Οικονομία

Κοινωνικό μέρισμα: Το καλό και το κακό σενάριo για κριτήρια, ποσά και δικαιούχους

Κοινωνικό μέρισμα: Μεγάλη αγωνία υπάρχει για το κοινωνικό μέρισμα 2019, καθώς σε 15 μέρες από τώρα στις 20 Νοεμβρίου η κυβέρνηση θα πάρει την απόφαση για το αν θα δοθεί, ποιο θα είναι το ποσό που θα δοθεί και ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι. Ακριβώς αυτό θα καθοριστεί με τα κριτήρια.

 

Είναι προφανές ότι όσο περισσότερα είναι τα λεφτά, τόσο πιο ελαστικά θα είναι τα κριτήρια. Όσο λιγότερα είναι όμως τα χρήματα, τόσο πιο αυστηρά θα είναι και τα κριτήρια.

Τα σενάρια είναι δύο. Το ένα σχετικά ευχάριστο και το άλλο δυσάρεστο σενάριο για το κοινωνικό μέρισμα. 

Οι αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα, εφόσον δώσει έγκριση το ΥΠΟΙΚ, θα ξεκινήσουν τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου ενώ το ποσό θα δοθεί λίγο πριν τα Χριστούγεννα, μαζί με το δώρο χριστουγέννων για μισθωτούς.

Μάλιστα η παρούσα κυβέρνηση που κατηγορούσε το ΣΥΡΙΖΑ, για παροχή έκτακτων επιδομάτων την περίοδο των εορτών, προσανατολίζεται στην θεσμοθέτηση κοινωνικού μερίσματος, ως επίδομα κάθε χρόνο.

Εκτιμήσεις που ανεβάζουν το υπερπλεόνασμα πάνω από το 1 δισ. ευρώ δεν επιβεβαιώνονται από κυβερνητικά χείλη. Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας τόνισε πως η πορεία των εσόδων τους τελευταίους μήνες έχει πάει υπέρ το δέον καλά κάτι που αν επαληθευτεί θα αυξήσει το ποσό και τους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος.

Το αρχικό ποσό που είχε ακουστεί για κοινωνικό μέρισμα ήταν 200 εκατ. ευρώ. Αυτό είναι το δυσάρεστο σενάριο.

Το πλέον ευχάριστο, με τα δεδομένα που κινείται η κυβέρνηση είναι τα 400 εκατ. ευρώ. Και πάλι όμως είναι το μισό από το 1 δισ. ευρώ που μοιράστηκε τα τελευταία δύο χρόνια.

Οι επιλογές που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος φέτος, αφορούν:

Την οικονομική στήριξη των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων στο τέλος του χρόνου, μέσω ενός εφάπαξ ποσού (όπως παραδοσιακά συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια),

Την χρησιμοποίηση του υπερπλεονάσματος ως «μαξιλάρι» για την κάλυψη έκτακτων δημοσιονομικών αναγκών, όπως για παράδειγμα τα αναδρομικά των συνταξιούχων που εκκρεμούν από τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας,

Την αξιοποίηση του ποσού για παρεμβάσεις ελάφρυνσης και εισοδηματικής ενίσχυσης νοικοκυριών ευάλωτων κοινωνικών ομάδων όπως άνεργοι, περιστασιακά απασχολούμενοι και γενικά νοικοκυριά που διαβιούν με εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας. Το σενάριο αυτό «φωτογραφίζει» ως δικαιούχους του μερίσματος όσους εισπράττουν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης,

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
«Καμπάνα» από το ΣτΕ στον ΟΤΕ: 3,4 εκατ. ευρώ στον Δήμο Θεσσαλονίκης
Εικόνες: Το εντυπωσιακό shelf cloud πάνω από την Αττική
Chevron Right