Άκρως αναμενόμενη μπορεί να χαρακτηριστεί η μεγάλη υποχώρηση που καταγράφει την Πέμπτη (10/4) η Wall Street.
Μετά την εκρηκτική άνοδο της Τετάρτης 9 Απριλίου, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης άνοιξε και πάλι με σημαντική πτώση, καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί, λόγω των πολλών δασμών που παραμένουν ακόμη σε ισχύ.
Ωστόσο, ο βασικός λόγος για το ότι οι δείκτες επέστρεψαν στα «κόκκινα», είναι πως πολλοί επενδυτές θεώρησαν ότι το «δώρο» που κέρδισαν από τον Ντόναλντ Τραμπ, βρήκαν την ευκαιρία να το πουλήσουν (να το μοσχοπουλήσουν θα έλεγε κανείς) λίγες ώρες αργότερα.
Ενδεικτικά, λίγο πριν τις 19:00 (ώρα Ελλάδας) ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρούσε κατά 4,10%, ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας κατά 5,66% και ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 κατά 4,93%.
Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη (9/4) ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 7,87% στις 40.608,45 μονάδες, ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 12,16% στις 17.124,97 μονάδες και ο S&P 500 κατέγραψε κέρδη 9,52% στις 5.456,90 μονάδες.
Κανείς στη Wall Street δεν έπεσε από… τα σύννεφα
Ο Πάτρικ Ο’Χέιρ, αναλυτής της ιστοσελίδας Briefing, σημείωσε ότι η «υποχώρηση» που παρατηρείται την Πέμπτη 10 Απριλίου «δεν προκαλεί έκπληξη». Λαμβάνοντας υπόψη τα σημαντικά κέρδη της προηγούμενης ημέρας, μετά τα… μπρος-πίσω του Τραμπ με τους δασμούς και γνωρίζοντας ότι η αβεβαιότητα για την οικονομία «δεν έχει επιλυθεί», η εξέλιξη αυτή ήταν άκρως αναμενόμενη.
Η αναστολή της επιβολής δασμών για 90 ημέρες, την οποία ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, «είναι χρήσιμη, αλλά δεν αποτελεί λύση για την αβεβαιότητα», συνόψισε ο Ο’Χέιρ.
Ο Κρίστοφερ Λόου, της FHN Financial, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «η περίοδος της αναστολή επιβολής των δασμών είναι αρκετά μικρή» και για να στηριχθεί μια δυναμική άνοδος στη Γουόλ Στριτ θα χρειαστεί «να συναφθούν συμφωνίες» με έναν αριθμό χωρών.
Η τιμή του πετρελαίου πέφτει επίσης. Περίπου την ίδια ώρα (19:00 Ελλάδας) το μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας παράδοσης Ιουνίου υποχωρούσε κατά 3,10%, στα 63,45 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό WTI, παράδοσης Μαΐου, έπεφτε κατά 3,54%, στα 60,14 δολάρια το βαρέλι.
Το δολάριο επιτάχυνε επίσης την πτώση του. Γύρω στις 19:00 (πάντα ώρα Ελλάδας) η ισοτιμία ήταν 0,8939 έναντι του ευρώ.
Άνοδος για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Από την πλευρά τους, με ισχυρή άνοδο έκλεισαν οι βασικοί δείκτες ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, αντιδρώντας θετικά στην αναστολή που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ την Τετάρτη (9/4), των περισσότερων από τους δασμούς που επέβαλε σε δεκάδες χώρες, εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ.
Ο δείκτης CAC 40 στο Χρηματιστήριο του Παρισιού έκλεισε με άνοδο 3,83%, ο δείκτης DAX, το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης με 4,53%, στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 με 3,04%, ενώ στο Μιλάνο ο δείκτης FTSE MIB με 4,73%.
Οι πλούσιοι της Wall Street έγιναν… πλουσιότεροι
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της Τετάρτης (9/4) οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, οι αποκαλούμενες και «Magnificent Seven» της Wall Street, είδαν τις μετοχές τους να αγγίζουν τα… ουράνια και ήδη εκφράζονται υποψίες για κερδοσκοπικά παιχνίδια και χειραγώγηση της αγοράς από τον Ντόναλντ Τραμπ.
Η Tesla ανέβηκε κατά 23% και τη μετοχή της Meta σημείωσε το δεύτερο μεγαλύτερο κέρδος της ημέρας. Η Nvidia ανέβηκε 19%, ενώ και η Apple είδε τις μετοχές της να αυξάνονται περισσότερο από 15%. Η Walmart κατέγραψε επίσης σημαντική άνοδο 9,6%.
Οι 10 πρωταγωνιστές της ημέρας:
Η έκρηξη πλούτου ήρθε κυρίως από την άνοδο των τεχνολογικών κολοσσών, με τον Έλον Μασκ να προηγείται σε ατομικά κέρδη, προσθέτοντας 35,9 δισ. δολάρια στη συνολική του περιουσία, η οποία έφτασε τα 326 δισ. Μετά τον Μασκ, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ είδε τη δική του περιουσία να αυξάνεται κατά 25,8 δισ. δολάρια, αγγίζοντας τα 207 δισ., ενώ ο Τζεφ Μπέζος πρόσθεσε 18,5 δισ., φτάνοντας τα 210 δισ.
Άλλοι δισεκατομμυριούχοι που ευνοήθηκαν σημαντικά ήταν:
- Τζεν – Σουν Χουάνγκ (Nvidia): +15,5 δισ. δολάρια
- Λάρι Έλισον (Oracle): +15,5 δισ.
- Στιβ Μπάλμερ (Microsoft): +11,2 δισ.
- Λάρι Πέιτζ (Google): +11 δισ.
- Σεργκέι Μπριν (Google): +10,2 δισ.
- Γουόρεν Μπάφετ: +8,1 δισ.
- Μπιλ Γκέιτς: +4,8 δισ.