Μέχρι τα μέσα Απριλίου τίθεται σε πιλοτική εφαρμογή το ψηφιακό πελατολόγιο από την ΑΑΔΕ, με τις επιχειρήσεις του κλάδου αυτοκινήτου (συνεργεία, πάρκινγκ, πλυντήρια, εταιρείες ενοικίασης) να είναι οι πρώτες που θα καταγράφουν σε πραγματικό χρόνο τα οχήματα που εισέρχονται και εξέρχονται από τις εγκαταστάσεις τους, καθώς και τα παραστατικά που εκδίδονται, ενημερώνοντας αυτόματα την ΑΑΔΕ.
Η νέα λειτουργία θα πραγματοποιείται μέσω του κινητού τηλεφώνου και θα ενταχθεί στην πλατφόρμα MyDATAapp, που χρησιμοποιείται ήδη από επαγγελματίες και επιχειρήσεις.
Πώς θα λειτουργεί το ψηφιακό πελατολόγιο
Κάθε όχημα που εισέρχεται ή εξέρχεται από συνεργεία, πάρκινγκ, πλυντήρια ή εταιρείες ενοικίασης θα καταγράφεται μέσω σάρωσης της πινακίδας του με το κινητό του επαγγελματία.
Αυτόματα, ο αριθμός κυκλοφορίας θα συμπληρώνεται στο ψηφιακό πελατολόγιο της εφαρμογής MyDATAapp. Κατά την έξοδο του οχήματος, ο επαγγελματίας θα σαρώνει την απόδειξη ή το τιμολόγιο που έχει εκδοθεί, ενημερώνοντας έτσι το σύστημα και ολοκληρώνοντας τη συναλλαγή.
Το καλοκαίρι η εφαρμογή θα επεκταθεί και σε επιχειρήσεις διοργάνωσης εκδηλώσεων, όπως γάμους, βαφτίσεις και πάρτι.
Τι δεδομένα θα καταγράφονται
Το ψηφιακό πελατολόγιο αποτελεί τη σύγχρονη εκδοχή του βιβλίου πελατών, που παλαιότερα τηρούσαν πολλές επαγγελματικές ομάδες. Με τη νέα μορφή του, οι διασταυρώσεις και οι έλεγχοι γίνονται πιο εύκολοι, μειώνοντας την ανάγκη για επιτόπιες επισκέψεις ελεγκτών.
Για τους επαγγελματίες, το ψηφιακό πελατολόγιο αυτοματοποιεί τη διαχείριση πελατών και διασφαλίζει τη συμμόρφωση με τις φορολογικές απαιτήσεις, προσφέροντας δυνατότητες όπως:
- Καταχώριση νέων πελατών
- Ενημέρωση και τροποποίηση εγγραφών
- Ακύρωση πελατών χωρίς χειροκίνητη υποβολή εγγράφων
- Συσχέτιση εγγραφών με αποδείξεις και παραστατικά
Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, το νέο σύστημα θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να παρακολουθούν καλύτερα τις συναλλαγές τους και να μειώσουν τα λάθη που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πρόστιμα.
Παράλληλα, θα παρέχει στους φορολογικούς ελεγκτές τη δυνατότητα να παρακολουθούν τις συναλλαγές σε πραγματικό χρόνο και να εντοπίζουν επιχειρήσεις με ύποπτα χαμηλό αριθμό δηλωμένων πελατών, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ελέγχους.
Το ψηφιακό δελτίο αποστολής
Τον Ιούνιο, η ΑΑΔΕ ενεργοποιεί το ψηφιακό δελτίο αποστολής, ένα νέο εργαλείο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Μέσω αυτού, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο τη διακίνηση αγαθών σε όλη τη χώρα.
Μετά από αρκετές αναβολές, η απόφαση των Γιώργου Κώτσηρα και Γιώργου Πιτσιλή ορίζει τα εξής χρονοδιαγράμματα για την εφαρμογή του:
- Από 2 Ιουνίου 2025 – Υποχρεωτικό για επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 200.000 ευρώ, καθώς και για όσες διακινούν φάρμακα, ιατρικά αναλώσιμα, ενεργειακά προϊόντα, οικοδομικά υλικά, ανεξαρτήτως τζίρου.
- Από 1η Δεκεμβρίου 2025 – Υποχρεωτικό για όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.
- *Εξαιρούνται επιχειρήσεις που το ύψος των ακαθαρίστων εσόδων τους υπερβαίνει τα 5.000.000 ευρώ, είναι θυγατρικές αλλοδαπής εταιρείας και κάνουν χρήση του εμπορικού/λογιστικού προγράμματος διαχείρισης (ERP) της μητρικής αλλοδαπής εταιρείας.
Από τον Δεκέμβριο του 2025, όλα τα δεδομένα διακίνησης αγαθών θα διαβιβάζονται υποχρεωτικά στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.
Τα νέα ψηφιακά εργαλεία της ΑΑΔΕ
- Ψηφιακό πελατολόγιο: Αρχικά σε επιχειρήσεις του κλάδου αυτοκινήτου – Επέκταση σε εταιρείες εκδηλώσεων το καλοκαίρι.
- Ψηφιακό δελτίο αποστολής: Από 2 Ιουνίου 2025 σε πάνω από 150.000 επιχειρήσεις.
- Ηλεκτρονικό τιμολόγιο: Από το φθινόπωρο, σταδιακή εφαρμογή σε όλες τις επιχειρήσεις.
Το σχέδιο δράσης της ΑΑΔΕ για το 2025
- 26.000 στοχευμένοι φορολογικοί έλεγχοι
- 2.500 έλεγχοι σε μεταβιβάσεις ακινήτων
- 43.000 επιτόπιοι έλεγχοι πρόληψης
- 900 έρευνες για φοροδιαφυγή και απάτες ΦΠΑ
- 87.000 τελωνειακοί έλεγχοι δίωξης
- 13.700 μεταγενέστεροι τελωνειακοί έλεγχοι
- 11.000 έλεγχοι μέσω αυτοκινούμενων X-Rays
- 10.000 ειδοποιήσεις για έξτρα φόρο μέσω ηλεκτρονικών διασταυρώσεων