Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τη Δευτέρα (7/4) πραγματοποίησε τηλεφωνική επικοινωνία με εκπροσώπους της βιομηχανίας μετάλλων και επρόκειτο να μιλήσει αργότερα στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας σχετικά με τον τρόπο αντίδρασης στους αμερικανικούς δασμούς.
Οι κλήσεις αποσκοπούν στη συλλογή δεδομένων για επιπρόσθετα αντίμετρα, πέραν της απάντησης των Βρυξελλών στους δασμούς χάλυβα της Ουάσινγκτον, οι οποίοι θα ψηφιστούν αργότερα αυτή την εβδομάδα. Μια συνάντηση με την ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη (8/4).
I spoke to European steel and metal industry leaders to get their perspective on the impact of the US tariffs.
This is helping us shape an effective EU response.
We’ll remain in close contact to ensure that their interests – our interests – are well protected.
Read-out ⭣
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) April 7, 2025
Νέα μέτρα εμπορικής άμυνας για τον χάλυβα
Οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες και οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν πτώση, τη Δευτέρα (7/4), λόγω των φόβων ότι οι δασμοί του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, θα μπορούσαν να ωθήσουν προς τα πάνω τις τιμές, να αποδυναμώσουν τη ζήτηση και να προκαλέσουν ακόμη και παγκόσμια ύφεση.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, φέρεται ότι θα προτείνει «ένα εμπορικό μέτρο που θα αντικαταστήσει τα μέτρα διασφάλισης για τον χάλυβα από την 1η Ιουλίου 2026» για την προστασία από «αρνητικές επιπτώσεις που σχετίζονται με το εμπόριο και προκαλούνται από τις παγκόσμιες πλεονάζουσες παραγωγικές δυνατότητες».
Ακόμα, η ανακοίνωση της Κομισιόν ανέφερε ότι ο κλάδος «υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη να προτείνει η Ε.Ε. νέα μέτρα εμπορικής άμυνας για τον χάλυβα – πέραν των υφιστάμενων διασφαλίσεων, οι οποίες πρόκειται να λήξουν τον Ιούνιο του 2026 – μεταξύ άλλων για την αντιμετώπιση της πιθανής εκτροπής των εξαγωγών».
Ο κλάδος εξέφρασε, επίσης. την ανησυχία του για την πτώση του όγκου των θραυσμάτων αλουμινίου και χάλυβα προς ανακύκλωση. Η Κομισιόν δήλωσε, τον περασμένο μήνα, ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο εξαγωγικών δασμών στις πωλήσεις θραυσμάτων της Ε.Ε. Ακόμα, αυστηροποίησε τις υφιστάμενες διασφαλίσεις για τον χάλυβα ώστε να μειωθούν οι εισαγωγές κατά 15% την 1η Απριλίου.
«Εποικοδομητική συνάντηση», δήλωσε πηγή που συμμετείχε στη συνάντηση, τονίζοντας: «Η αίσθηση του επείγοντος, η σαφήνεια του σκοπού είναι πολύ αυξημένη σε σύγκριση με λίγους μήνες πριν».
Η υπ’ αριθμ. 2 χαλυβουργία, η Thyssenkrupp Steel Europe, δήλωσε ότι οι «δεσμευτικές ελάχιστες ποσοστώσεις “ευρωπαϊκού περιεχομένου” στις ιδιωτικές και δημόσιες προμήθειες» είναι το κλειδί για την ενίσχυση της αγοράς της Ε.Ε.
Λύση στους δασμούς με διαπραγμάτευση
Ακόμα, ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας στις Βρυξέλλες, η ACEA, ζήτησε λύση με διαπραγμάτευση, πρόσθεσε εκπρόσωπος. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες πιέζουν την Ε.Ε. να μειώσει τους δασμούς της στις εισαγωγές αυτοκινήτων από τις ΗΠΑ. Μάλιστα, η BMW έχει ήδη από τον Ιανουάριο προτρέψει σε μείωση στο 2,5% από 10%.
Η συνάντησή τους με την Κομισιόν επρόκειτο να περιλαμβάνει ομάδες πίεσης καθώς και διευθύνοντες συμβούλους και προέδρους από τις εταιρείες BMW, Volkswagen, Stellantis, Scania, Daimler Truck και Bosch.
Άμεση συνάντηση και με τις φαρμακοβιομηχανίες
Όσον αφορά στα φαρμακευτικά προϊόντα, η Κομισιόν κάλεσε αρχικά τους διευθύνοντες συμβούλους εταιρειών με έδρα την Ε.Ε. για μια συνάντηση, όπως δήλωσαν τρεις πηγές του κλάδου. Μια τέταρτη πηγή δήλωσε ότι η Επιτροπή μπορεί αργότερα να κάλεσε εταιρείες με έδρα την Ελβετία, όπως η Novartis και η Roche. Το Reuters δεν ήταν άμεσα σε θέση να το επιβεβαιώσει αυτό.
Η Roche δήλωσε ότι είναι ενεργό μέλος της EFPIA, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω. Το ευρωπαϊκό εμπορικό λόμπι της φαρμακοβιομηχανίας, EFPIA, και το λόμπι της βιοτεχνολογίας, Europabioμ δήλωσαν αμφότερα ότι θα παρευρεθούν, όπως και η ομάδα γενόσημων φαρμάκων, Medicines for Europe. Τα φαρμακευτικά προϊόντα εξαιρέθηκαν από τους δασμούς που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη εβδομάδα, αλλά ο Αμερικανός Πρόεδρος ανέφερε ότι θα αντιμετωπίσουν ξεχωριστούς δασμούς.
Ο κλάδος θα πιέσει την Κομισιόν να διευκρινίσει πώς σκοπεύει να επιτρέψει στις φαρμακευτικές και βιοτεχνολογικές εταιρείες να παράγουν περισσότερα στην Ευρώπη. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει τον εξορθολογισμό των ρυθμιστικών διαδικασιών που πρόσφατα αποθάρρυναν ορισμένες εταιρείες από τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών στην Ευρώπη.