Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να ανεβάζει σταθερά τους δασμούς για τις εισαγωγές από την Κίνα, με αποτέλεσμα το ποσοστό να εκτοξευθεί στο 145%, ωστόσο η στρατηγική αυτή από τον πρόεδρο των ΗΠΑ μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ.
Ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ (Olivier Blanchard), ανέφερε σε ανάρτησή του ότι το Πεκίνο φαίνεται πρόθυμο να πουλήσει τα ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου που έχει στην κατοχή του, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υποστεί κεφαλαιακές απώλειες.
Όπως επισήμανε ο Γάλλος καθηγητής, το sell-off στα ομόλογα των ΗΠΑ δείχνει ότι δεν χρειάζονται πολλά για να κινηθεί προς τα πάνω η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά, η νέα αύξηση των δασμών στις εισαγωγές από την Κίνα δεν μοιάζει με νικηφόρα στρατηγική, σύμφωνα με την εκτίμηση του Μπλανσάρ.
Ο Γάλλος οικονομολόγος σημειώνει ότι, δεδομένου του πολιτικού καθεστώτος της Κίνας, στο παιχνίδι του ποιος θα δειλιάσει πρώτος, η ασιατική χώρα μπορεί να απορροφήσει αρνητικές ειδήσεις για μεγαλύτερο διάστημα από τον μεγάλο οικονομικό αντίπαλό της.
Two points about the China/US commercial war:
China seems willing to sell US treasuries, even if it means absorbing capital losses And it looks like it does not take a lot to increase the 10-year rate by quite a bit. Given this, doubling down on US tariffs on Chinese imports…
— Olivier Blanchard (@ojblanchard1) April 10, 2025
ΗΠΑ: Στο 145% οι δασμοί του Τραμπ στην Κίνα
Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ αύξησαν εκ νέου τους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές. Όπως ανέφερε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, ένας δασμολογικός συντελεστής 145% πρόκειται τώρα να τεθεί σε ισχύ, με τον Λευκό Οίκο να επιβεβαιώνει το ποσοστό.
Σύμφωνα με αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης, ο οποίος μίλησε στο CNBC, ο συνολικός δασμολογικός συντελεστής στις κινεζικές εισαγωγές αυξάνεται επιπλέον 20% (στο 125% ήταν λίγες ώρες νωρίτερα), με τον στόχο να αποτελεί τη φαιντανύλη.
Η σύνδεση της Κίνας με την κρίση της φαιντανύλης έγκειται κυρίως στην παραγωγή χημικών πρόδρομων ουσιών που απαιτούνται για τη σύνθεσή της.
Ενώ τα τελευταία χρόνια το Πεκίνο έχει αυστηροποιήσει τα μέτρα κατά της παραγωγής και της εξαγωγής -εν μέρει λόγω και των πιέσεων από την Ουάσιγκτον- πολλοί συνεχίζουν να παράγουν ή να εξάγουν πρόδρομες χημικές ουσίες προς το Μεξικό, όπου καρτέλ ναρκωτικών τις χρησιμοποιούν για να παρασκευάσουν φαιντανύλη. Από εκεί, η ουσία μεταφέρεται παράνομα στις ΗΠΑ, μέσω των συνόρων.
Φαιντανύλη, η μάστιγα των ΗΠΑ
Η φαιντανύλη (fentanyl) είναι ένα ισχυρό συνθετικό οπιοειδές, που αναπτύχθηκε αρχικά τη δεκαετία του 1960 για ιατρικούς σκοπούς, κυρίως για την ανακούφιση από τον έντονο πόνο σε περιπτώσεις καρκίνου ή μετά από σοβαρά χειρουργεία. Είναι περίπου 50 έως 100 φορές πιο ισχυρή από τη μορφίνη και θεωρείται ένα από τα πιο αποτελεσματικά αναλγητικά που έχουν παραχθεί ποτέ.
Όταν χρησιμοποιείται σωστά και υπό ιατρική επίβλεψη, η φαιντανύλη είναι ένα χρήσιμο φάρμακο. Ωστόσο, η ισχύς της και η δυνατότητα κατάχρησής της την έχουν μετατρέψει σε μία από τις πιο επικίνδυνες ουσίες στο σύγχρονο πρόβλημα των ναρκωτικών, ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Στις ΗΠΑ, η φαιντανύλη έχει βρεθεί στο επίκεντρο της κρίσης των οπιοειδών, η οποία έχει προκαλέσει εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους τα τελευταία χρόνια. Αν και αρχικά το πρόβλημα επικεντρωνόταν σε συνταγογραφούμενα αναλγητικά, όπως η οξυκωδόνη, σταδιακά μετατοπίστηκε προς πιο ισχυρές και φτηνότερες εναλλακτικές.
Το πρόβλημα επιδεινώνεται από το γεγονός ότι η φαιντανύλη συχνά αναμιγνύεται με άλλες ουσίες, όπως η ηρωίνη, η κοκαΐνη ή ακόμη και χάπια που μοιάζουν με νόμιμα φαρμακευτικά σκευάσματα, χωρίς να γνωρίζουν οι χρήστες την παρουσία της. Ωστόσο, ακόμη και πολύ μικρές ποσότητες μπορούν να προκαλέσουν τον θάνατο.
Το 2022, περισσότεροι από 70.000 θάνατοι από υπερβολική δόση στις ΗΠΑ αποδόθηκαν σε συνθετικά οπιοειδή, κυρίως στη φαιντανύλη. Η εξάπλωσή της έχει φέρει τις αμερικανικές Αρχές αντιμέτωπες με μια κρίση δημόσιας υγείας.