Έως και 4 δισ. ευρώ παραπάνω από το προβλεπόμενο ήταν το θηριώδες πλεόνασμα του 2024. Και σε αυτή την καταστροφική πολιτική, που αφαίρεσε πόρους 3,8% του ΑΕΠ από την οικονομία (9 δισ. ευρώ), στηρίζονται τώρα οι αναφορές για τις ενισχύσεις σε στρατιωτικούς, ενστόλους κ.α.
Άρα, λεφτά (από την υπερφορολόγηση) υπάρχουν!
Ωστόσο, ενώ υπάρχει «δημοσιονομικός χώρος» για την ενίσχυση των μισθωτών, συνταξιούχων και προκειμένου να ελαφρυνθούν φορολογικά τα μεσαία και χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, η κυβέρνηση εμφανίζεται… σφιχτή στα λαϊκά αιτήματα. Ταυτόχρονα προκλήθηκε ρήγμα στην διακυβέρνηση των φειδωλών. Οι εκλογικές ανάγκες φαίνεται να υπερισχύουν…
Μετά από 6 χρόνια σκληρής περιοριστικής πολιτικής τα εισοδήματα (τόσο το πραγματικό, όσο ακόμη και το ονομαστικό), βρίσκονται ακόμη κάτω του επιπέδου που ήταν το 2010 (μόνο στην Ελλάδα απ όλες τις χώρες που πέρασαν μνημόνια).
Επιπλέον, οι Έλληνες εργαζόμενοι έχουν το χαμηλότερο, με τα τη Βουλγαρία, διαθέσιμο εισόδημα, το οποίο κινείται στο 70% του μέσου ευρωπαϊκού όρου (Eurostat).
15 έτη μνημόνια
Άρα, στην Ελλάδα έχουμε μνημόνια 15 έτη τώρα.
Μια κατάσταση η οποία κραυγάζει πως δεν είναι διαχειρίσιμη. Ούτε οικονομικά, ούτε πολιτικά…
Από την στιγμή που κατά τους πρώτους μήνες του έτους ξεκίνησαν οι συζητήσεις για το «πακέτο της ΔΕΘ» (Σεπτέμβριος 2025) και για αυξήσεις που θα ισχύσουν το… 2026, προβλέπεται πλειοδοσία «παροχών» και πολιτική υπερθέρμανση..
Όταν ξεκινά η συζήτηση για παροχές (ή η παροχολογία) οι εκλογές έρχονται σε μερικούς μήνες…
Ήδη οι δημοσκοπήσεις και οι ανταγωνισμοί στη ΝΔ ανοίγουν τα κρατικά ταμεία.
Εν όψει της μετακίνησης Χατζηδάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρώην υπουργός Οικονομικών πριν λίγες ημέρες μίλησε για υπερ-πλεόνασμα (και) για την περσινή χρήση (σ.σ. όπως και το 2023). Το οποίο αρχικά ανέφερε στο 3,5% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 2,1% στον προϋπολογισμό.
Τελικά το υπερ-πλεόνασμα θα ξεπεράσει το 3,8% του ΑΕΠ ή τα σχεδόν 9 δισ. ευρώ
Έκρηξη ΦΠΑ
Αυτή η «επιτυχία» οφείλεται στην αύξηση κατά 16,3% του ΦΠΑ το 2024, έναντι του 2023 (από 16,38 δισ. ευρώ, στα 19,05 δισ.).
Ωστόσο, από τα επιπλέον 2,67 δισ. των εισπράξουν ΦΠΑ μόνο το 1 στα 3 ευρώ αποδίδεται στη «φορολογική συμμόρφωση», από την ίδια την ΑΑΔΕ.
Τα περισσότερα έσοδα από έμμεσους φόρους οφείλονται στην… ακρίβεια.
Ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις που θα συνεχιστούν, όπως μας ενημερώνει ο αρμόδιος για την αγορά υπουργός Ανάπτυξης Τ.Θεοδωρικάκος. Κατά συνέπεια, και όσο η κυβέρνησης δεν μειώνει τους συντελεστές ΦΠΑ, η φοροαφαίμαξη θα συνεχιστεί και φέτος…
Οι διεκδικήσεις
Την ίδια στιγμή εργαζόμενοι και συνταξιούχοι μπαίνουν στη «μάχη» των διεκδικήσεων.
Έτσι έχει διαμορφωθεί ένα άτυπο χρονοδιάγραμμα διεκδικήσεων ως έξης:
- Στρατιωτικοί: αυξήσεις 13%-20% (μέσα στο 2025).
- Ένστολοι (αστυνομικοί, πυροσβέστες κ.α.) έως 10% (2026).
- Συνταξιούχοι: έκτακτο επίδομα Χριστούγεννα (πιθανόν προκαταβολή Αναδρομικών).
- Μισθωτοί 34 ευρώ (από σήμερα/Απρίλιος)
- Δημόσιο 18 ευρώ (Απρίλιο)
- Δικαστικοί 13ο-14ο μισθό (Αναμένεται απόφαση Μισθοδικείου)
- Πρότυπη δίκη για Δώρα Δημ.Υπαλλήλων (Ιούνιος 2025)
- Ελ.Επαγγελματίες: Μείωση 30% τεκμηρίων (φορολογική δήλωση 2026)
- Αλλαγή φορολογικής κλίμακας (μείωση συντελεστή 45% από 2026)