Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Aktor, Αλέξανδρος Εξάρχου, εστίασε στην έναρξη του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας, μετά την ολοκλήρωση της κεφαλαιακής ενίσχυσης ύψους 200 εκατ. ευρώ, κατά τη διάρκεια της χθεσινής τελετής έναρξης της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου.
Επιβεβαίωσε το μεσοπρόθεσμο σχέδιο επενδύσεων ύψους 2 δισ. ευρώ έως το 2030, το οποίο καλύπτει το σύνολο των δραστηριοτήτων του ομίλου. Οι επενδύσεις αυτές θα χρηματοδοτηθούν μέσω δανεισμού, καθώς και πιθανών συνεργασιών με τρίτους επενδυτές.
Όπως επεσήμανε ο κ. Εξάρχου, υπάρχει ενεργό ενδιαφέρον από infrastructure funds για απώτερη συνεργασία με τον όμιλο, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει το πεδίο μιας μελλοντικής συνεργασίας.
Ο κ. Εξάρχου αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση εξαγορών έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 250 MW εντός του πρώτου τριμήνου του 2025, με απώτερο στόχο το χαρτοφυλάκιο του ομίλου να περιλαμβάνει 500 MW σε λειτουργία και επιπλέον 500 MW υπό ανάπτυξη έως το τέλος του έτους. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της ΑΜΚ, ποσό 88 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για τη χρηματοδότηση επενδύσεων στον τομέα των ΑΠΕ.
Παράλληλα, προχωρά η διαδικασία εξαγοράς του χαρτοφυλακίου 56 ακινήτων της Prodea, με την οικονομική ολοκλήρωση της συναλλαγής να αναμένεται τον Μάιο, ενώ από τα κεφάλαια της ΑΜΚ θα διατεθούν 50 εκατ. ευρώ. Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2025, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν και οι εξαγορές της τεχνικής εταιρείας Εντελέχεια, καθώς και μιας εταιρείας στον τομέα του facility management.
Σε ό,τι αφορά τον τομέα των Παραχωρήσεων, ο κ. Εξάρχου δήλωσε και πάλι το «παρών» του ομίλου για την εξαγορά εν λειτουργία έργων ή χαρτοφυλακίου έργων σταθερών ταμειακών ροών -πέρα από τους διαγωνισμούς που διεκδικεί απευθείας ο όμιλος-, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει κάποια ώριμη κίνηση.
Ανέφερε πως είναι ανοικτός σε συζητήσεις με όποιο επιχειρηματικό φορέα αποφασίσει την αποεπένδυσή του από αντίστοιχα assets, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα υπάρξει νέα κεφαλαιακή ενίσχυση.
Πληροφορίες που διακινούνται στην αγορά επαναφέρουν το σενάριο προσέγγισης με την Άκτωρ Παραχωρήσεις, του ομίλου Eλλάκτωρ, χωρίς ωστόσο αυτό να επιβεβαιώνεται προσώρας.
O όμιλος Eλλάκτωρ πριν από ένα περίπου χρόνο είχε προβεί σε διάψευση αντίστοιχων δημοσιευμάτων περί πρόθεσης πώλησης του τομέα Παραχωρήσεων σε τρίτους, ωστόσο το διάστημα που μεσολάβησε ίσως έχει δημιουργήσει νέες συνθήκες στην αγορά.
Ο κ. Εξάρχου επανέλαβε ότι ο κατασκευαστικός τομέας παραμένει η «ατμομηχανή» του ομίλου, με ανεκτέλεστο 400 έργων συνολικής αξίας 5 δισ. ευρώ. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι έως το 2025 το ποσό αυτό θα αυξηθεί σε 6 δισ. ευρώ, ενώ ο κύκλος εργασιών στο τέλος της χρήσης αναμένεται να φτάσει τα 1,6 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα για την αγορά της Ρουμανίας, ο κ. Εξάρχου σημείωσε πως η δραστηριότητα της Aktor εμφάνισε αύξηση παραγωγικότητας κατά 160% τον τελευταίο χρόνο, κερδίζοντας το χαμένο έδαφος και την εμπιστοσύνη της εγχώριας αγοράς, που κινείται κυρίως μέσω μεγάλων δημόσιων έργων. Επίσης, ο κ. Εξάρχου εκτίμησε πως μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα υπογραφούν οι δύο συμβάσεις ΣΔΙΤ για τις φοιτητικές εστίες στη Θεσσαλία και την Κρήτη.