Η ελληνική φέτα, ένα από τα πιο εμβληματικά προϊόντα της χώρας, αντιμετωπίζει σοβαρό εμπόδιο στις εξαγωγές της προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω των νέων δασμών που επέβαλε η κυβέρνηση Τραμπ.
Οι Έλληνες παραγωγοί ανησυχούν για το μέλλον των εξαγωγών, καθώς οι νέοι περιορισμοί ενδέχεται να μειώσουν δραστικά τις πωλήσεις στην αμερικανική αγορά.
Την ίδια στιγμή, συνεταιρισμοί και γαλακτοβιομηχανίες αναζητούν εναλλακτικές αγορές για να αντισταθμίσουν τις απώλειες.
To Reuters σε ρεπορτάζ του για την φέτα αναφέρει:
«Οι Έλληνες παραγωγοί φέτας ανησυχούν για τις εξαγωγές
Ένας μικρός συνεταιρισμός παραγωγής φέτας στη Πελοπόννησο είχε φέτος έναν μεγάλο στόχο: την είσοδο στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών. (Το 2019, η χώρα κατάφερε να πετύχει την εξαίρεση της φέτας από τους δασμούς των ΗΠΑ που επιβλήθηκαν στα ευρωπαϊκά προϊόντα).
Αλλά η ανακοίνωση των δασμών του Τραμπ έριξε σκιά στα σχέδιά τους.
«Οι δασμοί σίγουρα προσθέτουν ένα κόστος στο προϊόν, και τι ποσοστό από αυτό θα πάει στον τελικό καταναλωτή – πού θα προσγειωθεί η μπάλα της ρουλέτας – μένει να το δούμε», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του συνεταιρισμού 1.200 κτηνοτρόφων, Κωνσταντίνος Λάτσης. Μιλούσε από το εσωτερικό του ψυκτικού θαλάμου του τυροκομείου που στεγάζει 6.000 βαρέλια οξιάς, όπου η φέτα ωριμάζει σε άλμη για τουλάχιστον δύο μήνες.
Η Ελλάδα παρασκευάζει φέτα –η οποία αποτελεί προστατευόμενο εμπορικό σήμα της ΕΕ από το 2022- εδώ και πάνω από 6.000 χρόνια.
Πέρυσι παρήγαγε περίπου 140.000 τόνους φέτας αξίας 800 εκατομμυρίων ευρώ. Περίπου το 8% των εξαγωγών έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες – ο όγκος διπλασιάστηκε μέσα σε τέσσερα χρόνια.
Τώρα, οι ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες που εξάγουν φέτα στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά των ΗΠΑ αναμένουν ότι οι δασμοί θα μπορούσαν να μειώσουν τις εξαγωγές αυτές τουλάχιστον στο μισό.
«Φοβάμαι ότι η φέτα δεν θα βρει διέξοδο από αυτούς τους δασμούς αυτή τη φορά», δήλωσε ο Χρήστος Αποστολόπουλος, επικεφαλής της ένωσης γαλακτοβιομηχανιών της Ελλάδας. «Πρέπει να βρούμε τρόπο να εκτρέψουμε αυτές τις ποσότητες σε άλλες αγορές».
Παρά τους νέους αμερικανικούς δασμούς, ο συνεταιρισμός Καλάβρυτα εξακολουθεί να ποντάρει στην επέκτασή του στο εξωτερικό. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι, ό,τι και να γίνει -γιατί πρόκειται για μια πολύ μεγάλη αγορά- θα μπορέσουμε σιγά σιγά να εισέλθουμε σε αυτήν», δήλωσε ο Λάτσης.