«Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει κούρεμα των αναδρομικών», διαμηνύει με συνέντευξή του στο iEidiseis.gr ο Αλέξης Μητρόπουλος, ενώ επισημαίνει πως το σενάριο για πολλές δόσεις πρέπει να απορριφθεί.
«Είναι άδικο τη στιγμή που όλοι οι συνταξιούχοι ανέμεναν δικαίωση 8 ετών, τώρα να τους λέγεται ότι θα πληρωθούν αναδρομικά μόνο για 11 μήνες και σε βάθος 5-6 ετών. Είναι ντροπή! Συνιστά εμπαιγμό των συνταξιούχων μας!», αναφέρει, ενώ προειδοποιεί πως η υποχρέωση παραίτησης από τους τόκους για όσους συνταξιούχους είχαν προσφύγει στα Δικαστήρια είναι παράνομη».
Ιδιαιτέρας προσοχής χρήζει η τοποθέτηση του καθηγητή Πανεπιστημίου και προέδρου της ΕΝΥΠΕΚΚ, για το τι εξελίξεις μπορεί να σηματοδοτήσει η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα αναδρομικά των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων: «Εάν το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο αποφανθεί διαφορετικά από το Συμβούλιο Επικρατείας (δηλαδή επιδικάσει λιγότερα ή περισσότερα από το 11μηνο), τότε η υπόθεση, σύμφωνα με το Σύνταγμα, θα οδηγηθεί ενώπιον του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου (ΑΕΔ), που θα έχει τον τελικό λόγο. Εκεί όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά…».
Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει κούρεμα των αναδρομικών. Η ίδια η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ διατάσσει την καταβολή έντεκα (11) μηνών αναδρομικά (για το χρονικό διάστημα 6ος/2015-5ος/2016) και μάλιστα έντοκα
-Πώς κρίνετε τις πληροφορίες για ενδεχόμενο κούρεμα στα αναδρομικά των συνταξιούχων κ. Μητρόπουλε;
-Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει κούρεμα των αναδρομικών. Η ίδια η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ διατάσσει την καταβολή έντεκα (11) μηνών αναδρομικά (για το χρονικό διάστημα 6ος/2015-5ος/2016) και μάλιστα έντοκα.
Εξάλλου θα ήταν απαράδεκτο και από ηθικής άποψης. Οι συνταξιούχοι είχαν δικαιωθεί το 2015 με την υπ’αριθ. 2287/2015 απόφαση ΟλΣτΕ, η οποία είχε εκδοθεί επί πιλοτικής δίκηςπου είχε προκαλέσει το φθινόπωρο του 2014 πάλι ο κ.Βρούτσης, ο σημερινός υπουργός Εργασίας. Είχε και τότε επιδιώξει να μην χορηγηθούν τα αναδρομικά από τις περικοπές του δικού του νόμου (ν.4093/2012) και του νόμου Κουτρουμάνη (ν.4051/2012).
Επομένως, η Πρόεδρος του ΣτΕ κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου κακώς δέχτηκε δεύτερη πιλοτική δίκη για το ΙΔΙΟ νομικό ζήτημα από τον ΙΔΙΟ υπουργό, ο οποίος προέβαλε τους ΙΔΙΟΥΣ ισχυρισμούς όπως και το 2014, πολύ περισσότερο που είχε ήδη εκδοθεί η προαναφερόμενη αμετάκλητη απόφαση για το ζήτημα αυτό. Αυτά τα κατέθεσα προφορικώς και κατά τη συζήτηση στις10/1/2020 ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ, αντιδικώντας σε έντονο ύφος μαζί της.
-Και τυχόν δόσεις σε τι βάθος χρόνου πρέπει να είναι; Γιατί για ανθρώπους μεγάλης ηλικίας μιλάμε…
-Οι συνταξιούχοι μας απαιτούσαν αναδρομικά 90 μηνών (Ιανουάριος 2013-Ιούλιος 2020). Η Ολομέλεια του ΣτΕ, όμως, ανέτρεψε προηγούμενη δική της απόφαση για το ίδιο θέμα και επιδίκασε αναδρομικά μόνο 11 μηνών. Με την πρωτοφανή αυτή απόφαση στα παγκόσμια δικαστικά χρονικά στέρησε από τους συνταξιούχους συνολικά 30 δις περίπου ευρώ (χωρίς τους τόκους)!!
