Οικονομία

Συντάξεις χηρείας: Αυξήσεις 40% αναδρομικά

Αυξήσεις και στις συντάξεις χηρείας κατά 40% που έχουν ήδη εκδοθεί με βάση το νόμο Κατρούγκαλου προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας, καθώς η αύξηση του ποσοστού αναπλήρωσης από 50% σε 70%, θα ισχύσει αναδρομικά, από 13 Μαΐου του 2016.

Αυξήσεις και στις συντάξεις χηρείας κατά 40% που έχουν ήδη εκδοθεί με βάση το νόμο Κατρούγκαλου προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας, καθώς η αύξηση του ποσοστού αναπλήρωσης από 50% σε 70%, θα ισχύσει αναδρομικά, από 13 Μαΐου του 2016.

Επί της ουσίας, περί τις 40.000 συντάξεις επανϋπολογίζονται, ενώ με την συγκεκριμένη ρύθμιση προβλέπεται να λάβουν αναδρομικά ακόμη και έως 35 μηνών.

Επίσης, καταργείται µε καθαρή διατύπωση το ηλικιακό όριο των 55 ετών. Οπως αναφέρεται στην επίµαχη διάταξη, «οι ηλικιακοί περιορισµοί καταργούνται και οι συντάξεις λόγω θανάτου συνταξιούχου ή ασφαλισµένου καταβάλλονται στους επιζώντες συζύγους ανεξάρτητα από την ηλικία τους, ακόµα και µετά την παρέλευση τριετίας».

Παράλληλα,διατηρείται η σύνταξη λόγω θανάτου που δικαιούνται τα άγαµα παιδιά µέχρι την ηλικία των 24 ετών, ανεξάρτητα από το αν σπουδάζουν ή όχι.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο επιζών σύζυγος δεν δικαιούται σύνταξη εφόσον ο θάνατος του συνταξιούχου ή του ασφαλισµένου συζύγου επήλθε πριν από την πάροδο 3 ετών -αντί για 5 που ίσχυε έως τώρα- από τον γάµο. Μετά την πάροδο της τριετίας, αν ο επιζών εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή λαµβάνει σύνταξη από οποιαδήποτε πηγή, καταβάλλεται, αναλόγως της χρονικής διάρκειας της εργασίας ή της αυτοαπασχόλησης, το 50% της σύνταξης, η οποία όµως δεν µπορεί να υπολείπεται από τα κατώτατα όρια των 360- 384 ευρώ.

Τέλος, στα δικαιούχα σύνταξης παιδιά θανόντος ασφαλισµένου ή συνταξιούχου χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα και παροχές υγειονοµικής περίθαλψης σε είδος ακόµα και µετά το 24ο έτος της ηλικίας τους και µέχρι τα 35.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Σαντορίνη: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Πύργος Καλλίστης
120 δόσεις: Το νομοσχέδιο στη Βουλή
Chevron Right