Οικονομία

«Λαμπερά» start ups στις ΗΠΑ βάζουν λουκέτο – Αιτία το ακριβό χρήμα

Mετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, πολλές start ups στις ΗΠΑ έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο.

Οι αποτυχίες νεοφυών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ, δηλαδή των λεγόμενων start ups, αυξήθηκαν κατά 60% τον τελευταίο χρόνο, καθώς οι ιδρυτές ξεμένουν από τα μετρητά που συγκέντρωσαν κατά τη διάρκεια της τεχνολογικής έκρηξης του 2021-2022, απειλώντας εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε εταιρείες που χρηματοδοτούνται από επιχειρηματικά κεφάλαια και διακινδυνεύοντας να επηρεάσουν την ευρύτερη οικονομία.

Σύμφωνα με στοιχεία της Carta, η οποία παρέχει υπηρεσίες σε ιδιωτικές εταιρείες, οι αποτυχίες start ups επιχειρήσεων αυξάνονται απότομα, ακόμη και όταν δισεκατομμύρια δολάρια επιχειρηματικών κεφαλαίων εισρέουν σε εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης. Η Carta, όπως αναφέρουν οι Financial Times, δήλωσε ότι 254 από τους πελάτες της που χρηματοδοτούνται από επιχειρηματικά κεφάλαια, χρεοκόπησαν το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Το ποσοστό των πτωχεύσεων σήμερα είναι περισσότερο από επτά φορές υψηλότερο από ό,τι όταν η Carta άρχισε να παρακολουθεί τις αποτυχίες το 2019.

Την περασμένη εβδομάδα, η εταιρεία χρηματοοικονομικής τεχνολογίας Tally έγινε το τελευταίο θύμα. Ο πάροχος εργαλείων διαχείρισης πιστώσεων αποτιμήθηκε στα 855 εκατ. δολάρια το 2022 και είχε συγκεντρώσει περισσότερα από 170 εκατ. δολάρια από μεγάλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Andreessen Horowitz και Kleiner Perkins. Ο ιδρυτής της Tally, Τζέισον Μπράουν, ανέφερε σε ανάρτησή του στο LinkedIn ότι η εταιρεία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο «δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση για τη συνέχιση των δραστηριοτήτων μας».

Η αύξηση των επιτοκίων και τα λουκέτα σε start ups

Άλλα παραδείγματα αποτελούν η ιστοσελίδα Caffeine, η οποία άντλησε περισσότερα από 250 εκατ. δολάρια από επενδυτές όπως η Fox Corp, η Andreessen και η Sanabil Investments, η οποία αποτιμήθηκε για τελευταία φορά σε 4 δισ. δολάρια το 2021, καθώς και η εταιρεία μεταφοράς φορτηγών Convoy, η οποία αποτιμήθηκε σε 3,8 δισ. δολάρια το 2022. Η εταιρεία ενοικίασης γραφείων WeWork, η οποία είχε αντλήσει περίπου 16 δισ. δολάρια σε χρέος και μετοχές από τη SoftBank και το Vision Fund, κατέρρευσε τον Νοέμβριο μετά την είσοδό της στο χρηματιστήριο το 2021.

Τα λουκέτα αποτελούν μέρος μιας επώδυνης προσαρμογής για τις νεοφυείς επιχειρήσεις σε μια πραγματικότητα που προκλήθηκε από τις αυξήσεις των επιτοκίων το 2022. Οι επενδύσεις σε εταιρείες πρώιμου σταδίου έχουν πέσει κατακόρυφα ενώ, μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο.

Από την πλευρά του, ο Πίτερ Γουόκερ, επικεφαλής των πληροφοριών στην Carta, είπε ότι υπήρξε «τεράστια πτώση» στον αριθμό των εταιρειών που μπορούσαν να συγκεντρώσουν χρήματα ξανά μέσα σε δύο χρόνια από τον τελευταίο γύρο χρηματοδότησής τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Κασσελάκης: «Ότι δεν έδωσε η κυβέρνηση για πυρασφάλεια το έδωσε για προπαγάνδα» (βίντεο)
Παιδικοί σταθμοί ΕΣΠΑ: Πού βλέπετε τα αποτελέσματα
Chevron Right