Οικονομία

Fitch: Αμετάβλητη η ελληνική αξιολόγηση στο ΒΒΒ-

Την αξιολόγηση ΒΒΒ- με σταθερό outlook ανακοίνωσε ο οίκος Fitch.

 Στην κατηγορία investment grade ΒΒΒ- διατηρεί την Ελλάδα ο οίκος αξιολόγησης Fitch.

Σύμφωνα με τον Fitch, η αξιολόγηση της Ελλάδας αντανακλά τα επίπεδα κατά κεφαλήν ΑΕΠ και διακυβέρνησης που κινούνται πολύ πάνω από το μέσο όρο των χωρών με αξιολόγηση ΒΒΒ, καθώς και την αξιοπιστία πολιτικής που στηρίζεται από την ΕΕ και τη συμμετοχή στην ευρωζώνη. Αυτά τα δυνατά σημεία εξισορροπούν τις αδυναμίες που απορρέουν από την κρίση χρέους, όπως τα πολύ υψηλά επίπεδα δημόσιου και εξωτερικού χρέους καθως και την υψηλή αν και μειούμενη ανεργία, τις περιορισμένες μεσοπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές και κάποιες επίμονες αδυναμίες στον τραπεζικό τομέα.

Προβλέπει συνεχή μείωση του ελλείμματος προϋπολογισμού στο 0,8% του ΑΕΠ το 2025, με μέσα πρωτογενή πλεονάσματα 2,3% το 2024 και το 2025 (από 1,9% το 2023). Οι πρόσφατες επιδόσεις έχουν ενισχυθεί από τα ισχυρότερα των εκτιμήσεων έσοδα και τον περιορισμό στις κρατικές δαπάνες.

Η Fitch επισημαίνει ότι βλέπει ισχυρή δέσμευση στη δημοσιονομική πειθαρχία, με τα μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά πλάνα της κυβέρνησης να περιορίζονται από συντηρητικές υποθέσεις εσόδων, τη στιγμή που οι αρχές προχωρούν με κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που αυξάνουν τα έσοδα (μεταξύ των οποίων η μείωση της φοροδιαφυγής των ελεύθερων επαγγελματιών και η προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών). Η επιτυχής αύξηση των εσόδων θα δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο, αν και το νέο ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο θέτει όρια στις πρόσθετες δαπάνες.

Τι αναφέρει για το χρέος της χώρας

Ο οίκος εκτιμά ότι ο συνδυασμός ισχυρών δημοσιονομικών επιδόσεων, σταθερού επιτοκιακού κόστους και μέτριας ονομαστικής ανάπτυξης θα συνεχίσουν να συμπιέζουν το λόγο χρέους / ΑΕΠ, στο 147,3% το 2025 (από 161,9% το 2023) και κάτω από το 140% το 2028.

Η συνιστώσα των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης (το οποίο ανέρχεται συνολικά σε 17,7 δισεκατομμύρια ευρώ, 7,4% του ΑΕΠ) θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να απορροφηθεί καθώς διοχετεύεται μέσω διευκολύνσεων δανεισμού. Αυτό σημαίνει ότι ο επενδυτικός κύκλος RRF είναι πιθανό να επεκταθεί πέρα από το 2026, μειώνοντας τους κινδύνους ξαφνικής επιβράδυνσης της ανάπτυξης το 2027.

Οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας παραμένουν επιβαρυμένες από τις χαμηλές αποταμιεύσεις/επενδύσεις στην οικονομία και τα δυσμενή δημογραφικά στοιχεία, αν και η ισχυρή δέσμευση για μεταρρυθμίσεις (ιδιαίτερα από την πλευρά της προσφοράς) θα μπορούσε να συμβάλει στην επίτευξη υψηλότερης και πιο ανθεκτικής ανάπτυξης.

Η αγορά εργασίας

Η ανάκαμψη της Ελλάδας συνοδεύτηκε από σταθερή βελτίωση της αγοράς εργασίας, με την ανεργία επί του παρόντος να βρίσκεται σε χαμηλό 15ετίας (10,2% τον Μάρτιο). Βλέπουμε περαιτέρω σταδιακή μείωση της ανεργίας τα επόμενα δύο χρόνια, αλλά οι κίνδυνοι έλλειψης εργατικού δυναμικού αυξάνονται, ιδιαίτερα μεταξύ των τομέων έντασης εργασίας, όπως ο τουρισμός και οι κατασκευές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Γιορτή σήμερα 1/6 – Τι λέει το εορτολόγιο
Πρώτο «ζέσταμα» κάνει ο καιρός σήμερα - Πότε θα φτάσει τους 40 η θερμοκρασία
Chevron Right