Οικονομία

«Σπίτι μου»: 1 στους 4 θα πάρει σπίτι – Έκλεισε το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ

Φέτος ξεκίνησαν και πάλι κάποια στεγαστικά προγράμματα με αρχικό κονδύλι 500 εκ. το οποίο διπλασιάστηκε. Όμως δεν αρκεί ούτε για 10.000 παλαιά σπίτια.

Του ΑΣΕΠ, όπου για μια πρόσληψη στο δημόσιο συμμετέχουν 20 και 30 άτομα, έγινε και με τα στεγαστικά δάνεια της ΔΥΠΑ (νυν ΟΑΕΔ). Στο πρόγραμμα «Σπίτι μου» κατατέθηκαν 40.000 αιτήσεις (μέχρι που έκλεισε πριν μερικές ημέρες η σχετική πλατφόρμα). Εγκρίθηκαν… προεκλογικά πάνω από 33.000 δάνεια. Σπίτι τελικά θα πάρουν λιγότεροι από 10.000….

Τα παλαιά μπακάλικα και εμπορικά εξοβελίστηκαν από το κέντρο της Αθήνας εδώ και χρόνια. Και τα κτήρια μεταμορφώθηκαν σε μοντέρνα καφέ, επιδραστικά «σημεία συνάντησης», ατμοσφαιρικά μπαρ.

Τώρα ήρθε η σειρά των γραφείων, ακόμη και των συνδικαλιστικών ενώσεων, καθώς οι παλαιές πολυκατοικίες γίνονται ξενοδοχεία, μοντέρνα studio ή διαμερίσματα για airbnb….

Έτσι, μετά τις γειτονιές και τις φοιτητουπόλεις ανά την επικράτεια, τώρα απουσιάζουν οι κατοικίες και από το ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Με τα χρήματα για ενοίκιο να συγκρίνονται με τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Αλλά την ΔΥΠΑ να κλείνει άρον-άρον το πρόγραμμα «Σπίτι μου». Αντί να ασκήσει μια πιο ενεργή και θαρραλέα στεγαστική πολιτική. Κυρίως για τα νέα ζευγάρια…

Η πολιτεία νομίζει ότι έκανε το χρέος της στους νέους με την ολοκλήρωση ενός προγράμματος (δύο φάσεων) μέσω του οποίου θα δανειοδοτηθούν έως 10.000 δικαιούχοι προκειμένου να αποκτήσουν ένα παλαιό σπίτι (άνω των 15 ετών) το οποίο θα πληρώνουν για 35 έτη…

Γι’ αυτό και από τους δικαιούχους αποκλειστήκαν οι άνω των 39 ετών. Δεν μπορούν να πληρώνουν πέραν των 74 ετών (39 ετών κατά την χρονολογία λήψης του δανείου, συν 35 χρόνια τοκοχρεολυτικές δόσεις).

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΔΥΠΑ κατατέθηκαν περισσότερες από 40.000 αιτήσεις, εγκρίθηκαν περί τις 24.000 αλλά, στο τέλος, μόνο οι 10.000 θα επιδοτηθούν για την κατοικίας τους. Οι υπόλοιποι θα μείνουν με το όνειρο για ένα «κεραμίδι», μια στέγη αξιοπρέπειας…

«Παρότι γνώριζαν τον αριθμό των αιτήσεων και των προεγκρίσεων, δεν σταμάτησαν να υποδέχονται νέες αιτήσεις, δεν έκλεισαν την πλατφόρμα στον αριθμό περίπου των 12.000 (λογικός αριθμός 2.000-3.000 επιπλέον αιτήσεων για να καλύψουν τυχόν μη ολοκληρωμένες πράξεις), με αποτέλεσμα να έχουν λάβει προέγκριση και έγκριση συνολικά 33.253» μας λέει ο πρόεδρος των εργαζομένων (του πρώην ΟΕΚ) Κωνσταντίνος Λιβέρης. Κοντολογίς, κατά την προεκλογική περίοδο φενάκιζαν ακόμη και τους άστεγους. Δίνοντας κάλπικες υποσχέσεις σε υπερτριπλάσιος υποψήφιους από τον ανώτατο αριθμό δανείων (10.000).

Απώλειες 5 δισ.

Μέχρι το 2011 ο (πρώην) ΟΕΚ (απορροφήθηκε από τον ΟΕΔ-ΔΥΠΑ) εκπονούσε προγράμματα στέγασης και εκταμιεύονταν περίπου 500 εκ. ετησίως( νέα δάνεια, κατασκευές κοινωνικών κατοικιών, επιδότηση ενοικίου κ.α). «Από το 2012 μέχρι και το 2022 εάν είχαν συνεχιστεί τα προγράμματα κοινωνικής κατοικίας θα είχαν χορηγήσει σε δικαιούχους, στεγαστικά προγράμματα πάνω από 5 δις ευρώ» αναφέρει ο εκπρόσωπος των εργαζομένων.

Μόλις φέτος ξεκίνησαν και πάλι κάποια στεγαστικά προγράμματα με αρχικό κονδύλι 500 εκ. το οποίο διπλασιάστηκε. Ποσό όμως που δεν αρκεί ούτε για 10.000 παλαιά σπίτια.

Κατά συνέπεια, το πρόβλημα της στέγης έχει γίνει δραματικό και η ΔΥΠΑ, παρά τα αποθεματικά των 3 δισ. που διαθέτει για πολύ περισσότερα στεγαστικά προγράμματα, τελικά αποσύρθηκε… Και αυτή την στιγμή δεν υπάρχει καμία συνδρομή για τους άστεγους. Κυρίως για τα έλα ζευγάρια. Ειδικά σε μια χώρα όπως η Ελλάδα με τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Πανεπιστήμιο Πάτρας: Κοριοί σε αίθουσες και αμφιθέατρα - Μέτρα ζητούν οι φοιτητές
Απέναντι στο νέο «κίνημα της γραβάτας» η κυβέρνηση με το φορολογικό
Chevron Right