Το σενάριο για πολλές δόσεις πρέπει να απορριφθεί. Τα λιγοστά αναδρομικά θα εξαϋλωθούν. Είναι άδικο τη στιγμή που όλοι οι συνταξιούχοι ανέμεναν δικαίωση 8 ετών, τώρα να τους λέγεται ότι θα πληρωθούν αναδρομικά μόνο για 11 μήνες και σε βάθος 5-6 ετών. Είναι ντροπή! Συνιστά εμπαιγμό των συνταξιούχων μας!
-Κυκλοφορούν, όμως και άλλα σενάρια, περί παραίτησης των δικαιούχων από τους τόκους ή περί απαγόρευσης προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το σύνολο των αναδρομικών, από τον Ιανουάριο του ΄13 και μέχρι σήμερα…
-Καλό θα είναι οι πολίτες να ενημερώνονται από αξιόπιστες πηγές και να μην αναπαράγουν σενάρια από αδαείς μνημονιακούς δημοσιολόγους.
Όλοι δικαιούνται αναδρομικά 5 ετών τουλάχιστον, με το ετήσιο επιτόκιο να είναι 6% για τα έτη μέχρι το 2019 και 3% για το 2020. Η υποχρέωση παραίτησης από τους τόκους για όσους συνταξιούχους είχαν προσφύγει στα Δικαστήρια είναι παράνομη. Πολύ περισσότερο που τα Ελληνικά Δικαστήρια, με πλείστες αποφάσεις, έχουν αναγνωρίσει την υποχρέωση του Δημοσίου να καταβάλει τους νόμιμους τόκους επί των εισπραχθέντων αναδρομικών.
Η πρόσφατη απόφαση που επιδικάζει –και μάλιστα αναδρομικώς- τόκους πενταετίας σε όσους καταβλήθηκαν/επιστράφηκαν οι παράνομες περικοπές των συντάξεών τους, είναι η υπ’αριθ. 5148/2020 απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθήνας που αποφάνθηκε ότι το Ελληνικό Δημόσιο πρέπει να καταβάλει και τους τόκους των προηγουμένων ετών στους ένστολους και δημοσίους υπαλλήλους, στους οποίους η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χορήγησε αναδρομικά στα τέλη του 2018, σε υλοποίηση σχετικών δικαστικών αποφάσεων.
Επίσης ουδείς μπορεί να υποχρεώσει τους συνταξιούχους για προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα ποσά που δεν επιδίκασε το ΣτΕ. Αναμένουμε το επίσημο κείμενο της απόφασης και προσωπικώς προτίθεμαι να αναλάβω πρωτοβουλία να συζητήσουμε μαζί με τους άλλους νομικούς παραστάτες των συνταξιούχων μας τα νομικά περιθώρια προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Το σενάριο για πολλές δόσεις πρέπει να απορριφθεί. Τα λιγοστά αναδρομικά θα εξαϋλωθούν. Είναι άδικο τη στιγμή που όλοι οι συνταξιούχοι ανέμεναν δικαίωση 8 ετών, τώρα να τους λέγεται ότι θα πληρωθούν αναδρομικά μόνο για 11 μήνες και σε βάθος 5-6 ετών. Είναι ντροπή! Συνιστά εμπαιγμό των συνταξιούχων μας!
