Οικονομία

Οι δασμοί Τραμπ στις… σημερινές απεργιακές συγκεντρώσεις

Οι συνταξιούχοι, μαζί με τους εργαζόμενους, βγαίνουν στους δρόμους ζητώντας καλύτερη οικονομική μοίρα
απεργία

Σε ένα περιβάλλον το οποίο διαγράφονται ακόμη χειρότερες συνθήκες στην αγορά, ενόσω δεν έχουν απαλυνθεί τα προβλήματα από την τρέχουσα τριπλή (οικονομική, υγειονομική και ενεργειακή) κρίση που βιώνει η χώρα, εκδηλώνεται η νέα Γενική απεργία.

Οι δασμοί Τράμπ παραπέμπουν σε νέα αύξηση των τιμών καταναλωτή (πληθωρισμός), ενώ η καθήλωση της ζήτησης και της εμπορικής κίνησης παραπέμπει σε στασιμότητα, εάν όχι ύφεση.

Άρα σε στασιμοπληθωρισμό,  τη νέα απειλή για την απασχόληση, τις αμοιβές και, εν τέλει, τα εισοδήματα και την κοινωνική συνοχή.

Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα καθώς και οι συνταξιούχοι βρίσκονται από το πρωί σήμερα Τετάρτη στους δρόμους.

-Οι αναπροσαρμογές των 50 ευρώ στο βασικό μισθό από τις αρχές του μήνα αφενός κοστίζουν 61 ευρώ στις επιχειρήσεις και αποφέρουν μόλις 34 στους μισθωτούς (σ.σ. τα υπόλοιπα αφορούν σε εισφορές και φόρους), αφετέρου δεν καλύπτουν τις ανάγκες των εργαζομένων εν μέσω γενικευμένης και διαρκώς εντεινόμενης ακρίβειας…

-Η ΓΣΕΕ ζητεί να αποσυρθεί η κυβέρνηση από τον ορισμό (διατίμηση) της εργατικής αμοιβής και να διαμορφώνονται οι αποδοχές μέσω συλλογικών συμβάσεων (ΣΣΕ).

Η ακρίβεια κατατρώει τα εισοδήματα των εργαζομένων, χωρίς καμία μέριμνα από την πλευρά της Κυβέρνησης. «Είμαστε προτελευταίοι στην αγοραστική δύναμη σ’ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, με μεγάλο τμήμα των πολιτών να δαπανά πάνω από το 40% του εισοδήματός του για τη στέγαση και τη θέρμανση» σημειώνει η ΓΣΕΕ.

-Η αναπροσαρμογή των 30 ευρώ στους δημοσίους υπαλλήλους μοιάζει εμπαιγμός, ειδικά για τις ειδικότητες εκείνες που απαιτείται να μετακινηθούν οι υπάλληλοι από τον τόπο συμφερόντων τους προκειμένου να αναλάβουν υπηρεσία (εκπαιδευτικοί, νοσηλευτές κ.α.).

Η ΑΔΕΔΥ διεκδικείς την καταβολή 13ου και 14ου μισθού.  Προς τούτο έχει προκαλέσει πρότυπη δίκης το Συμβούλιο της Επικρατείας η οποία θα εκδικαστεί τον προσεχή Ιούνιο.

-Οι συνταξιούχοι ζητούν εφάπαξ έκτακτο επίδομα 200 ευρώ στου χαμηλοσυνταξιούχους καθώς η σύνταξη «αρκεί για ένα 15νθήμερο και φέτος το Πάσχα πέφτει στο… δεύτερο».

Έτσι σήμερα οι συνταξιούχοι, μαζί με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, βγαίνουν στους δρόμους ζητώντας καλύτερη οικονομική μοίρα.

Σε συνθήκες ακραίας ακρίβειας και μετά από 15 χρόνια συνεχών περικοπών, έχουμε:

– 1 στους 3 συνταξιούχους να μην λαμβάνει αύξηση λόγω «προσωπικής διαφοράς».

-Οι αναπροσαρμογές για φέτος (2,4%) ήταν κάτω (και) του επίσημου πληθωρισμού (2,7%).

-Η κυβέρνηση δεν συμμορφώνεται με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) και δεν αποδίδει σε όλους τους συνταξιούχος τα αναδρομικά του 11μηνου 2015-16.

-Οι φετινές «αυξήσεις» κλάπηκαν από την εφορία (από τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας) και τη διπλή φορολογία των συνταξιούχων (ΔΟΥ και Εισφορά «Αλληλεγγύης»-ΕΑΣ).

Την ίδια στιγμή το δημόσιο συγκέντρωνε κάθε ευρώ από την αγορά σημειώνοντας θηριώδες πλεόνασμα 3,8% του ΑΕΠ, δηλαδή σχεδόν διπλάσιο από την υποχρέωση για πρωτογενή πλεονάσματα 2,1%.

Αντί λοιπόν να αφήσουμε στην «άκρη» (πλεόνασμα) για την εξυπηρέτηση των παλαιών δάνειων 4,9 δισ. ευρώ όπως προβλεπόταν στον προϋπολογισμό, η κυβέρνηση αφαίρεσε από την αγορά το κολοσσιαίο ποσό των 9,1 δισ. ευρώ.

Τα κρατικά υπερ-πλεονάσματα, μαζί με τους υψηλούς (εμέσους) φόρους και την ασυδοσία ακρίβειας στην αγορά έχουν φέρει προ αδιεξόδου τη  κοινωνία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Γιορτή Chevron Left
Γιορτή σήμερα 9/4 - Τι λέει το εορτολόγιο