Οικονομία

Δώρο Πάσχα 2025: Η τελευταία μέρα πληρωμής – Υπολογισμός

Πότε πληρώνεται το Δώρο Πάσχα 2025 και πώς υπολογίζεται.
Δώρο Πάσχα 2025: Πότε πληρώνεται
Sebastian Staines/unsplash

Έως και τη Μεγάλη Τετάρτη, 16 Απριλίου 2025, θα πρέπει να έχει καταβληθεί το Δώρο Πάσχα 2025 στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.

Όπως και το Δώρο Χριστουγέννων, το δικαιούνται όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ).

Οι διατάξεις που ρυθμίζουν την καταβολή των δώρων εορτών είναι αναγκαστικού δικαίου, γεγονός που σημαίνει ότι οποιαδήποτε αντίθετη ρητή ή σιωπηρή συμφωνία μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου είναι άκυρη.

Επιπλέον, ο εργαζόμενος δεν μπορεί να παραιτηθεί από το δικαίωμά του να λάβει το Δώρο Πάσχα.

Ποιοι δικαιούνται Δώρο Πάσχα 2025

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας – είτε αορίστου είτε ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης – δικαιούνται να λάβουν το Δώρο Πάσχα από τον εργοδότη τους.

Το Δώρο Πάσχα αντιστοιχεί σε:

  • Μισό μηνιαίο μισθό για όσους αμείβονται με σταθερό μισθό.
  • 15 ημερομίσθια για όσους αμείβονται με ημερομίσθιο.

Εάν η εργασιακή σχέση του εργαζόμενου δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προβλεπόμενο διάστημα (λόγω οικειοθελούς αποχώρησης ή απόλυσης), τότε δικαιούται αναλογία Δώρου, η οποία υπολογίζεται ως εξής:

Για κάθε 8 ημέρες εργασίας, ο εργαζόμενος λαμβάνει:

  • 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού (αν αμείβεται με μισθό), ή
  • Ένα ημερομίσθιο (αν αμείβεται με ημερομίσθιο).

Εάν ο εργαζόμενος έχει απουσιάσει λόγω ασθένειας, αφαιρούνται από το Δώρο Πάσχα μόνο οι ημέρες για τις οποίες έλαβε επίδομα ασθενείας από τον ασφαλιστικό φορέα του.

Παράδειγμα: Αν ένας εργαζόμενος απουσίασε λόγω ασθένειας για 60 ημέρες, αλλά έλαβε επίδομα ασθενείας για 40 από αυτές, τότε αφαιρούνται από τον υπολογισμό μόνο οι 40 ημέρες.

Μπορείτε να το υπολογίσετε μέσω ειδικής εφαρμογής πατώντας ΕΔΩ.

Τι να κάνουν οι εργαζόμενοι εάν δεν καταβληθεί το Δώρο Πάσχα

Εάν το Δώρο Πάσχα δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία τους έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας, όπου μπορούν να υποβάλουν μηνυτήρια αναφορά κατά του εργοδότη.

Στη συνέχεια, η αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ποινικής δίωξης, ενώ παράλληλα ενημερώνεται και το αρμόδιο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ελένη και Μαρία Μεναγάκη Chevron Left
Ελένη Μενεγάκη: Η θεία της αποκαλύπτει τις προτάσεις που δέχεται