-Από την προσφυγή στο Ελεγκτικό Συνέδριο των δημοσίων υπαλλήλων και των στρατιωτικών, τι να αναμένουμε κ. Μητρόπουλε; Και τι ενδεχόμενοι κίνδυνοι υπάρχουν;
-Στα μέσα Φεβρουαρίου 2020 ενώπιον της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου εκδικάστηκε ίδια υπόθεση για τα αναδρομικά των συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων και ενστόλων από τις περικοπές των νόμων Βρούτση και Κουτρουμάνη. Αναμένουμε την έκδοση απόφασης. Εάν το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο αποφανθεί διαφορετικά από το Συμβούλιο Επικρατείας (δηλαδή επιδικάσει λιγότερα ή περισσότερα από το 11μηνο), τότε η υπόθεση, σύμφωνα με το Σύνταγμα, θα οδηγηθεί ενώπιον του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου (ΑΕΔ), που θα έχει τον τελικό λόγο.
Εκεί όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά…
Όλοι δικαιούνται αναδρομικά 5 ετών τουλάχιστον, με το ετήσιο επιτόκιο να είναι 6% για τα έτη μέχρι το 2019 και 3% για το 2020. Η υποχρέωση παραίτησης από τους τόκους για όσους συνταξιούχους είχαν προσφύγει στα Δικαστήρια είναι παράνομη
-Τελικά, σε ποιο ύψος ανέρχονται οι περικοπές των συντάξεων και πώς καταμερίζονται στις κυβερνήσεις;
-Τις μεγάλες περικοπές των συντάξεων 30 και πλέον δις ευρώ προκάλεσαν οι νόμοι Κουτρουμάνη και Βρούτση του 2012. Με αυτούς τους νόμους έγινε η «σφαγή» κύριων και επικουρικών συντάξεων και η κατάργηση των Δώρων-Επιδομάτων για τους συνταξιούχους. Οι μειώσεις στις συντάξεις ήταν απότομες, βίαιες και μεγάλες. Αν προσθέσουμε και το «κούρεμα» (PSI) των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων με τον νόμο Βενιζέλου, οι συνολικές περικοπές ανέρχονται πάνω από 60 δις ευρώ αφού, σύμφωνα με έγκυρες επιστημονικές μελέτες, τα Ασφαλιστικά Ταμεία απώλεσαν απότο PSI στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά πάνω από 26 δις ευρώ.
Δυστυχώς με τις πρόσφατες αποφάσεις, αλλά και τις υπ’αριθ. 1890-1891/2019 αποφάσεις για τον νόμο Κατρούγκαλου, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο νομιμοποίησε ως ισχύουσες και συνταγματικές τις περικοπές του 2012, δηλαδή τις διατάξεις των μνημονιακών νόμων 4051/2012 και 4093/2012 και θεώρησε ότι πρέπει να ισχύουν για όλα τα χρόνια μετά τον νόμο Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016).
Θεωρώ ότι με τις πρόσφατες αποφάσεις, αλλά και με τις αποφάσεις του 2019,με τις οποίες ακυρώθηκαν ορισμένα μόνο άρθρα του νόμου Κατρούγκαλου, τρώθηκε ανεπανόρθωτα το κύρος της Δικαιοσύνης και η ανεξαρτησία της.
Η κυρία Πρόεδρος του ΣτΕ και νυν Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, που έκανε δεκτή τη δεύτερη όμοια αίτηση του ίδιου υπουργού για δεύτερη πιλοτική δίκη και για το ίδιο θέμα,δεν έπραξε ορθά αφού η σημερινή κυβέρνηση είχε στόχο την ανατροπή της υπ’αριθ. 2287/2015 απόφασης ΟλΣτΕ, που είχε δικαιώσει τους συνταξιούχους μας. Έτσι όμως η κυρία Πρόεδρος του ΣτΕ επέτρεψε να «ανοίξει η κερκόπορτα» για τη βίαιη φτωχοποίηση ευρύτερων στρωμάτων των συνταξιούχων μας, όπως είχε πράξει μερικούς μήνες νωρίτερα όταν, υπό την προεδρεία της, είχε ακυρωθεί ομόφωνη απόφαση του ΣΤ’ Τμήματος του ΣτΕ και τελικώς είχε αναγνωριστεί (1307/2019 ΟλΣτΕ) ως συνταγματική η κατάργηση των Δώρων-Επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων!