταγγελλόντων θιγομένων προσώπων, το 66% ήταν γυναίκες. Για πρώτη δε φορά το έτος 2024 παρουσιάσθηκε και καταγγελία διεμφυλικού ατόμου.

Τώρα ως προς τους θύτες, τα άτομα δηλαδή που καταγγέλθηκε ότι προκάλεσαν περιστατικά βίας και παρενόχλησης στην εργασία, ως αναμενόταν(;), την πρώτη θέση κατέχουν οι άντρες σε ποσοστό 70%, έναντι των γυναικών σε ποσοστό 30%.

Ως προς την ιδιότητα του καταγγελλομένου διαπιστώνεται ότι επιτιθέμενος ήταν ο εργοδότης/εκπρόσωπος της επιχείρησης σε ποσοστό 40%, αλλά σε ποσοστό 60% καταγγελλόμενος είναι άλλος εργαζόμενος (προϊστάμενος, υπεύθυνος βάρδιας) ή άλλο πρόσωπο. Και αυτό έχει την αξία του ως προς την ατομικότητα και τον ανταγωνισμό στην εργασία, το άγχος και την διαδομένη αίσθηση ότι δεν υπάρχουν ευκαιρίες (ανέλιξης, απασχόλησης) για πολλούς…

Ενώ δηλαδή παρατηρείται «κάθετο mobbing» (ιεραρχική βία) από τον υπεύθυνο/εργοδότη προς τους υφιστάμενους, είναι όλο και αυξανόμενο «οριζόντιο mobbing» (όπου οι συνάδελφοι παρενοχλούν ο ένας τον άλλο).

Όσον αφορά στο αντικείμενο της καταγγελίας οι διακόσιες ογδόντα, 280, (εκ των οποίων 46 σωματική βία) αφορούσαν το 2024 σε περιστατικά βίας, λεκτικής, σωματικής και ηθικής, ψυχολογικής παρενόχλησης και οι τριάντα οκτώ (38) σε περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης.

Ως εκ τούτου η συντριπτική πλειονότητα των εργατικών διαφορών και εντός του έτους 2024 αφορούσε σε περιστατικά βίας, λεκτικής, σωματικής και ηθικής, ψυχολογικής παρενόχλησης σε ποσοστό 88% έναντι 12% των αντίστοιχων περί σεξουαλικής παρενόχλησης.

Αξιοσημείωτο όμως παραμένει το γεγονός ότι σε αυτές τις υποθέσεις βίας και παρενόχλησης καταγγέλλοντες–«θιγόμενοι» εξακολουθούν να παρουσιάζονται σε μεγάλο ποσοστό και άντρες, αν και το γυναικείο φύλο συνεχίζει να κατέχει την πρώτη θέση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης Chevron Left
Ο μόνιμος γρίφος του Κυριάκου για τις επόμενες εκλογές
Χαρμολύπη στο Μαξίμου από τις δημοσκοπήσεις - Μικρά κέρδη, μεγάλα προβλήματα
ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ Chevron Right