Οικονομία

Τα «κλεμμένα» ένσημα της πανδημίας και ο κίνδυνος για τη Σαντορίνη

Μπορεί το Δημόσιο να σου «φάει» ένσημα; Συνέβη, αλλά διαγράφεται ο κίνδυνος να επαναληφθεί με αφορμή τους σεισμούς στη Σαντορίνη…

Το κράτος, δια των ελεγκτικών αυτού μηχανισμών, έχει ταχθεί να ελέγχει την «μαύρη»-ανασφάλιστη εργασία. Μπορεί το Δημόσιο να σου «φάει» ένσημα;

Όχι μόνο συνέβη, αλλά διαγράφεται ο κίνδυνος να επαναληφθεί τώρα με αφορμή τους σεισμούς της ευρύτερης περιοχής της Σαντορίνης

Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι βγήκαν σε υποχρεωτική αναστολή εργασίας στη διάρκεια της πανδημίας (2020-22) και ελάμβαναν 534 ευρώ το μήνα, κάτι σαν επίδομα αντιμετώπισης των στοιχειωδών οικονομικών τους υποχρεώσεων, είχαν παράλληλα τη διαβεβαίωση της κυβέρνησης ότι θα τους καλύψει και τα ένσημα. Τον χρόνο ασφάλισης στο ύψος προβλεπόμενων αμοιβών…

Μετά την πανδημία όμως, όσοι κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης διαπίστωσαν ότι, ναι μεν είχαν μπει τα ένσημα (ο χρόνος ασφάλισης) για την κύρια σύνταξη, ωστόσο δεν υπήρχαν εισφορές για τον αντίστοιχο χρόνο στο επικουρικό ταμείο.

Με αποτέλεσμα, κυρίως οι μισθωτοί, αλλά μια πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες (όπως είναι οι Δικηγόροι που έχουν επικουρικό κ.α.), οι οποίοι βγήκαν υποχρεωτικά σε αναστολή σύμβασης, τελικά να έχουν χάσει τον χρόνο ασφάλισης στο επικουρικό ΕΤΕΑΕΠ.

«Ενώ η κυβέρνηση, στη διάρκεια της καραντίνας, διαβεβαίωνε τους εργαζόμενους ότι θα έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, τελικά μας περιέπαιξε» αναφέρει ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επισιτισμού-Τουρισμού Γιώργος Χότζογλου, της μεγαλύτερης Ομοσπονδίας του Ιδιωτικού Τομέα οι εργαζόμενοι της οποίας επλήγησαν ιδιαιτέρα από την πανδημία.

Χάνουν την επικουρική

Με αποτέλεσμα, όσοι τώρα προσέρχονται να συνταξιοδοτηθούν με 40ετία στο 62ο έτος, ναι μεν να λαμβάνουν πλήρη (κύρια) σύνταξη, αλλά κουτσουρεμένη επικουρική με κρατική ευθύνη.

Σε ακόμη δυσμενέστερη κατάσταση έχουν βρεθεί όσοι επιχείρησαν να συνταξιοδοτηθούν με μειωμένη στο 62ο έτος (100 ένσημα κάθε χρόνο την τελευταία 5ετία για τους πρωτοασφαλισμένους πριν το 1993 και 750 συνολικά κατά την τελευταία 5ετία για τους νεώτερους ασφαλισμένους).

Σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν συμπλήρωση τις ελάχιστες προϋποθέσεις για την λήψη της επικουρικής σύνταξης. Με αποτέλεσμα 13 έτη εισφορών, με κρατική ευθύνη, να πετιούνται στον κάδο των αχρήστων, αφού με τον νόμο 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου), καταργήθηκε και η πρόβλεψη επιστροφής των εισφορών στην επικουρική ασφάλιση…

Σε ανάλογα δύσκολη θέση βρίσκονται και όσοι συνταξιοδοτούνται στο 67ο έτος με όσα ένσημα διαθέτουν. Και τότε απαιτείται η συμπλήρωση 15ετίας για την χορήγηση της επικουρικής, ενώ (ακόμη) δεν προβλέπεται η αναγνώριση πλασματικών ετών για συμπλήρωση των ελάχιστων προϋποθέσεων. Εφόσον υφίστανται πλασματικά, εάν υπάρχει η οικονομική ευχέρεια του ασφαλισμένου να τα αναγνωρίσεις…

Στη Σαντορίνη

Στο μεταξύ, αντίστοιχος φόβος να χαθεί ασφαλιστικός χρόνος υπάρχει και τώρα στις σεισμογενείς περιοχές της Αμοργού, Ανάφης και Σαντορίνης. Όπου οι εργαζόμενοι βγήκαν σε υποχρεωτική αναστολή σύμβασης.

Πέραν του γεγονότος ότι η «αποζημίωση» διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα του 2020, δηλαδή στα 534 ευρώ. Ποσό που πριν μια 5ετία αντιστοιχούσε στο 82% του βασικού-εισαγωγικού μισθού, οποίος τότε διαμορφωνόταν στα 630 ευρώ.

Σήμερα, που ο βασικός μισθός έχει ανέλθει στα 830 ευρώ, θα έπρεπε η αποζημίωση να φτάσει στα 680 ευρώ.

Σχετική κοινή επιστολή στην υπουργό Αργάσεις Νίκη Κεραμέως έστειλε χθες η ΓΣΕΕ και η Ομοσπονδία Τουρισμού-Επισιτισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Δύο πρωτοβουλίες από το ΠΑΣΟΚ: Για τη Δικαιοσύνη και τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης
Οι γελοιότητες του ΣΥΡΙΖΑ δίνουν «ανάσα» στην κυβέρνηση και τον Κ. Μητσοτάκη
Chevron Right