Σε περισσότερα από 3 δισ. και λιγότερα από 4 δισ. ευρώ υπολογίζει το οικονομικό επιτελείο τα διαθέσιμα για το πακέτο των… εκλογών. Τις εξαγγελίες δηλαδή του πρωθυπουργού ώστε να ανακάμψει η ΝΔ και διαμορφωθεί κλίμα εκλογών.
Ωστόσο, τα πράγματα περιπλέκονται. Τόσο από τη συνολική οικονομική αβεβαιότητα (στασιμότητα, πληθωρισμός, εμπορικός πόλεμος κ.α.) που θα προκάλεσαν οι δασμοί Τραμπ, όσο και από την… άκαιρη εκκίνηση των «παροχών» και το προβάδισμα Δένδια στη διαδοχή…
1.Οι δασμοί Τραμπ μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση του ρυθμού μεγέθυνσης (ΑΕΠ) φέτος στο 1,7%, έναντι στόχου 2,3%, όχι τόσο από τις εξαγωγές (στις ΗΠΑ) όσο από την ύφεση στη Γερμανία/Ευρώπη. Γιατί οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ αποτελούν μόλις 5%, αλλά θα πλήξουν ιδιαίτερα τα ροδάκινα (κομπόστα), τη φέτα και ίσως τις ελιές. Αλλά θα πληγούν και οι εξαγωγές μας προς την Ε.Ε. που αποτελούν το 55%.
Γιατί η αγοραστική δύναμη των Ευρωπαίων αναμένεται να κλονιστεί. Συν τις ενδεχόμενες ενισχύσεις, από τις πλούσιες χώρες του Βορρά που έχουν την οικονομική δυνατότητα, υπέρ των προϊόντων τους, όπως επί παραδείγματι υπέρ των ολλανδικών και γερμανικών τυριών που δεν θα εξάγονται στις ΗΠΑ, ώστε να καταναλωθούν στη χώρα παραγωγής ή την ενιαία αγορά. Κάτι που θα πλήξει περαιτέρω τις εξαγωγές μας προς την Ε.Ε.
Μειωμένοι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης σημαίνει λιγότερα έσοδα, άρα μικρότερο περιθώριο παροχών.
Το… συνδικαλιστικό των υπουργών
Βεβαίως οι υψηλοί έμμεσοι φόροι (ΦΠΑ) θα αναπληρώσουν σημαντικό μέρος των εσόδων μέσω της ακρίβειας (περισσότερα φορολογικά έσοδα λόγω πληθωρισμού), αλλά αυτό αποτελεί δίκοπο μαχαίρι καθώς θα ενταθεί η δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση.
2.Η πρόωρη εκκίνηση των προεκλογικών παροχών και μάλιστα με ευνοημένο έναν εκ των δελφίνων, καθώς ο υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε από το Πεντάγωνο αυξήσεις στους στρατιωτικούς, αφενός προκάλεσε ντόμινο παροχών (ένστολοι, σωφρονιστικοί υπάλληλοι) και αφετέρου δραστηριοποιήθηκε το… συνδικαλιστικό των υπουργών (Γεωργιάδης, Κικίλιας κ.α.) Με τον υπουργό Υγείας να θεωρεί ότι ο κ.Μητσοτάκης μάλλον παρέδωσε το δαχτυλίδι στον Δενδια και την αντιπολίτευση στην… Κωνταντοπούλου, στερούμενος δυνητικών… συμμάχων στο μέλλον.
Ο κυβερνητικός σχεδιασμός ωστόσο για σχετική ανάκαμψη της ΝΔ εντός του θέρους, βοηθούσης της τουριστικής κίνησης και του… ανέμελου καιρού και, ακολούθως, με ένα πακέτο παροχών από τη ΔΕΘ (Σεπτέμβριος) για εκλογικό σχεδιασμό, μάλλον έχει δυσκολίες. Τόσο ως προς τον διαγκωνισμό των δελφίνων όσο και γιατί οι εξαγγελθείσες παροχές μπορεί να αποδειχτούν… τσουνάμι διεκδικήσεων μέχρι το φθινόπωρο (13ο και 14ο μισθό οι δικαστικοί, οικονομική βελτίωση οι εκπαιδευτικοί, βαρέα και μονιμοποιήσεις οι υγειονομικοί κ.α.)
Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση, τόσο με βάση τη δημοσκοπική εικόνα όσο και ως την οικονομική δυσαρέσκεια και τις διεκδικήσεις, δεν αντέχει (ακόμη) δύο χρόνια στην εξουσία.
Αν το καλοκαίρι παρέλθει… ανέφελα, οι εξαγγελίες του Σεπτεμβρίου έχουν εκλογικό ορίζοντα το εξάμηνο. Αρχές της άνοιξης του 2026 θα στηθούν κάλπες καθώς μπορεί να οδηγηθούμε και σε διπλές ή και τριπλές εκλογές…
Το πακέτο του Σεπτεμβρίου
Το πακέτο του Σεπτεμβρίου υπολογίζεται σε «3, το λιγότερο και έως 4 δισ. ευρώ» σύμφωνα με κυβερνητική πηγή που είναι σε θέση να γνωρίζει τις συζητήσεις στο υπουργείο Οικονομικών. Με δεδομένο ότι και το υπερ-πλεόνασμα του 2024 έφθασε το 3,8% του ΑΕΠ ή το θηριώδες ποσό των 9,1 δισ. ευρώ!
Ωστόσο, δε θα πρόκειται για κάτι που θα μεταμορφώσει τη χώρα, δεδομένου ότι η αύξηση των δαπανών (παροχές κ.λπ.) θα κινείται στον κόφτη (των Βρυξελλών) +3,5% στο νέο (2026) προϋπολογισμένες, εν σχέσει με τις φετινές δαπάνες.
Το εν λόγω ποσό αναμένεται να κατανεμηθεί ως εξής:
- 1 δισ. δημόσιο-ειδικά μισθολόγια στρατιωτικών και ενστόλων
- 900 εκ. οι συνταξιούχοι (400 αυξήσεις και 500 έκτακτη παροχή, πιθανότατα το ¼ των αναδρομικών (Δώρα) του 2015-15.
- 1 δισ. φορολογικές διευθετήσεις, κυρίως λόγω μείωσης των υψηλοί (για εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ) φορολογικού συντελεστή 45% και αύξηση από τα 9.000 ευρώ στα 12.000 ετήσιου εισοδήματος του συντελεστή 9% (μεταξύ 12.001 και 20.000 θα παραμείνει ο συντελεστής 22%), καθώς και μείωση των τεκμηρίων φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών κατά 30%.
Τα υπόλοιπα, με οροφή στα 4 δισ. ευρώ, θα αφορούν στην… τιμαριθμική αναπροσαρμογή των συνολικών δαπανών του δημοσίου…