Όπως και στην προστασία στην πρώτης κατοικίας έτσι και στη ρύθμιση της εφορίας θα εξαιρεθούν όσοι έχουν καταθέσεις άνω των 15.000 ευρώ ή περιουσία, κινητή και ακίνητη (πλην της πρώτης κατοικίας), την οποία θα μπορούσαν να εκποιήσουν για να αποπληρώσουν τις οφειλές τους.
Ως φαίνεται, οι θεσμοί δε δέχονται ρύθμιση ευνοϊκή χωρίς όρους. Στη ρύθμιση τη εφορίας θα περιλαμβάνονται περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια και θα μπορούν να ενταχθούν μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι και επιχειρηματίες που δεν εντάσσονται στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Εκτός από τα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια μπαίνουν και άλλες…προδιαγραφές.
Σύμφωνα με πληροφορίες δε θα ισχύσουν τα ίδια μέτρα και τα ίδια σταθμά για τους οφειλέτες δίνοντας ακόμα και εάν έχουν τα ίδια χρέη, στη λογική του ότι δε μπορεί δύο φορολογούμενοι να χρωστούν ίδιο ποσό και να τους χορηγηθεί ο ίδιος αριθμός δόσεων, τη στιγμή που ένας εκ των δύο έχει τριπλάσιο εισόδημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα ρύθμιση θα προβλέπει:
-Εισοδηματικά όρια ανάλογα με την ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια (12.500 ευρώ για τον άγαμο 8.500 για τη σύζυγο, προσαύξηση για τα παιδιά)
– Διαγραφή των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. Ανάλογα με το ύψος της οφειλής αλλά και τον χρόνο που δημιουργήθηκαν αυτές θα κλιμακώνεται το «κούρεμα» στις προσαυξήσεις το οποίο θα φθάνει στην πλήρη διαγραφή σε ορισμένες περιπτώσεις.
– Διαγραφή του 95% των οφειλών από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση.
Δόσεις
Όσον αφορά δε το κατώτερο ποσό που θα μπορεί να καταβάλει ανά δόση ο φορολογούμενος, αυτό προσδιορίζεται επί του παρόντος περί τα 30 ευρώ έως 50 ευρώ.
’Οσον αφορά τον αριθμό των δόσεων, οι έχοντες υψηλή φοροδοτική ικανότητα θα τυγχάνουν λιγότερων δόσεων από θα έχουν λόγου χάριν τα χαμηλά εισοδήματα, ενώ επίσης όσοι χρωστούν μικρά ποσά (σημειώενται ότι έως 500 ευρώ χρωστούν 2,2 εκατομμύρια οφειλέτες από τα 4 εκατομμύρια) θα τους χορηγούνται και λιγότερες δόσεις αποπληρωμής για το χρέος τους.