Οικονομία

Μπακαλιάρος: Η τιμή του φρέσκου λίγες ώρες πριν την 25η Μαρτίου

Μπακαλιάρος και λινγκ, πώς θα τα ξεχωρίσετε. Οι τιμές ανά είδος και μέγεθος.
Μπακαλιάρος
ΚΑΜΣΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Ο μπακαλιάρος, με σκορδαλιά ή χωρίς, αποτελεί παραδοσιακά το κύριο έδεσμα στο τραπέζι της 25ης Μαρτίου, καθώς ανέκαθεν αποτελούσε μία οικονομική και εύκολα συντηρήσιμη λύση (ο παστός), γεγονός που τον καθιέρωσε για την ημέρα αυτή.

Ωστόσο, στις ημέρες μας, ο μπακαλιάρος δεν είναι πια τόσο… οικονομικός, τουλάχιστον όχι όλα τα είδη που πωλούνται σε αγορές και σούπερ μάρκετ, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη η έρευνα αγοράς από πλευράς καταναλωτών.

Μπακαλιάρος: Οι τιμές για το παραδοσιακό έδεσμα της 25ης Μαρτίου

Παρά την «αλμυρή» τιμή του μπακαλιάρου που φέτος φθάνει ακόμα και τα 26 ευρώ το κιλό, σπάνια απουσιάζει από το γιορτινό τραπέζι.

Για να μειώσουν το κόστος, αρκετοί καταναλωτές προτιμούν να αγοράζουν τον μπακαλιάρο σε κομμάτια ενώ παράλληλα, αυξημένη είναι και η ζήτηση του κατεψυγμένου.

Υπολογίζεται ότι σε σχέση με πέρσι, ο μπακαλιάρος είναι ακριβότερος κατά 20%.

Μιλώντας στο MEGA, o πρόεδρος της ιχθυαγοράς Βαρβακείου Βασίλης Σίμος αναφέρθηκε στις φετινές τιμές, τονίζοντας μεταξύ άλλων:

«Ο μπακαλιάρος ξαλμυρισμένος είναι στα 6,98 το κιλό, μια πολύ καλή τιμή, φρέσκο νωπό μπακαλιάρο από τα 14,98 μέχρι τα 20-22 ευρώ. Βέβαια δεν υπάρχει μεγάλη επάρκεια στο φρέσκο νωπό. Στη Βαρβάκειο αγορά μπορείτε να βρείτε στα έξω μαγαζιά τον αλμυρό που είναι και το έθιμο τύπου λινγκ στα 15-16 ευρώ».

Σημειώνεται ότι η Βαρβάκειος αγορά θα είναι ανοιχτή σήμερα Δευτέρα μέχρι αργά το μεσημέρι.

Στα ύψη ο φρέσκος μπακαλιάρος

Παράλληλα, σε σχετικό ρεπορτάζ του Action24, οι τιμές στον μπακαλιάρο κυμαίνονται από 18 έως 24 ευρώ το κιλό.

  • Μπακαλιάρος με κόκκαλο: Από 18 ευρώ/κιλό
  • Φιλέτο μπακαλιάρου: Από 22 έως 24 ευρώ/κιλό

Ωστόσο, αν κάποιος επιλέξει φρέσκο μπακαλιάρο, θα πρέπει να βάλει ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη καθώς οι τιμές είναι «τσουχτερές».

Φρέσκος μπακαλιάρος:

  • Μεγάλο μέγεθος: 30 ευρώ/κιλό
  • Μεσαίο μέγεθος: 25 ευρώ/κιλό
  • Μικρό μέγεθος: 20 ευρώ/κιλό

Μπακαλιάρος και λινγκ: Δείτε στο βίντεο πώς θα τους ξεχωρίσετε

Αρκετοί επιτήδειοι τις ημέρες αυτές προσπαθούν να παραπλανήσουν τους καταναλωτές, πωλώντας τους κομμάτια από λινγκ ως μπακαλιάρο.

Ιχθυοπώλης περιγράφει στο παρακάτω βίντεο πώς μπορείτε να ξεχωρίσετε το λινγκ από τον μπακαλιάρο:

Από την πλευρά της, η Ένωση Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας και υπενθυμίζει τα εξής σε σχέση με τον μπακαλιάρο και το λινγκ:

«Όπως κάθε χρόνο, στη γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνικής Επετείου της Ελληνικής Επανάστασης, την 25η Μαρτίου, η πλειονότητα των ελληνικών νοικοκυριών προγραμματίζουν να καταναλώσουν, σύμφωνα με το έθιμο, το ιδιαιτέρως δημοφιλές ψάρι της ελληνικής κουζίνας, τον μπακαλιάρο (βακαλάος). Ακριβώς λόγω της δημοφιλίας του όμως, δίνεται η ευκαιρία σε επιτήδειους να παραπλανήσουν το καταναλωτικό κοινό, προσφέροντάς του (με την ίδια τιμή), ένα άλλο ψάρι το οποίο παρουσιάζεται ως μπακαλιάρος, πλην όμως δεν είναι. Το ψάρι αυτό λέγεται λινγκ και ήδη έχουμε διαπιστώσει ότι βρίσκεται στις προθήκες των ιχθυοπωλείων».

Συγκεκριμένα, η Ένωση έδωσε στη δημοσιότητα τις παρακάτω οδηγίες προς τους καταναλωτές:

1. Οι αυθεντικοί υγράλατοι ή αλίπαστοι (παστοί) μπακαλιάροι προέρχονται από περιοχές του Ατλαντικού, του Ειρηνικού και της Γροιλανδίας. Η ελληνική αγορά προμηθεύεται τον μπακαλιάρο κυρίως από τον Ατλαντικό και από Ισλανδία, Φιλανδία και Νορβηγία.

2. Το παστωμένο ψάρι με την ονομασία λινγκ, πωλείται συνήθως δίπλα από τον αυθεντικό υγράλατο μπακαλιάρο, επομένως έχει μεγάλη σημασία να ελέγχουμε τις ταμπέλες του ιχθυοπωλείου. Κάποιοι προμηθευτές αναγράφουν με μικρότερα γράμματα το χαρακτηριστικό «Λίνγκ» ή «Ling» και με μεγαλύτερα γράμματα την περιοχή προέλευσης, π.χ. Ισλανδίας.

3. Τόσο ο αυθεντικός μπακαλιάρος όσο και το λίνγκ, έχουν κόκαλα οπότε η αναγραφή τού χαρακτηριστικού αυτού δεν είναι επαρκής για την αποφυγή της σύγχυσης.

4. O μπακαλιάρος έχει μια χαρακτηριστική λευκή γραμμή που διατρέχει το σώμα του κατά μήκος και από τις δυο του πλευρές. Αν δεν είναι ορατή και από τις δύο πλευρές αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχεί γιατί μπορεί η γραμμή από τη μία πλευρά του ψαριού να είναι κρυμμένη εξαιτίας του φιλεταρίσματος.

5. Μπορούμε να ξεχωρίσουμε την ποιότητα του καλού μπακαλιάρου, όπως και κάθε ψαριού, από το χρώμα του. Πρέπει να είναι λευκός, χωρίς κηλίδες ή κίτρινη απόχρωση και να μην επιλέγουμε ψάρι με ορατές αλλοιώσεις ή κιτρινισμένο χρώμα.

«Επιλέγουμε, πάντοτε, τις αγορές μας μετά από έρευνα ποιότητας και τιμής» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Μπακαλιάρος Chevron Left
Μπακαλιάρος τηγανητός σαν fish and chips - Με απλό κουρκούτι