Έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε Δικηγόρους, Μηχανικούς και Οικονομολόγους λόγω της καραντίνας Νοεμβρίου προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε την Τρίτη το βράδυ στη Βουλή. Στο εν λόγω σχέδιο δεν περιλαμβάνεται η περιβόητη ρύθμιση για τις απλήρωτες υπερωρίες.
Αν και δεν αναγράφεται ποσό, το οποίο θα εξειδικευτεί με υπουργική απόφαση, η ρύθμιση έρχεται να «διορθώσει» την εξαγγελία των μέτρων για το «κλείδωμα» της οικονομίας αυτόν τον μήνα, από τα οποία δεν προβλεπόταν ενίσχυση των επιστημόνων ελευθέρων επαγγελματιών. Εν αντιθέσει με μέτρα ενίσχυσης της περασμένης άνοιξης.
Και τώρα, προϋπόθεση λήψης του εφάπαξ επιδόματος είναι η αναστολή λειτουργίας του Γραφείου, με κρατική εντολή, κάποιο διάστημα μεταξύ Μαρτίου του 2020 και σήμερα…
Με δεδομένο ότι κατά την επόμενη περίοδο (Δεκέμβριος) θα υλοποιείται η «επιστρεπτέα προκαταβολή 4», η οποία όμως αφορά σε μειωμένους τζίρους των επιχειρήσεων την περίοδο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2020, εν σχέσει με το αντίστοιχο δίμηνο του 2019.
Έτσι, γίνεται σαφές ότι η οποιαδήποτε ενισχύσει για την τρέχουσα καραντίνα θα δοθεί μετά την Πρωτοχρονιά. Συν ο γεγονός ότι για την «επιστρεπτέα προκαταβολή 4», που θα υλοποιηθεί τώρα, προβλέπονται ποσά σχεδόν 1,2 δις ευρώ, ενώ για την τρέχουσα περίοδο της καραντίνας (Νοέμβριος), η οποία είναι γενική και πανελλαδική, προβλέπονται μόλις 700 εκ. ευρώ («επιστρεπτέα προκαταβολή 5».
Με αυτά τα δεδομένα οι επιστήμονος ελεύθεροι επαγγελματίες (σ.σ. ίσως πλην των Γιατρών που φαίνεται να διατηρούν την πελατεία τους), ενώ πλήττονται ιδιαίτερα από την καραντίνα, ταυτόχρονα είχαν αποκλειστεί από την κρατική ενίσχυση. Κάτι που είχε δημιουργήσει αίσθηση, με τους δικηγορικούς συλλόγους να κινούνται δραστήρια στο παρασκήνιο, ενώ στην κυβέρνηση είχε φθάσει ο απόηχος της δυσαρέσκειας.
Τώρα, με την διάταξη του υπουργείου Εργασίας προβλέπεται έκτακτη-εφάπαξ οικονομική ενίσχυση η οποία αναμένεται να δοθεί πριν τα Χριστούγεννα, μαζί με την ενίσχυση των χαμηλόμισθων και την καταβολή μέρους του Δώρου του ιδιωτικού τομέα.
Το κόστος θα βαρύνει τον ΟΑΕΔ και τον Ειδικό Λογαριασμό ασφάλισης έναντι της ανεργίας των ελευθέρων επαγγελματιών.
Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην Έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο δεν μπορεί να υπολογίσει το κόστος του επιδόματος για τον ΟΑΕΔ αφού δεν προσδιορίζεται το ύψος αυτού. Επίσης, από την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων και εργαζομένων κατά τρεις (3) ποσοστιαίες μονάδες από 1/1/2020, θα μειωθούν (σύμφωνα με το ΓΛΚ) τα έσοδα του ΟΑΕΔ κατά 571 εκ. ευρώ το χρόνο.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι στο νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνεται η περιώνυμη διάταξη για τις απλήρωτες υπερωρίες. Η οποία αναμένεται να έρθει στη Βουλή με το νέο χρόνο και σε συνάρτηση με την υποχώρηση της πανδημίας.