Ο ΕΝΦΙΑ 2024 θα βγει νωρίτερα από κάθε άλλη φορά φέτος και αυτό για να μπορέσει να ενσωματωθεί η έκπτωση 10% στους δικαιούχους.
Συγκεκριμένα η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ 2024 θα πραγματοποιηθεί νωρίτερα φέτος -τον Απρίλιο 2024-, προκειμένου να συμπεριληφθεί και η έκπτωση έως 10% για εκείνους που έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους ενάντια σε φυσικές καταστροφές.
Πώς θα γίνουν οι πληρωμές για τον ΕΝΦΙΑ 2024
Οι πληρωμές του φόρου θα διατεθούν φέτος σε 11 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 30 Απριλίου 2024 και την τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2025.
Εκείνοι που δεν εμφάνισαν καμία αλλαγή στην περιουσιακή τους κατάσταση θα καταβάλλουν τον ίδιο φόρο ακινήτων με πέρυσι. Ωστόσο, πολλοί άλλοι θα αντιμετωπίσουν αυξημένο φόρο εξαιτίας αποκτήσεων ακινήτων μέσω αγοράς, γονικής παροχής, δωρεάς, ή κληρονομιάς, ή εξαιτίας εργασιών αυθαίρετης δόμησης, ή της αποκάλυψης παράνομων δομημένων χώρων που προηγούνται. Από την άλλη, εκείνοι που προέβησαν σε μεταβίβαση ακινήτων σε παιδιά ή εγγόνια θα απολαύσουν μειωμένο εκκαθαριστικό φέτος.
Πώς θα πάρουν την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ 2024
Τονίζεται ότι μέσα στους δύο επόμενους μήνες, θα δοθεί η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ακινήτων να επιτύχουν έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ 2024 εάν έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους εναντίον φυσικών καταστροφών.
Με την ολοκλήρωση της επαλήθευσης από την ΑΑΔΕ, θα αποσταλούν τα εκκαθαριστικά, επιτρέποντας την πληρωμή της πρώτης δόσης τον Απρίλιο.
Σύμφωνα με τον διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή: «Στόχος για φέτος είναι ο ΕΝΦΙΑ να ανοίξει ένα μήνα νωρίτερα ώστε να πληρωθεί σε 11 δόσεις αντί για 10».
Τέλος υπενθυμίζεται ότι το ΦΠΑ 24% επιβλήθηκε στις αγοραπωλησίες ακινήτων από το 2006 και μετά, εκτός από τις πρώτες κατοικίες.
Φοροαπαλλαγές για… ενοικιοστάσιο
Προ ημερών ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν φοροαπαλλαγές για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα βάλουν ενοικιοστάσιο σε κλειστά ακίνητα όπως προτείνει η ΠΟΜΙΔΑ.
Αναλυτικά είπε:
«Είναι κάτι που έχουμε συζητήσει στο υπουργείο. Είναι μία πρόταση που δεν μπορεί εύκολα να απορριφθεί. Έχω δώσει οδηγίες στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου να κάνουν τις σχετικές μελέτες, ώστε να δούμε και με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τον πραγματικό αριθμό των ακινήτων και να κάνουμε με βάση τα στοιχεία αυτά μία ανάλυση κόστους-οφέλους. Προκειμένου να είμαστε σίγουροι από τον έλεγχο και τις διασταυρώσεις που θα κάνουμε, τόσο τον πραγματικό αριθμό των κενών διαμερισμάτων αλλά και για όλες τις υπόλοιπες παραμέτρους. Έτσι ώστε η απόφαση που θα πάρουμε να βασίζεται σε περισσότερα δεδομένα».