Με την Τουρκία να προσέρχεται στις κάλπες σε 11 ημέρες τα σενάρια που μπορεί να προκύψουν στην οικονομία μετά τις 14 Μαΐου μπαίνουν όλο και περισσότερο στην ατζέντα καθώς σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η οικονομία θα «βγάλει» τον νικητή.
Ο 88χρονος μαρξιστής καθηγητής Δρ. Κορκούτ Μπορατάβ, ένας από τους κορυφαίους οικονομολόγους της Τουρκίας, εξήγησε τι αναμένει να συμβεί στην τουρκική οικονομία σε δύο διαφορετικά σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της συνέχισης της σημερινής κυβέρνησης και της νίκης της αντιπολίτευσης για την εφημερίδα Sözcü.
Ο Μπορατάβ αναφερόμενος αρχικά στο σενάριο της συνέχισης της σημερινής κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε ότι «θα προσπαθήσουν να συνεχίσουν τις σημερινές περίπλοκες και χαοτικές πολιτικές τους, αλλά αυτές οι πολιτικές δεν μπορούν να διατηρηθούν».
Αναφέροντας ότι το βραχυπρόθεσμο εξωτερικό χρέος είναι 196 δισεκατομμύρια δολάρια, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών για τους τελευταίους δώδεκα μήνες είναι 55,4 δισεκατομμύρια δολάρια και αν διατηρηθεί ο υψηλός ρυθμός του Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, το εξωτερικό έλλειμμα θα ξεπεράσει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023 και θα προκύψει ανάγκη εξωτερικής χρηματοδότησης που θα ξεπεράσει τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον Μπορατάβ, δηλώνοντας ότι δεν είναι επομένως δυνατόν να διατηρηθούν οι τρέχουσες πολιτικές.
Ο Μποράταβ δήλωσε ότι εάν η σημερινή κυβέρνηση κερδίσει τόσο τις προεδρικές εκλογές όσο και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, στο σημείο που η τρέχουσα πολιτική δεν μπορεί να διατηρηθεί και η κρίση του ισοζυγίου πληρωμών έρχεται στην ημερήσια διάταξη, μπορεί να απευθυνθεί στο ΔΝΤ σε μια προσπάθεια να λάβει ένα μεγάλο ποσό πίστωσης και επισήμανε ότι το ΔΝΤ μπορεί να χορηγήσει την επιθυμητή πίστωση υπό τον όρο της πολύ αυστηρής λιτότητας.
Στο σενάριο κατά το οποίο η Εθνική Συμμαχία του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κερδίσει τις προεδρικές εκλογές και προειδοποίησε ότι το κείμενο συναίνεσης αυτής της συμμαχίας περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα σταθερότητας προς τη νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση, το οποίο περιλαμβάνει αύξηση των επιτοκίων, απελευθέρωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας και κατάργηση των μακροπροληπτικών μέτρων που καταστέλλουν τη συναλλαγματική ισοτιμία.
«Η συναλλαγματική ισοτιμία έχει δεχθεί τέτοιες πιέσεις που μια πολύ ξαφνική απελευθέρωση θα προκαλούσε ταχεία κλιμάκωση των συναλλαγματικών ισοτιμιών» σύμφωνα με τον Μπορατάβ ο οποίος τόνισε ότι θα πρέπει να οριστεί μια μεταβατική περίοδος 1 έτους, να μην εφαρμοστεί ένα ακραίο φιλελεύθερο μοντέλο που περιλαμβάνει ξαφνική απελευθέρωση και να διατηρηθούν πρακτικές όπως οι καταθέσεις με προστασία της συναλλαγματικής ισοτιμίας (FXPD) κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Αναφέροντας ότι τον Μάρτιο του 2024 διεξάγονται τοπικές εκλογές και ότι οι εκλογές αυτές είναι επίσης σημαντικές για να διασφαλιστεί η αποχώρηση της σημερινής κυβέρνησης, ο Μπορατάβ είπε ότι θα πρέπει να αποφευχθούν βήματα όπως ο δημοσιονομικός κανόνας, ο οποίος προβλέπει μείωση των δημόσιων δαπανών, που θα οδηγήσουν την τουρκική οικονομία σε στασιμότητα και θα μειώσουν την απασχόληση.
Ο Μπορατάβ δήλωσε ότι η τρέχουσα πίεση στις τράπεζες δεν είναι βιώσιμη και ότι εάν οι τράπεζες απελευθερωθούν μετά τις εκλογές, τα επιτόκια μπορούν να αυξηθούν και να φθάσουν σε ισορροπία και ότι τα πιο παράλογα τμήματα της τρέχουσας πολιτικής, η οποία περιλαμβάνει πολιτικές όπως οι ποινές προμηθειών και οι λεκτικοί έλεγχοι συναλλάγματος, αναμένεται να καταργηθούν.
Σύμφωνα με τον κορυφαίο Τούρκο οικονομολόγο η Τουρκία βίωσε πρόσφατα ένα σοκ διανομής υπέρ του κεφαλαίου και ότι ο λαός βρίσκεται σε σοβαρή κρίση διαβίωσης. «Δεν είναι δυνατόν οι εργαζόμενοι και οι φτωχοί της Τουρκίας να αντέξουν μια νέα οικονομική συρρίκνωση και ένα νέο κύμα πληθωρισμού που θα προκληθεί από την έκρηξη των συναλλαγματικών ισοτιμιών», συμπλήρωσε ο Μπορατάβ.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Κιλιτσντάρογλου, που είναι και προσδοκία της Εθνικής Συμμαχίας, ότι θα υπάρξουν ραγδαίες εισροές ξένων κεφαλαίων σε σύντομο χρονικό διάστημα, εάν έρθουν στην εξουσία, δεν είναι ρεαλιστικές και επισήμανε τη δήλωση του εκπροσώπου της μεγαλύτερης εταιρείας αμοιβαίων κεφαλαίων στον κόσμο, της αμερικανικής Blackrock, ότι «η τοποθέτηση στο μέτωπο των διεθνών επενδυτών είναι αδύναμη και δεν βλέπουμε πολλές ενδείξεις ότι αυτό θα αλλάξει βραχυπρόθεσμα».
«Το ζεστό χρήμα μπορεί να έρθει, αλλά περιμένει να ανέβουν οι συναλλαγματικές ισοτιμίες και μετά έρχεται. Αυτό που είναι σημαντικό είναι το σοκ που προκαλείται από μια ταχεία αύξηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών και αυτό δεν πρέπει να συμβεί, οπότε δεν πρέπει να υπάρξει ξαφνική απελευθέρωση» κατέληξε ο Κορκούτ Μπορατάβ.