Οικονομία

ΕΤΕΑΕΠ: Ανεβαίνουν τα ειδοποιητήρια για τις πληρωμές

Από σήμερα, η διοίκηση του ΕΤΕΑΕΠ ξεκίνησε την ανάρτηση των ειδοποιητηρίων.

Εισφορές επικούρισης ή και εφάπαξ, για πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον 27 μήνες, καλούνται από σήμερα να πληρώσουν περίπου 250.000 μη μισθωτοί. Το νέο καθεστώς εισφορών επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ ξεκαθάρισε την περασμένη Παρασκευή, με δύο εγκυκλίους του υπουργείου Εργασίας, και πλέον, από σήμερα, η διοίκηση του ΕΤΕΑΕΠ ξεκίνησε την ανάρτηση των ειδοποιητηρίων.

Οπως αναφέρει το υπουργείο, ως καταληκτική ημερομηνία καταβολής ορίζεται η 12η Απριλίου 2019, με αντίστοιχη εναρκτήρια ημερομηνία πληρωμής την 5η Απριλίου 2019.

Σύμφωνα μάλιστα με το υπουργείο, οι συγκεκριμένες εισφορές επικούρισης και εφάπαξ θα παρακρατούνται από τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους με παράλληλη ασφάλιση, μόνο μια φορά.

Αντίστοιχα, και στην περίπτωση της μισθωτής απασχόλησης και παράλληλα αμοιβής με δελτίο παροχής υπηρεσιών, η κράτηση θα γίνεται μόνο από την μισθωτή απασχόληση. Η ελάχιστη εισφορά επικούρισης και εφάπαξ υπολογίζονται με βάση τον εκάστοτε κατώτατο μισθό, ήτοι, 586,08 ευρώ για εισφορές έως και τον Ιανουάριο του 2019 και 650 ευρώ για εισφορές που ισχύουν από τον Φεβρουάριο και εφεξής.

Στην πράξη, όλοι οι μισθωτοί καλούνται να πληρώσουν διπλές εισφορές επικούρισης και εφάπαξ, στο σύνολο του εισοδήματός τους κάθε φορά και όχι χαμηλότερες από αυτές που αντιστοιχούν στον εκάστοτε κατώτατο μισθό. Οι υπόλοιποι, καταβάλλουν κατά περίπτωση, εισφορές μόνο μία φορά.

Συγκεκριμένα, στις περιπτώσεις παράλληλης ασφάλισης, οι εισφορές για την επικουρική ασφάλιση και το εφάπαξ παρακρατούνται μόνο μια φορά επί του προβλεπόμενου κατώτατου μισθού, ανεξαρτήτως του αριθμού των υπαγόμενων δραστηριοτήτων. Αλλά και στην περίπτωση μισθωτής απασχόλησης και παράλληλης αυτοαπασχόλησης, η κράτηση θα γίνεται μόνο από τη μισθωτή απασχόληση, εφόσον αυτή αντιστοιχεί σε πλήρες ποσό κατώτατου μισθού.

Ειδικότερα, στην περίπτωση παράλληλης απασχόλησης, εάν ο ασφαλισμένος είναι μισθωτός, και κατά συνέπεια η κράτηση γίνεται επί των αποδοχών του, οι εισφορές παρακρατούνται για κάθε εισόδημα – απασχόληση. 

Στις περιπτώσεις που για κάποιες δραστηριότητες γίνεται κράτηση επί του εισοδήματος (των αποδοχών) λόγω μισθωτής απασχόλησης και παράλληλα υπάρχει ελεύθερο επάγγελμα, η κράτηση γίνεται μόνο επί των εισοδημάτων (των αποδοχών) των δραστηριοτήτων από την μισθωτή απασχόληση. Για παράδειγμα μηχανικός που εργάζεται ως μισθωτός στο Δημόσιο με μισθό π. χ. 1.000 ευρώ μηνιαίως και παράλληλα διατηρεί τεχνικό γραφείο θα καταβάλλει εισφορά μόνο επί του μισθωτού εισοδήματος δηλαδή 70 ευρώ (ήτοι 1.000 € Χ 7 %) το οποίο επιμερίζεται σε ποσό 35 ευρώ για τον εργοδότη και 35 ευρώ για τον εργαζόμενο. Σε περιπτώσεις μερικής απασχόλησης γίνεται κράτηση από το μισθό και το ποσό που υπολείπεται έως τη συμπλήρωση του κατώτατου μισθού καλύπτεται από τις δραστηριότητες του ελεύθερου επαγγελματία.

Για τα «μπλοκάκια» που έχουν υπαχθεί στο ειδικό καθεστώς του άρθρου 39 παράγραφος 9 του Νόμου Κατρούγκαλου, η εγκύκλιος αναφέρει πως δεν υπάρχει κάποια αλλαγή. Εξακολουθούν και εφαρμόζονται οι εισφορές ως ίσχυαν με βάση τις διατάξεις περί μισθωτών. Δηλαδή παρακρατείται το 7% για επικούριση και επιμερίζεται 3,5% για τον εργοδότη και 3,5% για τον εργαζόμενο. Επίσης από 1/1/2019 οι εν λόγω ασφαλισμένοι με μπλοκάκι – οιονεί μισθωτοί μηχανικοί και υγειονομικοί θα καταβάλλουν 4% εισφορά επί του κατώτατου για εφάπαξ, όπως έχουν υποχρέωση.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Οι κακοποιοί αλωνίζουν ανενόχλητοι στο ΑΠΘ
ΕΤΕΑΕΠ: Πώς θα δείτε το ειδοποιητήριο για την πληρωμή
Chevron Right