Οικονομία

Εισπρακτικές σε 7 στους 10 μικρομεσαίους – Πλήγμα και στη νεανική επιχειρηματικότητα

Το 70% των μικρομεσαίων αγροτών και επιχειρηματιών έχει οφειλές κάτω των 3.000 ευρώ και αυτά τα ποσά δεν μπορούν να τα εξυπηρετήσουν.
Ευρώ Χρήματα
Φωτογραφία αρχείου

Παρά τις δημοσκοπικές… προειδοποιήσεις ως προς την εκλογική καθήλωση της Ν.Δ. λόγω φοροεπιθέσεων, η κυβέρνηση διατηρεί ακέραια την άποψη περί φοροδιαφυγής των μικρομεσαίων και εμμένει σε πρόσθετα μέτρα.

Μετά τα τεκμήρια φορολόγησης [σ.σ. καθαρά έσοδα στο επίπεδο των ετήσιων μεικτών αποδοχών ανειδίκευτου εργάτη συν τις… τριετίες άσκησης της δραστηριότητας], επιλογή που οδήγησε στην εκλογική κάμψη στις ευρωεκλογές του 2024, η κυβέρνηση φέρνει τη μεταφορά των ανείσπρακτων οφειλών προς τον ΕΦΚΑ στις εισπρακτικές εταιρείες.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή:

  • Δεν τους δίνεται η δυνατότητα για ρύθμιση του χρέους με περισσότερες από 24 δόσεις όπως τώρα ισχύει.
  • Τα σχετικά χρέη έχουν δημιουργηθεί, κυρίως, τα προηγούμενα χρόνια μέσα στην οικονομική κρίση και στην πανδημία.
  • Το τραπεζικό σύστημα είναι κλειστό στη μικρή επιχειρηματικότητα, ενώ έχουν αποκλειστεί και από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) ως μη επιλέξιμοι (έχοντες υποχρεώσεις) δανειολήπτες.
  • Η πολιτεία τούς αναγνωρίζει το δικαίωμα να αποποιηθούν ασφαλιστέο χρόνο, κατά συνέπεια και διαγραφής οφειλών προς τον ΕΦΚΑ.

Να σημειωθεί ότι τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ έχουν εκτοξευτεί στα 49 δισ. ευρώ, ενώ τα σχετικά ΑΦΜ των οφειλετών έχουν φτάσει τα 2,2 εκατ. [σ.σ. πολλά χρέη εκ των οποίων θεωρούνται ανείσπρακτα]. Από αυτά τα ΑΦΜ, περισσότερα από 1,1 εκατ. αφορούν σε εν ενεργεία επαγγελματίες και αγρότες, οι οποίοι εμφανίζονται σαν οφειλέτες (ασφαλιστικών εισφορών) στον ΕΦΚΑ.

Έως 3.000 ευρώ

Να σημειωθεί, πάντως, ότι το 70% των μικρομεσαίων αγροτών και επιχειρηματιών έχει οφειλές κάτω των 3.000 ευρώ και αυτά τα ποσά δεν μπορούν να τα εξυπηρετήσουν κυρίως γιατί ο τζίρος έχει μετακινηθεί στα μεγάλα καταστήματα και στο ηλεκτρονικό εμπόριο, τα αγροτικά εισοδήματα έχουν καθηλωθεί, ενώ συνυπάρχουν δύο ακόμη πτυχές της επιχειρηματικότητας της ανάγκης.

Όσοι βρίσκονται κοντά στη σύνταξη και παραμένουν ενεργοί μέχρι να συμπληρώσουν τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις «εξόδου», ορισμένες φορές μην καταβάλλοντας εισφορές και μην πληρώνοντας Εφορία. Αν δε έχουν υψηλές οφειλές, οι οποίες δεν καλύπτονται από τη μηνιαία καταβολή της σύνταξης (πάνω από 30.000 ευρώ), αναμένουν το 67ο έτος προκειμένου να λάβουν σύνταξη ανασφάλιστου ηλικιωμένου [411 ευρώ μεικτά τον μήνα).

Ακόμα, οι νέοι που ως μισθωτοί λαμβάνουν 743 ευρώ καθαρά (880 ευρώ μεικτά) καθώς υπερφορολογούνται και έτσι μετακινούνται στην ανάπτυξη καφέ και καταστημάτων πρόχειρου φαγητού. Μαγαζιά που κατακλύζουν τις μικρές και μεγάλες πόλεις της χώρας.

Πλήγμα στις νεοφυείς επιχειρήσεις

Την υποχρέωση των νέων επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών (έναρξη από 1η Απριλίου 2025) σε μηνιαία δήλωση ΦΠΑ (εντός του Μαΐου). Μέτρο που από τον προσεχή Ιούλιο θα επεκταθεί και στις επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη από 1η Ιανουαρίου 2024. Στόχος είναι ο περιορισμός της φοροαποφυγής και της κλοπής ΦΠΑ, κυρίως από εποχικές επιχειρήσεις.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση επιτρέπει την ανάπτυξη εικονικών επιχειρήσεων με «μπροστινούς» άτομα μεγάλης ηλικίας και με βεβαρυμένο φορολογικό μητρώο, με αποτέλεσμα να πλήττεται (γραφειοκρατία, λογιστικά έξοδα) η νεανική επιχειρηματικότητα και οι νεοφυείς εταιρείες.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι από την άλλη η κυβέρνηση, των δημοσκοπικών ευρημάτων… πειθόμενη, σχεδιάζει να μειώσει κατά 30% τα τεκμήρια φορολόγησης από το 2026. Σχετικές εξαγγελίες αναμένονται τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Πανελλήνιες 2025 Πανελλαδικές 2025 Chevron Left
Πανελλήνιες 2025: Αυτά είναι τα εξεταστικά κέντρα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